Dünden Bugüne Resident Evil Serisi

27 senelik bir yolculuk

Resident Evil 1'in çıktığı zamanları net biçimde hatırlayan kaç kişiyiz? Dile kolay, bu nefis seri başlayalı tam 27 sene oldu. Shinji Mikami ve Tokuro Fujiwara'nın yarattığı bu seri yalnızca oyunlarla değil, çizgiromanlar, romanlar ve filmlerle de karşımıza çıktı.

Resident Evil 4 Remake ile birlikte seride bugüne kadar 27 oyun çıkmış oldu. Bunların 10 tanesi ana seri olarak değerlendirdiğimiz oyunlar ama bunlar dışında da çeşitli platformlar için çıkmış irili ufaklı bir çok da yan oyun var. Bunlardan bazılarını mutlaka oynamışsınızdır, belki bazılarının isimlerini şimdiye kadar duymamışsınızdır bile. Biz de hazır artık Resident Evil 4 Remake'e de kavuşmuşken tüm bu oyunları çıkış yıllarına göre tekrar hatırlayalım dedik.

Acaba aranızda bu oyunların hepsini oynamış olanlar var mıdır?

1996 - Resident Evil

Platformlar: PlayStation, Sega Saturn, PC

İlk Resident Evil, özel polis birimi S.T.A.R.S.'ın Bravo ekibinden hayatta kalanları ararken dağdaki bir malikanede kısılı kalan kahramanlarımız Chris Redfield ve Jill Valentine'ın hikayesini anlatıyordu. Aslında bu malikane, Umbrella Corporation'ın T-Virüs'ü geliştirdiği üssü gizleyen bir paravandı. İki kahramanımızın yetenekleri de, karşılaştıkları yardımcı karakterler de farklıydı ve bu yüzden senaryolarında da farklılıklar bulunuyordu.

1998 - Resident Evil 2

Platformlar: PlayStation, PC, Nintendo 64, Dreamcast, GameCube

Resident Evil 2 ilk oyundaki olayların iki ay sonrasında, farelerin Raccoon City halkına T-Virus bulaştırmasıyla başlıyordu. Baş kahramanlarımız ilk oyundaki Chris'in kız kardeşi Claire Redfield ve göreve yeni başlamış çaylak polis memuru Leon Kennedy'ydi. Polis gücünün çoğu öldürülmüştü ve ikilimiz Chris'in Avrupa'daki Umbrella karargahını araştırmak üzere oradan ayrıldığını öğrenmişlerdi. Şehirden çıkış yolu ararlarken Claire, Sherry Birkin adında küçük bir kızla, Leon ise Ada Wong'la karşılaşıyordu.

1999 - Resident Evil 3: Nemesis

Platformlar: PlayStation, PC, Dreamcast, GameCube

Resident Evil 3: Nemesis ise ikinci oyundaki olayların öncesini ve sonrasını anlatan bir oyundu. İlk önce Resident Evil 2'deki olayların 24 saat öncesine dönüyorduk ve Jill Valentine, bir Umbrella biyolojik silahı olan Nemesis tarafından kovalanırken Raccoon City'den kaçmaya çalışıyordu. Sonrasıyla Raccoon City'nin kaderini belirleyen bir olaylar yumağıydı.

2000 - Resident Evil Survivor

Platformlar: PlayStation, PC

Gun Survivor serisinin bu ilk oyunu önceki Resident Evil oyunlarından farklı olarak üçüncü şahıs değil, birinci şahıs perspektifinden oynanıyordu. Klişe bir "hafızasını kaybetmiş" ana kahraman hikayesi. Füze patlaması Raccoon City'i havaya uçurduktan bir süre sonra Umbrella Corporation'a bağlı Sheena Island'a düşen bir helikopterin pilotunu oynuyor ve oyun boyunca zombi kıyımı yapıyoruz.

2000 - Resident Evil - Code: Veronica

Platformlar: Dreamcast, PlayStation 2, GameCube, PlayStation 3, Xbox 360

Resident Evil: Code Veronica'da Raccoon City'den kaçan Claire'in yolculuğuna şahit oluyorduk. Umbrella'nın Paris tesisine sızmaya çalışırken yakalanan Claire, araştırma tesislerinden birine gönderiliyor ve bu tesis Albert Wesker tarafından saldırıya uğruyordu. Hikayenin yarısında Claire'i, yarısında abisi Chris'i kontrol ediyorduk.

2001 - Resident Evil: Gaiden

Platformlar: Game Boy Color

Game Boy'a özel olarak hazırlanan bu oyun, lüks bir yolcu gemisindeki virüs salgınını konu alıyor. Oyunda Umbrella'ya son vermek isteyen bir yeraltı örgütüyle tanışıyoruz. Resident Evil 2'nin kahramanlarından Leon S. Kennedy de bu örgüte katılıyor ve yeni biyo-organik silah türünü taşıdığından şüphelenilen Starlight gemisini araştırma görevi alıyor. Karargah kendisiyle irtibatı kaybedince devreye bu sefer de Barry Burton giriyor.

2001 - Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica

Platformlar: Arcade, PlayStation 2

Bu light gun shooter oyununda Dungeon ve Arcade modlarında Claire Redfield veya Steve Burnside olarak oynayabiliyorsunuz. Claire erkek kardeşini aramaya devam ediyor ve isimsiz bir kaynağın yönlendirmesiyle Paris'teki Umbrella tesisine gidiyor ama yakalanıp Rockfort Island'daki hapishaneye gönderiliyor. Burada bir diğer mahkum olan Steve Burnside ile kaçmaya çalışıyorlar.

2002 - Resident Evil (Remake)

Platformlar: GameCube, Wii, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch

Bizzat orijinal oyunun tasarımcısı ve yönetmeni Shinji Mikami tarafından yönetilen bu remake versiyonda sadece grafikler yenilenmekle kalmamış; yeni oynanış mekanikleri, elden geçirilmiş bulmacalar, gezilebilen ek bölgeler, yenilenmiş senaryo ve orijinal oyundan kesilen bir alt hikaye de eklenmiş. 2015'te de bunun HD olarak remastered yapılmış hali güncel konsollar için yayınlanmış ve büyük başarı elde etmişti.

2002 - Resident Evil Zero

Platformlar: GameCube, Wii, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch

İlk olarak sadece GameCube için yayımlanan Resident Evil Zero, ilk oyuna konu olan hikayenin nasıl ortaya çıktığını anlatan bir oyundu ve oyunda Bravo ekibinden ayrı düşen Rebecca Chambers'ı oynuyorduk. Oyun boyunca hem Chambers'ı, hem de oyunun başlarında karşılaştığımız kaçak Billy Coen'i birlikte oynuyorduk.

2003 - Resident Evil: Dead Aim

Platformlar: PlayStation 2

Gun Survivor serisinin bu dördüncü oyunu, hem birinci şahıs, hem üçüncü şahıs perspektiflerini birleştirerek farklı bir oynanış sunuyordu. Raccoon City'deki olayların 4 sene sonrasını anlatan oyunda, Umbrella'nın Paris laboratuvarlarından çalışan T-Virüsün bulaştığı Spencer Rain gemisinde başlıyor ve biyoterörist Morpheus D. Duvall ve onun gizli B.O.W. kargosunu durdurmaya çalışıyorduk.

2003 - Resident Evil Outbreak

Platformlar: PlayStation 2

Outbreak farklı senaryoları oynadığınız bölümlerden oluşan bir oyun. Oyunda kendilerine has yetenekleri olan sekiz farklı karakteri (Kevin Ryman, Mark Wilkins, Jim Chapman, George Hamilton, David King, Alyssa Ashcroft, Yoko Suzuki ve Cindy Lennox) kontrol edebiliyor ve kendimize bir senaryo seçerek o senaryoyu temizlemeye çalışıyoruz.

2004 - Resident Evil Outbreak File #2

Platformlar: PlayStation 2

Outbreak'in elde ettiği başarının hemen ardından çıkan bu oyun da ilkiyle büyük ölçüde aynı. Yine aynı sekiz karakter aynı yeteneklerle geri dönüyor, bir kez daha zombiler basmış Raccoon City'de geçen beş senaryoyu temizlemeye çalışıyoruz.

2005 - Resident Evil 4

Platformlar: GameCube, PlayStation 2, PC, Wii, iOS, Zeebo, PlayStation 3, Xbox 360, Android, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch 

Resident Evil 4'te baş kahramanımız yine Leon Kennedy'ydi ve görevimiz de Birleşik Devletler başkanının Osmund Saddler liderliğindeki İspanyol Illuminados tarikatı tarafından kaçırılan kızını bulmaktı. Oyunda T-virüsün zombi yaptığı düşmanlar yerine Las Plagas parazitinin bulaştığı köylülerle mücadele ediyorduk. Bunlar zombilerin aksine gayet de hızlı ve çevik düşmanlardı.

2007 - Resident Evil: The Umbrella Chronicles

Platformlar: Wii, PlayStation 3

The Umbrella Chronicles, kendinden önceki Resident Evil oyunlarındaki ana hikaye öğelerine dayanan dört farklı senaryo sunuyordu. Train Derailment, The Mansion Incident ve Raccoon's Destruction senaryoları Raccoon City ve çevresinde, son senaryo ise 2003 yılında Rusya'da geçiyordu. Rebecca Chambers, Billy Coen, Chris Redfield, Jill Valentine, Carlos Oliveira, Albert Wesker, Ada Wong, Richard Aiken ve Hunk olarak oynayabildiğimiz oyunun türü ise rail-shooter.

2009 - Resident Evil 5

Platformlar: PlayStation 3, Xbox 360, PC, PlayStation 4, Xbox One

Resident Evil 4'ün beş yıl sonrasında geçen Resident Evil 5'te kahramanımız Chris Redfield, Sheva Alomar'ın da yardımlarıyla Afrika'da yasadışı biyolojik silahların satışına engel olmaya çalışıyordu. Elbette bu hikaye de Albert Wesker'in insanlığı yok etme çabalarına bağlanacaktı.

2009 - Resident Evil: The Darkside Chronicles

Platformlar: Wii, PlayStation 3

Capcom rail-shooter türünü seviyor olacak ki The Darkside Chronicles ile seriden kişisel hikayeleri, nişancı mekanikleriyle birleştirdi. Resident Evil 2 ve Resident Evil - Code: Veronica'daki hikayeleri farklı biçimde anlatan oyunun Resident Evil 2 bölümlerinde Leon S. Kennedy ve Claire Redfield'ı oynarken Sherry Birkin de bize yardımcı oluyor, Code: Veronica bölümünde ise başrolde Claire'i, yardımcı rollerde ise Steve Burnside ve Chris Redfield'ı görüyorduk.

2011 - Resident Evil: The Mercenaries 3D

Platformlar: Nintendo 3DS

Bu oyun aslında Resident Evil 4 ve 5'teki Mercenaries mini oyunlarının bir araya toplanmış hali diyebiliriz. Belli bir zaman süresi içinde mümkün olduğunda çok düşman öldürmeye çalışıyorsunuz. Bu iki oyunun haritalarında geçen oyunda yine seriden çok sayıda sevilen karakterle oynamak mümkündü.

2012 - Resident Evil: Revelations

Platformlar: Nintendo 3DS, PC, PlayStation 3, Wii U, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Hikayesi Resident Evil 4 ve Resident Evil 5 arasında geçen oyunda Jill Valentine ve Chris Redfield, Dünya'nın okyanuslarını virüsle kirleten bir biyoterörist örgütü durdurmaya çalışıyorlar. İşin içinde bu sefer de Queen Zenobia ismindeki yolcu gemisi var ve oyunun önemli bir kısmı gemide geçiyor.

2012 - Resident Evil: Operation Raccoon City

Platformlar: PlayStation 3, Xbox 360, PC

Resident 2 ve Resident Evil 3 ile aynı zamanda geçen oyunda bu iki oyundan 12 oynanabilir karakter yer alıyor ve ekibimiz Raccoon City'deki zombi istilası sırasında Umbrella Corporation adına görev yapan bir grup elit paralı askerin hikayesini işliyor. Pek başarılı bir oyun olarak görülmese de, satışları hiç de fena değildi.

2012 - Resident Evil 6

Platformlar: PlayStation 3, Xbox 360, PC, PlayStation 4, Xbox One

Resident Evil 6'da dört farklı kahramanımız vardı ve her biriyle farklı senaryolar oynuyorduk: Leon Kennedy, Chris Redfield, Ada Wong ve Jake Muller. Olaylar Albert Wesker'in oğlu Jake Muller'ın bir biyolojik silah saldırısında yerel güçlerden kaçmasıyla başlıyordu. Bu seferki hikayede NSA tarafından silah haline getirilen ve insanlar arasında korku yaymayı hedefleyen C-virüsü ile başa çıkmaya çalışıyorduk.

2015 - Resident Evil: Revelations 2

Platformlar: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch

Bu episodik korku oyununda Claire Redfield ana karakter olarak geri dönüyor ve oynayabildiğiniz karakterler arasında Barry Burton da var. Dört bölüm halinde anlatılan hikaye Resident Evil 5 ve Resident Evil 6 arasında geçiyor. Claire ile oynarken Barry Burton'ın kızı Moira, Barry Burton olarak oynarken doğaüstü yetenekleri olan küçük kız Natalia Korda bize eşlik ediyor. Oyunun iyi ve kötü olmak üzere iki ayrı sonu bulunuyor.

2016 - Umbrella Corps

Platformlar: PC, PlayStation 4

Umbrella Corps tek kişilik modu da bulunan bir çok oyunculu taktik nişancı oyunu. The Experiment ismindeki tek kişilik kısım 2012 ile 2013 yılları arasında, 3A-7 isimli bir ajanı konu alıyor. Kendisi Umbrella Co. organizasyonunun bir parçası ve Zombie Jammer gibi çeşitli ekipmanları test etmesi için görevlere gönderiliyor. Ancak testler başarılı oldukça üstleri onu ölmesi için daha da tehlikeli görevlere yollamaya başlıyor. 3A-7, Hunk olmasın sakın?

2017 - Resident Evil 7: Biohazard

Platformlar: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch 

Özellikle işin korku yanına odaklanan Resident Evil 7: Biohazard'da kayıp karısı Mia'yı bulmaya çalışan Ethan Winters rolündeydik. Terk edilmiş gibi görünen bir evde yaşayan tuhaf bir aileyle karşı karşıya geliyor ve hayatta kalmaya çalışıyorduk. Daha sonra bu tuhaf Bakers ailesinin hastalanmasına neyin neden olduğunu öğrenecek ve bu biyolojik silahın peşine düşecektik.

2019 - Resident Evil 2 (Remake)

Platformlar: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series,  Nintendo Switch

Aslında Resident Evil 2 Remake'i anlatmaya gerek bile yok diye tahmin ediyorum. Bugüne kadar yapılmış en iyi remake oyunlarından biri olarak kabul edilen Resident Evil 2 Remake, baştan sona yenilenen oynanışı ve yapım kalitesi sayesinde orijinal oyundan bile fazla satmayı başarmıştı. Seriyle tanışmak isteyen yeni oyuncular için de son derece uygun bir başlangıç noktası olduğunu söyleyebiliriz.

2020 - Resident Evil 3 (Remake)

Platformlar: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Capcom Resident Evil 2 Remake'in başarısının ardından vakit kaybetmeden Resident Evil 3 Remake'i de hazırladı ama aynı başarıyı elde edemedi. Oyunun oldukça kısa sürmesi ve orijinal oyundaki bazı özellikleri içermemesi eleştiri konusu oldu. Nemesis'in de ne orijinalindeki, ne de Resident Evil 2 Remake'teki Mr. X kadar korkutucu olamadığını da eklemek lazım.

2021 - Resident Evil Village

Platformlar: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch

Resident Evil 3 Remake ile eş zamanlı olarak geliştirilen ve belki de 3 Remake'in eksik içerikle çıkmasına sebep olan Village, serinin ana oyunlarından sekizincisi. Biohazard'dan tanıdığımız Ethan Winters bu kez Doğu Avrupa'da kayıp kızını aramakla meşgulken oyunun Nemesis'i Lady Dimitrescu'nun da gazabından kaçması gerekti. Biohazard'daki gibi birinci şahıs  kamerasıyla giden oyun, her ne kadar envanter sisteminde değişikliğe gitse serinin özünü bu oyunda da korudu.

2023 - Resident Evil 4 (Remake)

Platformlar: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series

Resident Evil 3 Remake'te eleştirilen noktaları Capcom önemsemiş olmalı ki bizlere bir kez daha piyasadaki en iyi remake örneklerinden birini sundu Resident Evil 4 Remake ile. Her şeyiyle baştan yapılmış ve üstüne çeşitli yenilikler eklemiş olsa da orijinalliğinden de ödün vermemeyi başardı 4 Remake. Oyunun yüksek skorlarından ve ilk hafta satış rakamlarından da bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

YORUMLAR
Atlas Estrella
2 Nisan 2023 13:51

Ben Shinji Mikami'yi Resident Evil ile değil Evil Within ile tanımıştım. Resident Evil'i ise Mila Jovovich'li filmlerle :)

Stamina
15 Mayıs 2021 02:47

Çok başarılı bir makale olmuş elinize emeğinize sağlık sağolun. ^^

doksanlariozleyenadam
17 Eylül 2020 18:46

VR olanlar hariç hepsini oynadım

Parolamı Unuttum