eFootball 2022 - İlk Bakış

22 adam, 1 top ve bolca sarı kart

Ekim ayına girdik. Ekim ayı demek futbol oyunlarının yeni sürümlerinin filizlendiği dönem demek. Bu sene aramızda yeni ama eski bir dost var. Konami, senelerin Pro Evolution Soccer ve Wining Eleven isimlerini bir kenara bırakarak eFootball'a geçiş yaptı. PES ve WE başında bilek çürüten arkadaşları artık e-spor alanında görmek istiyoruz. eFootball 2022 dün çıkışını yaptı. Daha doğrusu bir nevi erken erişime giriş yaptı. Oyun şu an için adeta bir demo kıvamında o yüzden bir inceleme yapmak için elimizde yeterli veri yok. Yine de sahada 22 futbolcu bir top ve bir sürü seyirci var. Şimdilik oyuna bir ilk bakış atalım.

Soyunma Odasının Ruhu Sesime Gel!

Soyunma odası bir takımın kalbidir. Maçlar genellikle soyunma odasında çevrilir ya da kaybedilir. Bunun bilincinde olan Konami, eFootball ile birlikte maç önü sekansını inanılmaz bir seviyeye getirmiş. Maçtan önce takımın hep beraber nedense takım elbiselerle stadyuma gelişiyle serüven başlıyor. Soyunma odasından çıkış, sahadaki ilk idman gibi detayları daha maça başlamadan görebiliyoruz. Tabii ki özünde rekabetçi bir futbol oyunu olan eFootball'da da bir süre sonra bu güzellikler tekrara bağlayacak ve hızlıca geçilecek, yine de ambiyans yaratmak için harika bir yöntem olmuş. 

Oyundaki taktikler ise gerçekten işe yarıyor. Yani uzun top oynayan bir takımsanız (ki sanırım şu anda herkes bunu deniyor!) savunma arkasına bol bol koşu ve ters alanda boşa çıkan futbolcuları görebiliyorsunuz. Ya da ben topa hükmedeyim derseniz hücum oyuncuları dahil herkes pas opsiyonu yaratmak için doğru açılara koşuyorlar ki bence oyunun keyif dozajını arttıran şeylerden birisi pas yapabilmek! Oyunda pas yapmak gerçekten zor hele ki rakip pres yapıyorsa boş arkadaşınızı bulmak imkansız hale geliyor. Ayarlarda dört farklı pas seçeneği var, ilki neredeyse tamamen otomatik iki üç ve dörtte giderek olay manuel hale geliyor. Dördüncü seçenek de her şey size bağlı. 

Senin Yüzüne N'Olmuş

Bu zamana kadar PES'in en büyük artılarından birisi olağanüstü başarılı surat animasyonlarıydı. Ancak eFootball ile ortaya çıkan durum gerçekten çok ironik ve üzücü. Oyunun çıkışıyla birlikte sosyal medyada ve internetin her yerinde komik surat animasyonları dolaşmaya başladı. Yeni bir oyun motoruna geçiş beraberinde sancılar da getiriyor. Sadece surat animasyonları değil, pas şiddeti, oyun içi sertlik ve momentum gibi sorunlar da şu an için mevcut. Lakin bir büyük güncellemenin çözemeyeceği şeyler değil bunlar. Daha demosu çıkmış bir oyuna çok fazla yüklenmemek lazım zira diğer futbol oyunlarının da çıkış zamanları neler yaşadığını çok iyi biliyoruz. 

Oyunun mobil sürümü de olacağı için böyle durumları normal karşılamak lazım. Lakin bence şu hatalara bakınca Konami bir noktada mobil ile diğer sürümleri ayırmayı düşünecektir ya da düşünmeli. Zira oyundaki büyük sıkıntılardan biri de fizikleri. Sadece oyunucu fizikleri değil top fiziğinde de ciddi sorunlar var. Oyunun çıkışı biraz aceleye gelmiş gibi gözüküyor ama ilk etapta F2P olan bir oyundan bahsediyoruz. Kasım güncellemesi çok fazla derde çare bulamazsa eFootball 2022'nin itibarını yeniden toparlaması epey zor olabilir. 

Defans - Oto Blok - Yapay Zeka Şeytan Üçgeni

Sizi bilmem ama benim futbol oyunlarında en çok canımı sıkan şey yapay zekanın sürekli oyuna müdahil olması. Özellikle siz hücum yaparken şutlarınızın mütemadiyen rakip savunmacılardan sekmesi gerçekten can sıkıcı. Üstelik rakibin bunu yapmak için ekstra bir efor sarfetmesine gerek bile yok! Yapay zeka kontrolündeki oyuncular anında tüm açıları kapatıyorlar bu da gol atma keyfini epey azaltıyor. Maçların düşük skorda kalabilmesi güzel ama bunu oyuncu kalitesi tarafından sağlanması olması gereken bir şey. Yoksa online maç bir noktadan sonra yapay zekayla oynamaya dönüyor ve keyif azalıyor. 

Top kapmak ve savunma yapmak ise eski PES'lere göre epey değişmiş. Artık FIFA'dan alışık olduğumuz L2 müdahaleleri oyun içerisine girmiş durumda. Yani fiziğinizi koyup bir anda topu kazanabilirsiniz. Bunun en büyük sıkıntısı ise herkesin bu şekilde top kapabilmesi! Dybala ile Süle'yi ezip top kapabilmek biraz mantıksız gözüküyor. Bildiğimiz müdahale yani kare tuşuyla ayak koyma da yerli yerinde duruyor. Ancak ilk bakışta gözlemlediğim kadarıyla kayarak top almak epey kuvvetli bir hale gelmiş. Tabii büyük bir de handikap ile beraber! Hakemlerin kayarak müdahalelere toleransı yok denecek kadar az. Bir anda 3 savunmacınız sarı kart görüp, elinizi kolunuzu bağlı halde bırakabilir. 

Hız Problemleri

Oyunun kendiliğinden gelen hızı genel futbol oyuncu kitlesi için biraz ağır kaçabilir. Bu yüzden ayarlardan oyun hızını +1 seçmek tempoyu yükseltmek için akıllıca bir seçenek. Çoğu futbol oyununda çok yüksek hıza sahip oyuncularla yaldır yaldır gitmek epey popüler bir tercih. eFootball'da da bunu yapma şansınız var ama muadillerine göre biraz daha düşük. Öncelikle hızlı koşmayı tercih ederseniz top hakimiyetiniz de bariz bir düşüş meydana geliyor. Yani 280 ile giden bir Ferrari ani dönüş yapmaya benziyor. Çok kez topla birlikte auda ya da taç çizgisine çıkabilirsiniz. Orta açmak da eskiye göre epey daha zor olduğu için kenarlarda top sürerken biraz daha kontrole önem vermek akıllıca gözüküyor. 

Hızlı oyuncuların en keskin özelliği ise gerçek hayatta olduğu gibi savunma arkası koşuları. Özellikle L1+X verkaç kombosuyla son 20 yıldaki her futbol oyununda olduğu gibi bolca pozisyon bulmanız epey olası. Köşeden girip ters ayakla şut çekmek için ise mutlaka mükemmel bir açıya sahip olduğunuzdan emin olun. Zira yarım saniye bile geç kalırsanız hemen bir bacak şutunuzu kesip rakibi kontraya çıkartabilir. Oyundaki kameralar da sizin bu temponuza ayak uydurabilir. Benim gibi klasikten yanaysanız Wide (Geniş) seçeneğinde eski usul oynayabilirsiniz ama oyunda dinamik kamera seçenekleri de var zaten ilk başta böyle başlıyor, yakınlaşıp uzaklaşan Duel kamera açısı oyuncuları daha fazla maçın içine sokabilir.

Genel olarak Konami, eFootball ile birlikte yaşayan bir stadyum ve akan bir oyun hayal etmiş. Henüz daha oyun tam olarak çıkmadı ve bir, bir buçuk ay sonra muhtemelen kallavi bir yama ile tıpkı FIFA'da olduğu gibi bambaşka bir oyunla karşılaşacağız. Yüksek tempoya bu kadar izin veren bir futbol oyunu olması güzel. Örneğin kale vuruşları ve taçları anında kullanıp daha savunma yerleşmeden hücuma kalkabilirsiniz, serbest vuruşlarda ve kornerlerde doğrudan topu atacağınız oyuncuyu seçip rakibi bir adım eksik bırakmak da epey eğlenceli detaylar. 

Oyunun mevcut hali Konami'yi de memnun etmemiş olacak ki Ekim ayı içerisinde çok sayıda hatanın düzeleceği bir yama yayınlanacağını açıkladılar. İşin animasyon ve surat kısmı zaten düzelirdi ama erkenden pas şiddeti ve savunma gibi temel detayları düzeltecek olmaları umut verici. Zaten Kasım ayında çok daha büyük bir yama ile daha fazla sorunu çözeceklerdir. Muhtemelen Kasım ortası-sonu gibi tam randımanlı bir şekilde eFootball 2022 oynayabileceğiz. Bu tam randmanlı sürümün oyuncuları ne kadar tatmin edeceği ise ayrı bir konu. PES/WE devri kapanıp, yeni oyun motoruyla yeni bir dönem başlarken böyle sıkıntılar epey muhtemeldi. Bundan sonra hataları düzeltmek için top Konami'de. 

Oyunun tek kişilik maçlarında can sıkıcı birkaç detay var. Çok fazla ara sahne girdiği için bu tempo ve yaşayan oyun bir anda Süper Lig maçları gibi durağanlaşabiliyor. Zaten şu an için sadece beş dakikalık tek kişilik maçlar oynayabiliyoruz ve çoğu zaman bu ara sahneler yüzünden tam randıman alamadan maçlar sona eriyor. Yine de işin online kısmında böyle ara sahneler yok, oyun daha akıcı ve tempoya müsait. Unutmadan şu an için oyunda bir etkinlik var. Online üç maç yapıp birini kazanırsanız 10.000 puan kazanıyorsunuz. Oyuna devam etmek isteyenler için güzel bir incelik olmuş. Daha sonra üç maçın ikisini daha kazanıp bir on bin puan daha alabilirsiniz. Bu sene futbol oyunlarında bir rekabet görür müyüz bilmem ama Konami bazı şeyleri değiştirmek için ilk düğmeye basmış. Bu düğme en nihayetinde nükleer bir bomba mı patlatır yoksa dünyaya barış ve huzur mu getirir? Bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum