GTA V'in Mod Kiti Yasaklandı, Steam'de İnceleme Notu "Çoğunlukla Olumsuz"a Düştü

Kaç yıllık mod kitine yapılır mu bu yahu?

Yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olan, Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V ve Max Payne 3 gibi Rockstar oyunlarına geliştirilen binlerce modun ortaya çıkmasını sağlayanOpenIV mod aracı, Take-Two Interactive tarafından yasaklandı. E güzelim binlerce mod oynanamaz hale gelince, oyuncular da haklı olarak çıldırdı!

GTA III'ten beri yüzlerce geliştiricinin kullandığı OpenIV, belki de birçok oyuncunun GTA serisi ile tanışmasını ve hatta serinin oyunlarını satın almasını sağladı. YouTube GTA modları videoları ile dolu, insanlar popüler olan birçok şeyi modla oyuna taşıdı; hatta modlar ile oyuna yeni haritalar, yeni görevler yaparak oyunun oynanma süresini artırdı. Kısaca modlar aslında GTA serisine zarardan çok yarar getirdi!Tabii bu benim görüşüm, Take-Two Interactive tam tersini düşünüyormuş...

OpenIV'ün sitesinde yer alan açıklamaya göre Take-Two, OpenIV yetkilerine eğer mod kitinin dağıtımını durdurmazlarsa dava açacaklarını, geliştrime kitinin "Take-Two'nun yazılım haklarını ihlal ettiğini, üçüncü kişilere güvenlik önlemlerini aşma yolu açtığını" anlatan bir ikaz mektubu gönderdi. Her ne kadar OpenIV 2008'den beri çok kullanılan bir kit olsa da, kitin geliştiricileri bu olay ile daha fazla uğraşmak istemediklerini belirtti ve modu indirmeye kapattı. Hatta açıklamalarında modun hiçbir şekilde Take-Two'nun haklarına karşı olmadığını, dava yoluna gitseler kazanacaklarını fakat bu süre zarfında çok yorulacaklarını, çok zaman harcayacaklarını ve karşılığında hiçbir şey elde etmeyeceklerini belirtti.

modlamasi-en-kolay-15-oyun-haber-ici

Hal böyle olunca da, GTA V'i her gün modlarla oynayan, yeni modları bekleyen ve bir nevi "modlar olduğu için oynamaya devam eden" birçok oyuncu sinirlendi, sinirlerini Steam'deki inceleme notlarından çıkardı. Oldukça etkili olduğunu düşündüğüm bir protesto yoluna giden oyuncular, Grand Theft Auto V'in Steam'deki son 30 günlük yorumlarını"Çoğunlukla Olumsuz"a çekmeyi başardı. Son 30 gün içerisinde 19.000'e yakın oyuncu, Grand Theft Auto V için negatif yorumu basmış durumda.

Üstelik öyle gözüküyor ki, bu protesto Take-Two'ya karşı başlayan hareketin başlangıcı olacak. Zira başka GTA modcularından oluşan bir grup, Rockstar Games Newswire'da yayımlanan, Rockstar Games'i eleştiren birçok yorumun silindiği, hatta bu silinen yorumların sayısının 70,000 olup veri tabanında saklandığını ve bu yorumları internete yayacaklarını da söyledi. Baya baya Take-Two'ya karşı bir ayaklanma başlıyor.

Modlar ne derecede GTA Online'ın düzenini bozuyor, ne derece bir hile oranı yaratıyor bilemiyorum. Fakat günümüzde oyunların ömürleri modlar sayesinde 2-3 katına çıkarken (bkz.: Skyrim, Mount & Blade), bir dağıtımcının mod gelişimine engel olmaya çalışması çok ilginç gerçekten. Ya kardeşim bu modlar size ne etti?

 

 

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum