İnternette Sansürün Artışı Bugünlerde Yasalaşmanın Eşiğinde

Hakların elden gidişine bir kez daha tanık olmaya hazır mısınız?

Okuyucuların en çok gerildiği şeylerden biridir bu ortamda herhalde siyaset başlığı. Ama siyaset başlığının kendisidir ki, bazen oyundan öte iletişim hak ve özgürlüklerinin ortasına bir çuval gibi oturup yayılmaya çalışan.

İlk olarak AKP Milletvekili Zeynep Karahan Uslu’nun Twitter hesabında kendisini gösteren “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ufukta büyüyen bir kara bulut sanki. Sözde insanların ihtiyaç ve özgürlüklerinin dengesinin hassassiyetini ele alan bu teklif, interneti kendi merkez iletişim aracı olarak kullanan insanlar için acımasız bir düzenleme.

Dikkatinizi çekerim, insanlar arasında siyasi ya da tarafsal bir ayırım yapmak yerine, kullanıcıları bir bütün olarak ele alıyorum.

Çünkü bu yasal düzenleme, yine insanların kaldıramayacağı kadar gücü ellerinde bulundurması ve gücü elinde bulunduranın kendi görüşünden olmayana sıkıntı yaratmasına dayalı.

Daha sonradan Torba Kanun içine alınmış olan bu düzenlemenin tam metnini buradan, özellikle internetle ilgili değişikliği içeren 5651. Maddenin değişikliğini ise buradan bulup okuyabilirsiniz.

NİYE BU KADAR VELVELE?

Öncelikle 2007 tarihli 5671 Sayılı Kanun, zaten olduğu haliyle başımızı ağrıtmaya yetiyor. İnsanların düzeninin sert yasaklarla sağlanmasını bir ağılın çevresine çit döşemekle eşdeğer tuttuğumuz bu zamanda, böyle bir yasayı daha da sertleştirmek, ağılı daha da küçültmek işleri oldukça ciddileştiriyor.

Şunu unutmamak lazım, varolan hali bile insan hakları ihlali ve basın özgürlüğünün önünü kesmek için yeterliyken, yeni gelişmelerle bu iş daha da ciddileşecek.

  • DNS değiştirerek sitelere girme hakkı elden alınıyor. Çünkü IP tabanlı kısıtlamayla artık erişim sağlanamaz hale gelecek.
  • Sitedeki bölümleri kısıtlamak için URL adresi tabanlı kısıtlamalar gelecek. İçeriği başta sonra tarayıp, ona göre ulaşabildiklerimiz listeleneceği için o değerli Adil Kullanım Kota’larımıza, ya da daha kötü fahiş fiyata aldığımız kotalı internetlere ayın başında bile elveda diyebileceğiz.
  • “Hukuka Aykırı” olarak gösterilen herhangi bir içeriğin anında hizmet kesimi, yurtdışı kaynaklıysa da erişim engeli gerçekleştirilebilecek.
  • Bununla ilişkili olarak da artık içerik sağlayıcıyı aradan çıkartıp, onu haberdar etmeksizin direkt mahkeme aracılığıyla çözüm üretmeye çalışmaksızın yasaklama çabası.
  • “teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde” ifadesinin kaldırılmasıyla, bir kaynağın yayından kaldırılması ile ilgili her türlü garantiyi almaya çalışmak.
  • IP’lere dair kayıtların tutulmasının alt limitinin 6 aydan 1 yıla çıakrtılması (Şu anki 6 ay ilâ 2 yıl arasında).
  • Toplu kullanım sağlayıcılarının (bir kafenin, bir bölgenin sunduğu Wi-Fi hizmeti gibi) tedbirleri ortada suç yokken alma mecburiyeti. Yani siz kahvenizi yudumlarken internete girdiğinizde, her hareketinizden kafe sahibi sorumlu olduğundan artık size o hakkı tanır mı, tanırsa kendisi korkudan ne dereceye kadar filtreleme yapar bilemeyiz. Olay, otosansür politikasının hala kabul ettirilmesidir yani.

Anlayacağınız, insanların internet kullanımında daha yakından gözetlenmesinin, bu kayıtların daha uzun süre tutulmasının, insanların bilgi erişiminde oldukça sert kısıtlamalara geçilmesinin önünü açan bir uygulamadır bu.

Evet, Oyungezer bünyesinde siyaset insanı yoran şeydir elbette. Ama bazen yapacak bir şey yoktur. Çünkü konu siyasi görüş değil, yetkili merci elindeki gücün miktarı olduğunda, biz de elimizden geldiğince bilgilendirme yapmaya çalışır, okuyucularımızla bunun detaylarını paylaşmaya çalışırız.

İşin içinde espri, geyik, kelime şakaları olmadan.

Bu yazıyı hazırlarken kaynaklarından yardım aldığımız Bianet’e ve Korsanparti’nin yasa tasarısı PDF’lerine referans vermek gerekli. Bu kaynakları derleyenlere teşekkür ederiz.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum