Far Cry 6: Pagan: Control - İnceleme

Olayları bir de benden dinleyin

Sürekli kendini tekrar etmesiyle büyük eleştiriler alan Far Cry serisi adeta bunlara cevap olarak daha da kendini tekrar ettirecek üç yeni ek paket duyurdu. Vaas'ın delilik tanımına harfiyen uyan ilk ek pakette Vaas'ın zihninden kaçmaya çalışırken olaylara biraz da Vaas'ın trajik geçmişi üzerinden bakma şansına erişmiştik. Şimdi Far Cry 4'ün ikonik kötüsü Pagan Min'in zihninden kaçarken olaylara Pagan'ın çerçevesinden bakıyoruz ama Vaas kadar empati yaptırılmaya çalışılmamış. Çünkü Pagan'ın egosu ve alter egosu geçmişinde yaptığı şeylerden çok da pişman değil, sadece suçu başkalarının üzerine atmak istiyor. 

İşte tam bu noktada Pagan'ın belki de hayatta en çok değer verdiği insan Lakshmana Min devreye giriyor. İkinci doğum günü öncesinde Far Cry 4'teki ana karakter olan Ajay'in babası Mohan Ghale tarafından öldürülen Lakshmana, babası için çok fazla anlam ifade ediyor. Pagan'ın delirmesindeki en kilit olay da yine bu cinayet. Yani Vaas ile zorla yaptırılmaya çalışılan empati burada zaten Max Paynevari bir öyküyle sizi yakalıyor. Ayrıca Pagan Min'i seslendiren ismin Troy Baker olması ve şahane repliklerle de bir anda Pagan'ın öyküsünü onun tarafından dinlemeye başlıyorsunuz.

Hatalarlı Gizlemek Varken Yüzleşmek Niye?

Oynanış mekanikleri olarak Vaas DLCsi ile birebir aynı olan Pagan: Control'de farklı olan şey izlediğiniz yol. Vaas'ta bıçak parçaları toplarken Pagan için daha anlamlı bir yol seçilmiş. Yüksek egosu ve intikam hırsıyla yaptıklarından pek de pişman olmayan Pagan'ın zihninden kaçmak için üç tane maske parçası bulmanız gerekiyor. Bu maskelerin sembolize ettiği olay ise hataları gizlemek. Hatta her parça sonrasında bir geçmiş sahne karşınıza çıkıyor ve eğer Far Cry 4'ü oynadıysanız bu sahnelerin bazılarının gerçeği yansıtmadığını fark ediyorsunuz. Yani Pagan kendi kafasında bile gerçekliği değiştirip kendini haklı çıkartacak bir senaryo kurmuş bile. Bu farklılıktan çıkan içsel çatışmalar epey eğlenceli olmuş Pagan'ın alter egosu Tyrant ile sürekli kapışması da bu çatışmanın en güzel sonuçlarından birisi.

Sadece üç tane maske parçası değil harita içerisinde bolca Pagan'ın geçmişine dair hikayeler de yer alıyor. Özellikle her ölüşte sıfırlanan ve Pagan Min heykelini tamir etmeyle açılan bir görev silsilesinde Pagan Min'in kızı, kendisi, babası ve eski sevgilisi Ishwari ile olan geçmişine tanıklık edebiliyorsunuz. Böylece ölünce üzerinizden düşen güzelim eşyalara ve bonuslara en azından şık bir teselli bulabiliyorsunuz. Her ne kadar öldükten sonra yine birebir aynı şeyleri yapmak zorunda olmak insanı fıttırmaya doğru sürüklese de bir psikopatın zihninden kaçmaya çalıştığınız için bu konuyu da anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.

Respect +Rep

Vaas ek paketinde düşmanlardan ve sandıklardan düşen para birimine doğrudan Cash denmişti. Pagan için para çok fazla bir anlam ifade etmediği için yine aynı şekilde elde ettiğimiz para biriminin adı "respect" olarak değiştirilmiş. Ancak saygının yaptığı iş de parayla aynı. Bir sonraki denemeniz için ya silahlarınızı ya da kendinizi geliştirmek için harcıyorsunuz. Yani Pagan bilinç altında saygıyla parayı da satın almış. Ya da parayla saygıyı mı satın almış oluyor, bilemedim Pagan'ı anlamaya çalışırken kafam karıştı. 

Far Cry 4'ü sevenler için bolca referans da oyuna gizlenmiş. Özellikle oyunda epey uğraş gerektiren radyo kuleleri görevine referans yapan bir bölüm var ki beni çok güldürdü. Sürekli Pagan Min propagandası yapan bir radyo en nihayetinde Pagan'ın kafasını şişiriyor ve bu işte bir yanlışlık olduğunun farkına varıyor. Ajay ile tırmandığımız kuleler gibi bir kuleye tırmanıp radyoyu kapatınca ise oyun size güzel bir bonus veriyor ayrıca kuleye tırmanırken bulacağınız sandıklar da işin bir diğer güzel kısmı. 

Golden Path Nefreti

Pagan Min'in hayatına ciddi etki yaratmış isimleri bu ek pakette bölüm sonu canavarı olarak görüyoruz. Far Cry 4'te Ajay'in düşmanlarından olan Yuma Lau ve doğal olarak Mohan Ghale en çetin dövüşleri sunuyor. Özellikle Yuma'nın ateş silahından mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var bir anda can barını eritiveriyor. Golden Path ile sürekli mücadele halinde olan Pagan ile Mohan arasındaki düşmanlığın iyice alevlendiği bir dönemi anlatan maske görevi ise Pagan'ın delirdiği zaman neler yapabileceğinin en güzel kanıtı. Evleri yakmakla başlayan görevin sonunda Mohan'ı da öldürüp maske parçasına kavuşuyoruz. Ancak bu noktadan sonra Mohan ile işimiz daha bitmiyor.

Yuma Lau'yu bir takım halüsinasyonların da etkisiyle Far Cry 4'te feci şekilde öldürmüştük. Onun kaybı Pagan'ı ciddi bir suçluluk psikolojisine sevk etmiş. Öyle ki hayatı boyunca yaptığı en büyük hataları bile gizlemenin yolunu arayan Pagan, Durgesh hapishanesine gidip Yuma ile yüzleşiyor. Yuma'nın hayalindeki güçlü ve ihtişamlı Pagan Min imajını geri kazandıktan sonra Yuma'yı son bir kez daha öldürerek vicdanını rahatlatmak Pagan'a güzel bir terapi ölüyor. Her ne kadar Yuma ile de daha işimiz bitmese de Pagan ilk öldürmesinden sonra Yuma vizyonuna daha farklı bir perspektiften bakmaya başlıyor.

Aradığın Güç İçinde, İçinde

Tam maskeleri topladık, Pagan'ı hayalindeki mutlu aile tablosuna kavuşturacağız derken tıpkı Vaas'ta olduğu gibi son bir büyük cümbüş bizleri bekliyor. İşte bu noktada oyunun tüm bossları yandaşlarıyla birlikte dalga dalga üzerinize gelip son bir intikam almak istiyorlar. Hepsinin başında da Tyrant yer alıyor. Vaas'ın ablasıyla olan deliliği burada Pagan'ın kendi iç hesaplaşmasına dönüyor ve son dövüş çok daha dar bir alanda yapılıyor. Yine tıpkı Vaas ek paketi gibi herkesi yendikten sonra mutlu sona gitmek sizin elinizde ama devam edip başka bir yol da izleyebilirsiniz. Ubisoft'un sizden istediği DEFALARCA bütün bölümleri tekrar tekrar tekrar oynayıp yeni sonları açmanız ama hangimizin bu kadar tahammülü var orası büyük bir soru işareti...

Şimdi ufukta favori Far Cry karakterim Joseph "Father" Seed'in bilinçaltından kaçacağımız son bir ek paket kaldı. Vaas beni pek tatmin etmemişti ama Pagan Min çok daha eğlenceli ve karanlık bir zihne sahip olduğu için daha çok eğlendim. Father ile birlikte duyurulan üç ek paket de tamamlanmış olacak ve Far Cry 6 misyonunu dolduracak. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum