Günün İndirim Tavsiyesi - Sanitarium

Bir kâbus ne kadar sürer?

1998 yılı oyunlar açısından çok bereketli bir yıldı ve o yıl çıkan birçok oyun hafızalarımıza kazındı. Bunlardan birkaç tanesini sıralayayım, genç arkadaşlarımız da fikir edinmiş olsunlar: Baldur’s Gate, Fallout 2, Half-Life, StarCraft, Age of Empires, Dune 2000, Resident Evil 2, Metal Gear Solid, Unreal, Commandos, Tom Clancy’s Rainbow Six, Thief, Gran Turismo, NFS 3: Hot Pursuit, Test Drive 5, Grim Fandango, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Oddworld: Abe’s Exoddus, Crash Bandicoot, Spyro, MediEvil, Heart of Darkness… İşte böyle güzel oyunlarla dolu bir yıl olunca ne oynayacağımızı şaşırmıştık. Nasıl denk geldi, nasıl fırsat bulduysam bunca oyunun arasında bir de Sanitarium’la kesişmişti yolumuz. O günkü düşüncelerim bugün de aynı şekilde devam ediyor: İyi ki oynamışım...

Paradigm


Bir trafik kazası sonrasında gözlerini bilmediği bir yerde açan kahramanımız, ne ismini hatırlamaktadır ne de oraya nasıl geldiğini. Etrafındaki akıl hastaları kim? Karakterimizi neden böyle bir akıl hastanesine yatırma gereği duymuşlar? Zihnimizde canlanacak pek çok sorunun başlangıcı oluyor bunlar. O kuleden kaçıp kasabayı gezmeye, çocuklarla (-ki bu hikâyenin en önemli parçalarından birisi, belki de en önemlisi çocuklar) bir araya gelip hikayeyi parça parça öğrenmeye başladıkça bir kısım sorularınıza cevap bulurken belki cevapladıklarınızdan daha fazlasının zihninizde yankılandığına şahitlik ediyorsunuz. “Bu çocukların aileleri nerede? Bu kasaba sakinlerine ne olmuş? ‘Mother’ nedir, kimdir, neyin peşindedir?” derken akıp geçen saatler boyunca geriliyor, sinirleniyor, bunalıyor, yeri geldiğinde rahatlayıp derin bir oh çekiyorsunuz.

Sanitarium, psikolojik yönü çok kuvvetli, etkileyici bir hikâye ve gayet güzel bulmacalarla donanmış, tam anlamıyla klasikleşen bir macera oyunuydu benim için. Pek çok sahnesi hafızama kazınmışken, beni şaşırtması çok da mümkün görünmemesine rağmen yine büyük bir zevkle oynayabiliyorum ve böylece ne kadar başarılı bir oyun olduğu benim adıma bir kez daha teyit edilmiş oluyor.

Siz de bugüne kadar Sanitarium ile tanışmadıysanız, Steam yaz indirimleri fırsatını değerlendirip bir şans verebilirsiniz.

YORUMLAR
Mehmet
6 Temmuz 2019 15:37

Harika bir oyun. zaten hastasıyım böyle akıl hastalıkları ile ilgili film ve oyunlara.

Decypher
5 Temmuz 2019 15:54

Sanırım son oynamamın üzerinden sadece birkaç ay geçti. Eskimiş mekanikleri (ve grafikleri) sorun edenlerden değilim, bunu görmezden gelebilecek herkes için benzersiz bir deneyim sunuyor işte Sanitarium. Daha önce de kaç kez bitirmeme rağmen bazı yerlerde ciddi biçimde takıldığım oldu, zor ama süper oyun :)

üçyaşımdabaldursgateoynadım
5 Temmuz 2019 15:29

Amanın Sanitarium. Bu oyunun tavsiye kategorisinde olmaması gerekiyor bana kalırsa. Bu GTA Vice City tavsiye etmek gibi bir şey. Yani insanların oynamış olması gerekiyor hali hazırda. Oynamamışlar ve dönemi kaçırmış arkadaşlar için ise... Ne bileyim adapte olmaları zor gözüken bir oyun. 2019 yılında bu oyun ancak övmek maksatlı insanları bir araya getirebilir diye düşünüyorum, ilk kez oynayacak birisi için fazlasıyla zor olacaktır. Şu an açıp yüklesem ben de zorlanırım. Hatta biraz iddialı konuşayım, kim yüklerse yüklesin zorlanır :))Fakat başta atmosferi olmak üzere muazzam bir oyun kendisi. Oynamamış arkadaşlar en azından videosunu izleyebilirler boş bir vakitlerinde.

Parolamı Unuttum