Football Manager 2021'in Yenilikleri Oyunu Nasıl Etkileyecek?

Beta sonrası daha da oturacaklar

Bir futbol maçı izlerken, ya da bir takımı sezon boyunca takip ederken hepimizin aklından "şu adamı şurada oynatıp, taktiği şöyle yapsak bu takım uçar aslında" düşünceleri her zaman geçmiştir. Bu hayalleri gerçeğe yaklaştırmanın en yakın yolu olan menajerlik oyunları bu yüzden çok sayıda futbol severin hayatında vazgeçilmez bir yere sahip. Dün gece itibariyle Beta sürümüne kavuştuğumuz Football Manager 2021, hayalleri gerçeğe dönüştürmedeki detayları giderek arttırıyor. 

Championship Manager serisinden beri oyunun yaratıcı ekibinde yer alan Miles Jacobson dün gece attığı tweetler ile birlikte oyundaki bazı yenilikleri anlattı. FM21 ile birlikte hayatımıza giren bu değişiklikler oyunu ciddi anlamda değiştirecek gibi gözüküyor. Dün açıklanan yeniliklere ve oyunu nasıl etkileyeceğine şöyle bir bakalım;

Hazırlık Maçı Nedir? Neden Yapılır?

Menajerlik oyunlarının ve belki de gerçek futbolun bana göre en sıkıcı kısımlarından birisi hazırlık maçları. Ancak takımın yeni sezona fit bir şekilde girebilmesi için olmazsa olmaz olan bu maçlar çok farklı şekillerde yapılabilir. Görece kendinizden güçsüz takımılar karşısında farklı galibiyetler elde ederek bir anda gaza gelip, sezon içerisinde ciddi rakiplere karşı şok yaşamak içten bile değil. Her FM kariyerine başladığınızda size bir "Intra-Squad" yani kendi kadronuzla hazırlık maçı yapmak ister misiniz diye sorulur. Bu maç genelde yedek takımla eğer yedek takım yoksa genç takımla yapılır. FM 21 ile birlikte bu konuda büyük bir atılım gerçekleşecek. 

Artık bu hazırlık maçlarını İlk 11 ve İkinci 11 arasında oynatabileceksiniz ya da İlk 11 ile yedek takım/ genç takım arasındaki sistemi kullanmaya devam edebileceksiniz. En güzel gelişme ise eğer kadronuz dar ise içerisine gençleri de dahil edebileceğiniz bir ikinci takım yaratıp bu takımı as kadroyla maça çıkartıp her iki takımdaki oyuncu kumaşlarına detaylı bir şekilde göz atabileceksiniz. Bu gerçekten senelerden beri oyunun hazırlık maçları sistemine getirilmiş en güzel özellik. Böylece özellikle milli maç aralarında ülkelerine gitmeyen oyuncuları bir araya getirip herkesin performansına göz atarken, süre alamayan oyuncuları da fit tutma şansınız olacak. 

Dairelere Elveda, Yıldızlara Merhaba

Oyunda uzun zamandır alışık olduğumuz şey bir oyuncunun bir pozisyonda tam verimli oynamasının yanı sıra hangi rolde verimli oynayabileceğiydi. Yani merkez orta saha oynayan bir oyuncu iki yönlü orta saha olarak verimsizken oyun kurucu olarak gerçek performansına erişebiliyordu. Ancak tüm bu oyuncular salt "merkez orta saha" kategorisi olarak karşımıza çıkıyordu. Artık durum daha farklı. Bir oyuncunun rolü de tıpkı potansiyel ve mevcut yeteneği gibi yıldızlı sistemle gösterilecek. Yani orta sahamız oyun kurucuyken 4 yıldız oynarken çift yönlü olarak 3 yıldıza düşebilecek. 

Aslında bu özellik antrenör raporları sayesinde oyunda mevcuttu ama artık doğrudan daire/yeşil doluluk sistemini ortadan kaldırıp sizin önünüze hazır olarak gelecek. Bu da özellikle oyuncu transferlerinde küçük takımları çalıştırıyorsanız gözlemci yollayamayacağınız isimleri transfer ederken elinizi aşırı rahatlatacak bir durum olacak gibi gözüküyor. Tam olarak ne kadar kullanışlı olacağını ise oyun çıkınca net olarak göreceğiz.

Mutluluğun Sırrı?

Bir antrenörün görevi sadece kadrodaki 25 oyuncuyu doğru sistem ve taktik ile sahaya çıkarmak değil. Football Manager da bunun farkında. Artık günümüz futbolcuları belirli bir hedef uğruna mücadele etmek istiyor. Yani "hadi aslanımı, hadi koçum" devri biraz eskidi. Bu yüzden daha sezon başından "Bakın beyler, bu sezon ilk 4'e girmeye oynayacağız" gibisinden net hedefler koyarsanız oyuncuları yanınıza çekmeniz daha kolay olacak. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var.

Koyduğunuz bu hedefler, başarısızlıkla sonuçlanırsa futbolcularınızın size güveni ciddi şekilde azalacak ve takımdan ayrılmak isteyecekler. Ancak geçmiş oyunlarda bu durum çok sansasyonel şekilde oluyordu. Yani bir sezonluk başarısızlığın ardından tüm takım "ya abi buradan bir cacık olmaz hadi cümbür cemaat transfer isteyelim" diyerek başınızı ağrıtıyordu. Jacobson'dan gelen tweete göre artık ilk sezonun ardından tüm kadroyu kaybetmek gibi bir durum söz konusu olmayacak. Sadece söz verdiğiniz oyuncular size tavır alacakken, takımın geneli daha metanetli bir tutum içerisinde bulunacak. Tıpkı gerçekte olduğu gibi. 

Hazır Olmayan Oyuncu Kalmasın 

Oyunla ilgili son olarak eklenen detay ise sağ tık ile eriştiğimiz aksiyon menüsünün daha kullanışlı hale gelmesi olmuş. Artık eskiye göre çok daha kolay olarak ulaşabileceğimiz bu menüyle birlikte oyunda hayatınızı kolaylaştıracak şeylere tek tık uzaklıkta olacaksınız. Ayrıca hazır olmayan oyuncuların maç kondisyonuna ulaşana kadar alt takımla çalışması ve maça çıkması da daha basit bir şekilde karşımıza çıkacak. Yardımcı antrenörden gelen raporlar bu konuda sizi sık sık uyaracak. 25 kişilik bir kadroda sakatlık, ceza olmadığı sürece herkesi hazır bir halde tutabileceksiniz. Bu da cezalı ya da sakat bir oyuncu olduğu zaman onun yerine koyduğunuz isimden alacağınız verimi ciddi ölçüde arttıracaktır. 

Miles Jacobson son olarak oyundaki görselliğe de biraz değinmiş. 3D maç motorundaki meşalelerin geri geldiğini müjdeleyen Jacobson, taraftar atmosferinin biraz daha canlı olacağını ve görselliğin daha iyi olacağını belirtmiş. Şimdi ufukta Football Manager 21 ve tüm bu yenilikleriyle birlikte en az bir yıl boyunca hepimizi farklı coğrafyalarını farklı futbol kültürlerine sürükleyecek bir oyun daha var. Oyunla ilgili detaylı inceleme ilk fırsatta sizlerle buluşacak, o zamana kadar harıl harıl yeni kariyer açmak yerine biraz oyunun bu farklılıklarını keşfetmenin tadına bakmak lazım. 

YORUMLAR
nobita88
16 Kasım 2020 06:06

You’ve written nice post, I am gonna bookmark this page, thanks for info. I actually appreciate your own position and I will be sure to come back here. Thanks. bmi calculator

Parolamı Unuttum