Denuvo'dan Beklenmedik Açıklama: ''Kırılamaz Oyun Yoktur''

"Kırılamaz oyun yoktur, uzun süre kırılamayan oyun vardır."

 Denuvo'nun dijital haklar yönetim teknolojisi ya da biz oyuncuların tanıdığı haliyle DRM oyunların korsan kopyalamaya karşı korunması için geliştirilmiş bir sistem. Bir dönem oldukça başarılı olan ve pek çok oyunun kırılma süresini uzatan bu koruma sistemi son yıllardaysa aynı başarıyı gösteremedi. Hatta Capcom'un satış rekorları kıran (kendi çapında) Resident Evil 7 biohazard'ı çıkış yaptıktan birkaç gün sonra kırıldı.

Denuvo'nun Satış Müdürü Elmar Fischer, Game Industry'e verdiği röportajda "Oyunlar elbet bir noktada kırılıyorlar. Bizim asıl amacımız oyunların ilk satış döneminde korsanı engellemek. Bizim amacımız buydu ve hala da budur. İlk aşamada satışları korumak. Gönül isterdi ki sonsuza kadar kırılmaz oyun koruma sistemleri geliştirelim ancak bu oyun sektöründe gerçekleşmesi mümkün olan bir şey değil." dedi.

Oyunları korsan olarak temin edenlerin sayısının da küçümsenemeyeceğinden bahseden Fischer, "Korsana başvuran oyuncuların kaçı normal şartlarda bu oyunları satın alırdı söylemek güç. Sadece tahmin yürütebiliriz. Korsan kullanıcıların çok küçük bir yüzdesi bile oyunları satın alsa bu gerçekten de oyunun gelirine büyük katkı yapar. Bundan eminiz." diye konuştu.

Yani Fischer tabii ki gerçekleri konuşmuş, ancak ekonomik açıdan baktığımızda bu tip bir açıklama Denuvo'nun imajına biraz da olsa zarar verebilir. Yakın dönemde erkenden kırılan bir sürü oyun da var üstelik. Samimi itiraflar desek oyun sektörü kırılamaz oyun olmadığının zaten farkında. 

Bu noktada CDPR'ın oyun platformu GOG'un başlattığı "FCK DRM" akla geliyor tabii. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum