Donanım İnceleme - TP-Link Deco P9

Hibrit Mesh mucizesi

Büyük evi, ofisi olanların bitmek bilmeyen sorunu, her köşeye ulaşmayan kablosuz ağlar. Eskiden analarımız dip köşe bucaktan tozu temizlemezse rahatsız olurdu, bizim kuşak dip köşe bucaklarda Wi-Fi çekmezse deliriyor. Bu lanet Wi-Fi özellikle de en kritik noktaları seçer çekmemek için, mesela yatakta sizin taraf, mutfakta tezgâh ve en beteri de tuvalet =) Bunun sebebi çoğumuzun betonarme binalarda oturması, koridor ve geçişlerin biçimsiz olması ve müteahhitlerin silme beton duvarlara olan aşkı. Zaten duvardan zor geçen Wi-Fi sinyalleri, size seke seke de ulaşamıyorsa ne yapsın? Evet Wi-Fi da müteahhitin kabahati.

Ama artık bitti… İnsanlığın çekmeyen Wi-Fi’a karşı verdiği tam 20 yıllık savaşı kazandık! Peki bunca teknoloji deva olamadı da bu zaferi ne getirdi? TP-Link’in iki teknolojiyi Deco P9’da birleştirmesi: Mesh Wi-Fi ve Powerline. Artık eviniz, ofisiniz ne kadar büyük, ne kadar kalın kafalı olursa olsun, ağınız hep süper çekecek. Gelin bu melez teknolojiyi tam bir anlayalım.

Bu Mesh ne ola?

Mesh Wi-Fi son yılların en revaç ağ teknolojisi. Şöyle özetleyebiliriz, evinizde Wi-Fi Router’ınız var ya, bundan iki tane olduğunu düşünün. Evin iki ayrı yerinde duruyor ve birbiri ile konuştukları için de tek bir cihaz gibi çalışıyorlar. Aynı ağ ismi, aynı şifre, aynı ayarlar… Siz telefon veya fiber ile gelen hattınızı da istediğinize takıyorsunuz. Böylece Wi-Fi kapsama alanınız genişliyor, tüm cihazlar otomatik en iyi çeken cihaza bağlanıyor, siz her seferinde ağ değiştirme zahmetine girmiyorsunuz. Daha da güzeli iki tane yeterli gelmezse, bir tane daha takıyorsunuz, bir tane daha takıyorsunuz, evin altını üstünü Wi-Fi boyayana kadar. Hem etkili hem de kullanması kolay.

Ama Mesh Wi-Fi’ın da bir Aşil topuğu var. Her bir ünite diğeri ile Wi-Fi üzerinden iletişim kurduğu için, binayı bölen büyük perde duvarlar veya kat geçişleri kopmalara sebep olup performansınızı düşürebiliyor. Mesela çok katlı evlerde üniteleri merdiven boşluğuna koymak (ve haliyle kablolama sırasında evin canına okumak) gerekiyor. İşte burada da Deco P9’un Powerline teknolojisi devreye giriyor. Bu teknoloji de elektrik hattı üzerinden ağ kurmanızı sağlıyor. Elektrik hattınız kat geçişi veya duvar dinlemiyor.

Alanına göre ağ kur

Sonuç mükemmel… Siz kendi alanınızın büyüklüğüne göre ve hiçbir laz müteahhittin engel olamayacağı bir ağ kuruyorsunuz. Eğer iki ünite kullanırsanız 370m2, üç ünite kullanırsanız 560m2’ye kadar kapsama alanı oluşturabiliyorsunuz. İlerde eviniz, ofisiniz büyürse farklı model bile olsa ek Deco takabiliyorsunuz.

Üstelik üniteleriniz aynı anda hem çift bant Wi-Fi hem de Powerline üzerinden konuşuyor. Bu da bağlantı sorunlarını giderip, bant genişliklerini ve hızı arttırıyor. Powerline teknolojisi AV1000 olduğu için ev içinde Gigabit ağ kurmuş oluyorsunuz. Elbette oyunculara özel bir ürün olmadığı için QoS ayarlama, cihaz önceliği gibi imkanlarımız yok. Umarım ileride Deco P9’un Archer serisi de çıkar.

Deco P9’un üretim kalitesi, performansı ve yazılım ara yüzleri on numara. Özellikle işin yazılım kısmı önemli. Bugüne dek herhalde ülkemize gelen her markayı denemişimdir, açıkçası TP-Link tüm rakiplerinden yazılım olarak iki fersah ileride. Telefona indirdiğiniz bir uygulama ile sadece 5 dakikada üç cihaz kurabiliyorsunuz. Bir kere kurdunuz mu da unutun gitsin, bir daha elinizi sürmüyorsunuz. Test ederken ofisteki bütün cihazları bağlamama rağmen performans olarak da bir sıkıntı yaşamadık.

İşin tek kötü yanı yüksek kalite ve yüksek teknoloji, yüksek fiyat etiketi ile geliyor. Deco P9’un üçlü paketini 2.200, ikili paketini 1.400TL’ye alabiliyorsunuz. Bir router için yüksek, ama diğer Mesh Wi-Fi çözümlerine göre iyi bir fiyat bence. Çünkü üst seviye bir üçlü paketi zaten 2.000TL’nin altına bulamıyorsunuz, Deco P9 küçük bir farkla Powerline teknolojisini vermiş oluyor. Bu Mesh Wi-Fi teknolojisinin biraz daha makul fiyatlara düşmesi için bir iki sene daha bekleyeceğiz sanırım.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum