Apple, Bulut Oyun Servislerine App Store'da Yer Yok Diyor

iOS kullanıcılarına tatsız haber

Microsoft dün iOS üzerindeki xCloud testlerini sonlandırdığını açıklamıştı ve bunun sebebinin App Store'un kabul edilemez kuralları olduğu düşünülüyordu. Benzer bir durum Google'ın Stadia'sı için de mevcuttu, App Store'da Stadia uygulaması vardı ama oyun oynayamıyor, sadece uyumlu cihazlardaki Stadia hesabınızı buradan yönetebiliyordunuz.

Konuyla ilgili söylentilerin ardından nihayet Apple'dan bir açıklama geldi ve Apple Business Insider'a yaptığı açıklamada bu tüm bulut servislerinin App Store kurallarını ihlal ettiğini ve şu anki halleriyle iOS üzerinde yer alamayacaklarını belirtti. Apple'ın gösterdiği ana sebep, bu servislerin Apple'ın tek tek değerlendiremeyeceği uygulamalara erişim sağlaması.

Apple'ın resmi açıklaması şu şekilde:

App Store, tüketicilerin uygulama keşfedip indirebileceği güvenli ve güvenilir bir ortam olmak üzere tasarlandı. Tüm uygulamalar, mağazamızda yerlerini almadan önce önce tüketicileri korumak ve geliştiricilere adil ve eşit bir saha sunmak üzere aynı kurallar dahilinde incelemeden geçmektedir.

Tüketicilerimiz milyonlarca geliştiriciden harika uygulama ve oyunların keyfini çıkarmaktadır ve oyun servisleri de tüm geliştiricilerin uymak zorunda oldukları kurallara uyarlarsa App Store'da yer alabilirler. Bu kurallar arasında tüm oyunları tek tek inceleme için sunmak, tablo ve aramalarda çıkmak sayılabilir. Geliştiriciler App Store'a ek olarak Safari ve App Store'daki diğer tarayıcılar yoluyla web üzerinden de tüm iPhone ve iPad kullanıcılarına erişebilirler.

Microsoft, The Verge'e yaptığı açıklamada xCloud'u App Store yoluyla iOS'a getirmek için bir çözüm bulamadıklarını ve bunun tamamen Apple'ın suçu olduğunu söylemişti. Microsoft, Apple'ı "oyun uygulamalarına sürekli olarak farklı davranarak" ve "oyun olmayan uygulamalara daha esnek kurallar uygulayarak" tüketicilerin bulut oyun servislerinin faydalarından yararlanmalarını engellemekle suçlamıştı. Açıklamada "zaten Xbox Game Pass kataloğundaki tüm oyunlar ESRB ve diğer bağımsız uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından inceleniyor" da diyor Microsoft ve Apple'ın ayrı inceleme yapmasının gereksiz olduğunu söylüyor.

Apple'ın içerik üzerinde mutlak kontrol sahibi olma ısrarını anlamak mümkün değil, sonuçta Netflix gibi yayın servislerinden de binlerce tekil içerik var ve onları da tek tek inceleyemiyor Apple. İş oyun yayın servislerine gelinceyse katı bir tutum takınıyor.

Bu açıklamalar ışığında Microsoft ve Google geri adım atıp uygulamalarından taviz vermedikleri sürece iOS kapıları kendilerine kapalı görünüyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum