Civilization VI Anthology – Başlangıç İçin 5 Lider Önerisi

Hepsine hükmedecek bir lider

Hazır Anthology paketiyle bir kez daha gündeme gelmişken, Civilization VI için lider önerilerimize devam edelim dedik, sizler için yine 5 liderden oluşan bir liste hazırladık; bakalım beğenecek misiniz? Eğer sizin de önerileriniz varsa yorumlarınızı bekleriz.

Hatırlarsanız bundan tam bir sene önce, Civilization VI – Başlangıç İçin 5 Lider Önerisi yazısı hazırlamıştık. O yazıda seçtiğimiz isimler Trajan (Roma), Qin Shi Huang (Çin), Teddy Roosevelt (Amerika), Gandhi (Hindistan) ve tabii ki Tomris Hatun (İskitler) şeklindeydi. Bu tavsiyelerimiz Civilization VI Anthology için de geçerli. Yani o yazıyı da kattığımızda toplam 10 liderlik bir listemiz var diyebiliriz.

Mansa Musa (Mali)

Mali İmparatorluğu’nun efsanevi lideri Mansa Musa, tarihin gelmiş geçmiş en zengin liderlerinden birisi olarak bilinir. İşte oyundaki en büyük avantajı da bu; muazzam serveti ve altın madenleri konusundaki avantajı. Mali’nin haritanın çöl bölümlerinden ekstra bir kazancı söz konusu; çöle komşu olan yerlerde +1 yiyecek ve +1 inanç elde ediyor. İnanç puanlarıyla ticaret merkezi satın alabilmesi de cabası. Ticaret, Mali için en rahat gelişim yolu, en iyi gelir kaynağı denilebilir. Şehrinizi çöl arazisi üzerinde kurmuş veya genişletmişseniz, bu şehirden yaptığınız ticarette ekstra altın kazanabilirsiniz. Bu da yetmez, Altın Çağ’a geçtiğinizde ticaret yolu kapasiteniz de 1 birim artış gösteriyor. Sizin anlayacağınız çölde şehirler kurup buralara ticaret merkezleri diktiğinizde altın oluk oluk akacak, geri kalan ne varsa satın alarak ilerleyebilecek bir pozisyona geleceksiniz. Bu yönüyle, Mansa Munsa oyundaki en avantajlı liderlerden birisi.

Kristina (İsveç)

Oyunun en avantajlı uygarlıklarından bir diğeriyle, İsveç ile devam edelim. Daha önceki Civilization yazılarımızda bahsettiğimiz üzere zafere uzanan farklı yollar mevcut, bunlardan birisi de kültür. İşte İsveç’in en avantajlı olduğu alan da bu. Oyundaki büyük şahsiyetler (Great People) kendilerine has özel bonuslarla geliyorlar ve her oyunda ancak bir büyük şahsiyet bulunabiliyor. Oyunda bu büyük şahsiyetleri yetiştirme konusundaki belki de en avantajlı lider Kristina. Her bir büyük şahsiyet elde ettiğinizde +50 diplomasi puanı, her bir fabrika ve üniversite inşa ettiğinizde de büyük mühendis ve büyük bilim insanı puanı geliyor. İsveç’e özel Açık Hava Müzesi (Open-Air Museum), farklı arazilerde sahip olduğunuz her bir şehir için kültür ve turizm puanı kazandırıyor. Goverment Plaza’yı yaptığınızda her tur elde ettiğiniz ekstra yazar, ressam, müzisyen puanları, büyük çalışmalar (great work) konusundaki bonuslar derken alıp yürüyebilirsiniz. Kısacası; Kristina’nın hemen her özelliği kültür ve diplomasi alanında sizi güçlü bir konuma taşıyor ve bu yönüyle de Kristina, oyunda kültürel zafere uzanmak için tercih edebileceğiniz en iyi liderlerden birisi haline geliyor.

Alexander The Great (Makedonya)

Büyük İskender dediğimizde akıllara elbette ilk olarak o meşhur seferleri geliyor. Oyunda da zaten ana olayı bu; savaşlarda oldukça avantajlı. Normal şartlarda savaşa hazır olmamaktan dolayı bazı dezavantajlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Savaşlar uzadıkça üretim azalıyor, şehirlerde huzursuzluklar görülmeye başlanıyor vs. Ama söz konusu İskender olunca; onun kanatları altındaki şehirler de haliyle her daim savaşa hazır oluyorlar :) Yani bir başka deyişle “War Weariness” meselesi sizin için ciddi bir sıkıntı olmaktan çıkıveriyor. Bir şehri ele geçirdiğinizde yaralı tüm birimlerinizin iyileşmesi gibi bir avantajınız da var. Daha önceki yazımızda Tomris Hatun’un Saka Okçu Birlikleri ile savaşlarda ne kadar avantajlı olabileceğini söylemiştik ya; işte burada da Hetairoi ve Hypaspist gibi gayet kuvvetli birimler söz konusu. Dolayısıyla, ben zafere savaşa savaşa uzanacağım diyorsanız, tercih edebileceğiniz en kuvvetli liderlerden birisi de Büyük İskender.

Kupe (Maori)

Kupe’nin kendine has, ilginç bir özelliği var. İlk şehrinizi kurmadan geçirdiğiniz her tur size +2 bilim ve kültür puanı kazandırıyor. Riski göze alıp bu süreyi uzun tutarsanız şehrinizi kurduğunuzda epey puan biriktirmiş, avantajlı bir konuma gelmiş olacaksınız. İlk şehrinizi kurduğunuzda buradan gelen ücretsiz işçi birimi ve +1 nüfus gibi bazı ekstralar da oluyor. Tabii ki avantajlar bunlarla sınırlı değil. Medeniyetinizi geliştirip birkaç şehirlik bir ülke haline geldiğinizde elde edebileceğiniz bonusları görünce keyiflenebilirsiniz. Eğer yerleşim birimleriniz; bataklıklar, jeotermal bölgeler, ormanlar, vahalar, resifler üzerine kurulu olursa buralardan ekstra kültür ve inanç puanları kazanıyorsunuz. Yanardağ bile size +1 turizm puanı olarak geri dönüş yapıyor :) Bu da yetmez derseniz bir de kültür bombasını deneyin, bu sayede araziyi dönüştürebiliyorsunuz bile, daha ne olsun :) Uzun lafın kısası Kupe, kültürel zafere uzanmak isteyenler için en iyi lider tercihlerinden birisi.

Seondeok (Kore)

Kore, oyunda bilim yönünden ev avantajlı medeniyetlerden. Kampusun yerini Seowon adlı özel bölgeleriniz alıyor ki bu bölgeler +4 bilim puanı veriyor, her bir uzmanlaşma buna +2 ekliyor, yetmiyor bir de bu bölgeye komşu madenler bile bilim üretiyor :) Tabii bunun bir de dezavantajı olması lazım; Seowon yanına başka bölgeler inşa edemiyorsunuz, aksi takdirde bu bonuslar bir anda buharlaşıveriyor :) Şehirlere vali atadınız, hadi buradan da gelsin kültür ve bilim bonusları. Yani hemen her yerden bilim fışkırıyor :) Sizin anlayacağınız Kore bilimde ileri bir medeniyet vesselam. Haritadaki diğer medeniyetler daha gözlerini bile açmadan siz ilim ve irfan ile zafere uzanabilirsiniz.

Lady Six Sky (Maya)

Aslında burada Kore lideri Seondeok ile Maya lideri Lady Six Sky arasında kararsız kaldım, sonuçta ikisi de benzer şekilde sizi bilim alanında avantajlı kılabilen liderler. Lady Six Sky’ın avantajlı olduğu bir diğer alan ise, oyunun başlarında askeri yönden de kuvvetli olması. Lady Six Sky’ın kendine has özelliğiyle, başkent ilan etmediğiniz şehirler eğer başkente yeterince yakınsa ücretsiz birer işçi ve üretimde bir bonus kazanıyor. Kore örneğindeki gibi kampüse göre daha avantajlı bir özel bölgeye sahip olmaları da artı hanesine yazılabileceklerden, bu sayede bilim puanlarını daha hızlı toplama imkânınız olabiliyor. Mayalarla oynamanın bir dezavantajı ise, tahmin edilebileceği üzere Endüstriyel Çağ ile birlikte görece küçük bir uygarlık olduğu için bazı stratejik kaynaklardan yoksun kalması. “Oyunun başında kuvvetli bir medeniyet ile çıkayım yola, sonrasını hallederiz” diyenlerdenseniz, Lady Six Sky ile Maya İmparatorluğu da tercihleriniz arasında yerini alabilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum