Donanım İnceleme - Kingston Fury Renegade

Eski köye yeni ağa

Oyuncular için, hele ki benim gibi yaşını almış olanlar için Kingston markası bellek ile birdir. En uzun süredir hiç aksamadan oyuncular için ilk bellek tercihlerindendir. Özellikle HyperX serisi efsaneneye dönüşmüştür desek yanlış olmaz. Ama Kingston bu markayı çevre ürünlerine de açıp devasa bir hale getirince, HyperX ismi de bellek işini aştı gitti ve sonunda başka bir gruba satıldı. Kingston şimdi HyperX’den açılan boşluğu yepyeni bir ürün serisi ile dolduruyor. Daha önce alt marka olan Fury markası Kingston’ın yeni efsane adayı olarak konumlanırken, onun üst seviye ailesini de Renegade temsil ediyor. Kingston Fury markası altında ayrıca daha hesaplı Beast ve mobil Impact ürün serilerini de göreceğiz.

Elbette bu kadar büyük bir marka değişimi beraberinde riskler de getiriyor. Kingston da bu risklerin farkında olmalı ki Renegade bugüne dek ürettikleri tüm bellekleri kalite olarak geride bırakıyor. Siyah PCB tasarlanmış belleğin üzerindeki gece karası alüminyum soğutucu, onun üzerindeki balık sırtı desenli metal parça ve onun üzerine kazınmış yeni Fury logosu, en ince detayı, her kenarının üretim kalitesi şaşırtıcı. Elinize aldığınızda bellek olduğuna çok inanasınız gelmiyor, daha çok pahalı bir katana sapının işlemeleri gibi duruyor. Ne yalan söyleyeyim bu kadar ince bir işçiliği anakarta takıp sonsuza dek görünmezliğe mahkûm ederken içim sızladı.

Ama Renegade’in tek marifeti bu göz alıcı tasarım değil. 2666MHz’den 5333Mhz’e kadar hızlarda edinebildiğiniz bellekler 13 ila 20 CAS Latency ile geliyor. İkili kit opsiyonu ile birlikte alabileceğiniz 8GB, 16Gb ve 32GB’lık modülleri var. Yani siz istediğiniz ebat, hız ve konfigürasyonda bulabiliyorsunuz.

Belleği hangi hızda almalı

Benim test ettiğim modeli 3600Mhz hızında ve CL16-20-20 gecikmeye sahip ikili 32GB kit idi. Günümüzdeki anakartlar ile artık 5000Mhz’leri geçen bellek hızlarına ulaşmak mümkün ama bana sorarsanız oyuncular için ideal olan hız 3600Mhz ve daha fazlası sadece belli bir oyuncu profili için faydalı. Bunu açıklamakta fayda var. Bilirsiniz bir sistem daima en yavaş parçasının hızında çalışır. Bu özellikle işlemci ve ekran kartlarında çok düz bir mantıktır. Mesela gidip Ryzen 7 işlemciye GTX 1050 takılmaz. Ama bellekler için darboğazı oluşturan diğer parçaların hızlı olması değil, hangi oyunu çalıştırdığıdır. Mesela en süper sistemde Cyberpunk oynuyorsanız 2400MHz’den fazlası size fayda sağlamazken çok ucuz bir sisteme taktığınız 4800Mhz’lik bellek sizi uçurabilir. Oyuncular için bellek hızı ihtiyacını belirleyen tamamen saniyede ne kadar kare oranı aldığınızdır. Çünkü her bir kare için bellek bilgilerinin hızla akması gerekir. Bu yüzden 60 FPS oynadığınız oyunda değil, 600 FPS oynadığınız oyunda yüksek hızlı bellek gerekir, işlemci ve ekran kartınız ne olursa olsun.

Eğer daha çok AAA oyun oynuyorsanız ve grafik kalitesi ile FPS’i dengeliyorsanız 3600Mhz sizin işinizi görecektir. Sabah akşam grafik ayarları sıfırlanmış Counter oynuyorsanız da herhâlde Oyungezer okumuyorsunuzdur.

En az geciken bellek

Ama en iyisini alacaksanız da Kingston Fury Renegade’in 5333Mhz modelini öneririm. Çünkü 3600Mhz’den sonraki modellerde CAS Latency’ler çok fazla değişmiyor, 19 ila 20 arasında gidiyor. Biliyorsunuz CL oyun performansında çok etkili olabiliyor ve CL’in ne kadar gerçek veri gecikmesi yarattığı belleğin hızı ile doğru orantılı. Yani gecikmesi 4000Mhz olan modülün gerçek gecikmesi 19/4000=0,00475 iken 5333Mhz’lik model için bu 20/5333=0,00375. Anlayacağınız hız artışı size fayda sağlamasa bile daha üst modelde Cas Latency’yi düşürmüş oluyorsunuz.

Bu ürünün hem RGB’li hem de sade versiyonları var. Ben RGB olmayanı inceledim ama resimlerinden gördüğüm kadarıyla RGB model de güzel gözüküyor. Ama RGB tercih ederseniz 4600Mhz’den hızlısı bulunmuyor.

Kısacası Kingston’ın HyperX sonrasında bellek krallığını bırakmaya niyeti olmadığını gösteriyor Renegade. Hem üretim kalitesi hem de performans olarak harika bir ürün.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum