Böyle Virüs Görmediniz! 'Ya PUBG Oynarsın, Ya Da Dosyalarına Erişemezsin'

Bu ne biçim virüs

Fidye virüsleri, yani ransomware başınıza gelebilecek en kötü olaylardan biri. Bu virüsler bilgisayarınızdaki tüm dosyaları şifreleyerek kilitliyor ve söz konusu fidyeyi ödemediğiniz sürece de dosyalarınıza erişmeniz mümkün olmuyor. Bu şifrelemeyle birlikte gelen mesaj size hangi adrese para göndermeniz gerektiğini söylüyor ve ancak ondan sonra şifreyi çözmek için gerekli olan anahtara kavuşabiliyorsunuz. Normal kullanıcılardan istenen fidyeler 2015 yılında ortalama 300$ seviyesindeyken bu yıl 1500$'lara kadar çıkmış durumda. Gerekli önlemleri almayı ihmal eden büyük işletmeler ise bu tür durumlarda milyon dolarlara varan fidyeler ödemek zorunda kalıyorlar.

Kotaku'nun haberini verdiği PUBG Ransomware virüsü ise daha masum. Bilgisayarınızdaki tüm dosyaları kilitliyor ama sizden para değil, PUBG oynamanızı istiyor. Evet, yanlış okumuyorsunuz. Bu virüsün kilitlediği dosyaları çözmek için PlayerUnknown's Battlegrounds'u çalıştırmanız gerekiyor. Gelen mesaj ise şu şekilde:

"Dosyalarınız PUBG Ransomware tarafından şifrelendi ama endişelenmeyin, açması o kadar da zor değil. Paranızı istemiyorum. 1 saat PUBG oynayın yeter".

İşin aslı PUBG'yi üç dakikalığına çalıştırmanız bile yetiyor ama bunu yapmak istemiyorsanız da o karşınıza çıkan ürkütücü "eyvah dosyalarım gitti" ekranında şifreyi çözmek için gerekli olan anahtar da yazıyor. Yani aslında bu virüsten kurtulmak son derece basit ve bunun şaka amaçlı hazırlandığı da belli. Ama sonuçta bilgisayarınızda bu tarz bir virüsün çalışmış olması bile ilerisi için büyük tehlike anlamına geliyor çünkü bugün 'şaka' sandığınız şey yarın gerçekten de dosyalarınızı geri dönülemez şekilde kilitleyebilecek veya tahrip edebilecek bir şeye rahatlıkla dönüşebilir.

O yüzden en iyisi gerekli önlemleri almak ve ransomware'leri kendinizden uzak tutmak. Bugün PUBG oynatan yarın Dark Souls'ta tüm başarımları toplamanızı falan ister, üzülürsünüz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum