2021'de Beklediğimiz 10 Adventure Oyunu

Maceradan maceraya koşacağız

Artık yavaş yavaş 2021'de oynayacağımız, çoğunu merakla beklediğimiz oyunları derlemenin zamanı geldi. Bu sefer genel bir liste değil de farklı kategoriler yapalım, işin içine bolca da kendi zevkimizi katalım dedik. İlk listemiz benim en sevdiğim türlerden biri olan adventure oyunlarına ait.

Eğer siz de klasik adventure oyunlarını seviyorsanız, eminim ki bu listenin en az yarısını, belki de tamamını hemen gidip istek listenize ekleyeceksiniz. Zaten amaç da gözünüzden veya dikkatinizden kaçmış olabilecek oyunları hatırlatmak. Eğer sizin de aynı şekilde tavsiyeleriniz varsa paylaşmaktan çekinmeyin.

Crowns and Pawns

Listemdeki en iyi grafikli oyunlardan biri Crowns and Pawns, hatta tarz olarak bana biraz Broken Sword ile Runaway hissi verdiğini söyleyebilirim. Bunun sebebi de oyunun yönetmeninin, Broken Sword 2.5'in sanat yönetmeni oluşu. Oyunda Avrupa'nın dört bir yanına gidecek, tarih ile mitlerin birleştiği bir hikaye oynayacağız. Litvanya Büyük Dükalığının efsanevi hikayelerini ve taçsız kralın sırrını öğreneceğiz bakalım. Broken Sword'daki tapınakçılar gelmedi mi sizin de aklınıza?

Brok the InvestiGator

Geçtiğimiz günlerde Beklediğimiz Indie'ler köşesinde de yazmıştım, yılın en ilgi çekici adventure oyunlarından biri olan Brok. Kickstarter'da hedefine çoktan ulaştı ve oyunun en değişik yanı da klasik adventure mekaniklerini beat'em up ile birleştirmesi. Yani bir bulmacayı çözemeyince kaba kuvvet kullanmanız bile mümkün olacak, işin içinde karakter gelişimi de var üstelik. Çizimleri de aşırı tatlı.

Incantamentum

Ben karanlık hikayeler anlatan adventure oyunlarını oldukça seviyorum, Incantamentum da son derece başarılı piksel grafiklerle ürkütücü bir atmosfer yaratıp, rahatsız edici bir hikaye anlatmayı hedefliyor. Oyunun hikayesi İngiliz folkloruna dayanıyor ve bol miktarda tekinsizlik içeriyor. Aklınıza Midsommar veya The Witch filmlerini getirin, 'biz yabancıları sevmeyiz' cümlesini de unutmayın, o tarz bir hikaye işte.

Chinatown Detective Agency

Şöyle ağız tadıyla güzel bir cyberpunk oyunu oynamayalı ne kadar uzun zaman oldu değil mi? Şaka şaka, şimdi Cyberpunk 2077 esprisi yaparak konuyu dağıtmayayım :) 90'lardaki klasik Carmen Sandiego oyunlarından esinlenen Chinatown Detective Agency'yi cybernoir olarak değerlendirmek mümkün. Bu gizem dolu adventure oyununda suçluların, tanıkların ve ipuçlarının peşinde hem Singapur'u, hem de dünyanın çeşitli yerlerini arşınlayacağız. Oyundaki bazı gizemleri çözmek için gerçek dünyada araştırma yapmak gerekecek. "Sadece dedektifi oynamayacak, bir dedektif olacaksınız" diyor oyunun geliştiricisi

Rosewater

Lamplight City gibi son derece başarılı bir adventure oyununun ardından Grundislav Games'in yeni oyununu sabırsızlıkla beklemeye başlamıştım. Rosewater kelimenin tam anlamıyla bir western adventure, 19. yüzyıla gidecek, aynı bir western filmindeki gibi haydutlarla, isyancılarla, vizyonerlerle, birbirinden tuhaf karakterlerle tanışacak; yeri gelecek yumruklarımızı, yeri gelecek zekamızı konuşturacağız. Üstelik oyunun grafikleri ve animasyonları da Lamplight City'in bu yana büyük mesafe katetmiş. Yılın en iyilerinden olmaya aday.

Slender Threads

Müthiş orijinal bir çizim tarzı ve korku öğeleriyle mutlaka takip edilmesi gereken bir adventure da Slender Threads. Oyunda Harvey Green isminde bir satıcıyı canlandırıyoruz, şehir şehir dolaşan bu gariban kendisini Villa Ventana şehrinde buluyor ve kısa süre içinde işin içinde görünmez güçler ve ürkütücü olaylar olduğunun farkına varıyor. Şehrin bu uğursuzluğunun kaynağında ne olduğunu ise çözdüğümüz bulmacalar sonunda öğreneceğiz.

Backbone

Bu, Backbone'dan ilk bahsedişimiz değil. Beklediğimiz Indie'lere yazdık, 2021'in beklenen indie'lerine de yazdık ama bir de burada yazalım dedim, çünkü atlanacak bir oyun değil kendisi. Bu noir dedektiflik macerasında Howard Lotor ismindeki bir rakumu kontrol edeceğiz ve işin içinde klasik CRPG'lerde olduğu gibi dallanan hikaye, gizlilik ve keşif de olacak. Delil toplama, tanıkları sorgulamaya çekme vs derken sağlam bir hikaye bizi bekliyor.

Happy Game

Amanita yeni bir oyun duyurur da listeme eklemeden durabilir miyim hiç? Amanita son birkaç oyundur farklı şeyler deniyor, Chuchel bir skeçler topluluğu gibiydi, Creaks ise içinde komedi unsuru olmayan karanlık temalı bir oyun olarak karşımıza çıktı. Happy Game de ismi mutlu, içeriği ise rahatsızlık verici ve bol kanlı bir oyun. Zaten "acayip rahatsız edici bulmacalar" falan da demişler, tam ağzımıza layık.

Kapia

Letonyalı bir karı koca tarafından geliştirilen Kapia, bu çiftin de aslında ilk oyunu. Bir ilk oyun olmasına ve kısıtlı kadroya rağmen grafikleri ve animasyonları oldukça iyi, zaten Kickstart'da koydukları mütevazı para hedefini rahatça aşmalarını da muhtemelen buna borçlular. Oyunda bir kız çocuğu ve dedesiyle birlikte Kapia'nın tuhaf apokaliptik dünyasında maceraya atılacağız. Reny ve Stefan birbirinden çok farklı karakterler ama sonuçta bir aileler ve oyunu her ikisi olarak da oynayacağız.

Children of Silentown

Listemizi yine bir karanlık adventure oyunuyla kapatalım. Yaratıklarca istila edilmiş bir ormanın içerisindeki köyünde yaşayan ufak kız Lucy'nin hikayesini oynayacağımız bu oyunda, ortadan kaybolmakta olan insanları araştırmaya başlayacağız. Oyun bizi "ormana girme" diye uyarsa da Lucy artık yeterince büyüdüğünü düşünüyor, bize de ona eşlik etmek düşüyor. Bu oyunun da çizim tarzı cidden çok etkileyici.

YORUMLAR
mit1980
11 Ocak 2021 02:41

Eline sağlık Eser. Bu listeye ek olarak Encodya, Impostor Factory, Tormentum 2 ve Mutropolis de sayılabilir belki :)

Decypher
mit1980
15 Ocak 2021 16:36

Aslında listeyi 20 oyunluk yapsaymışız daha mı iyi olacakmış nedir :) İstek listelerimiz adventurela dolup taşıyor ne güzel.


Kutsikome
10 Ocak 2021 19:37

Harika liste. Teşekkürler.

Orcuncharted
10 Ocak 2021 14:39

Children of Silentown'ın giriş bölümünü Steam'den indirip oynamıştım. O kadar çok sardı ki, ne ara sonuna geldiğimi anlamamıştım. Çıktığında kesinlikle alıp oynamak istiyorum. Ayrıca Rosewater'ı da istek listeme aldım :D

Harika bir yazı olmuş, ellerinize sağlık :)

Decypher
Orcuncharted
10 Ocak 2021 14:58

Demosunu oynadıklarıma (ki buna CoS de dahil) ben de hayran kaldım, önümüzdeki günlerde bizi süper oyunlar bekliyor bence :)

Orcuncharted
Decypher
10 Ocak 2021 16:17

Kesinlikle aynı fikirdeyim :) Bu tarz macera oyunlarını oynamayı özlemişim... İlaç gibi gelecek.


MSelm
10 Ocak 2021 12:39

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

MSelm
10 Ocak 2021 12:36

Elinize sağlık. Wadjet Eye'dan Nighthawks ve Strangeland'i de ekleyelim :)

Decypher
MSelm
10 Ocak 2021 14:57

Nighthawks istek listemdeydi ama Strangeland'i resmen gözden kaçırmışım, teşekkür :)


Parolamı Unuttum