Oyun Tarihinde Bu Hafta: 25 Mart - 31 Mart

Nintendo'dan hepinize günaydın

Pazartesi sabahlarınızın vazgeçilmezi “Oyun Dünyasında Bu Hafta” yazı dizimiz, bu hafta 25-31 Mart tarihlerini konuk ediyor.

Kahvenizi yanınıza alın ve gelin bu dolu dolu haftayı hep beraber inceleyelim…

25mart1-big

İlk durağımız 31 Mart 1998… Tarihin en önemli strateji oyunlarından biri olan Starcraft’ın doğduğu günün, artık çoluğa çocuğa karışmış okuyucularımızın aklına kazındığından eminim. Blizzard’ın efsanevi gerçek zamanlı strateji oyunu Starcraft, Brood War adlı ek paketi ile dünya çapında 10 milyondan fazla satış yaparak günümüzde hala 4 farklı Guinness Rekorunu elinde tutuyor.

25mart2-big

Blizzard’ın şu an bildiğimiz deve dönüşmeye başladığı dönemlerde oyun dünyasının bir diğer devinin konsollara veda edişini görmüştük. İnceleyenler tarafından “yenilikçi” olarak nitelendirilen fakat asla piyasada istediğini bulamayan “Sega Dreamcast”, 31 Mart 2001 tarihinde piyasadan kalkarak sevenlerini üzmüştü. Starcraft’ın biraz üzerinde satarak 10.6 milyon kullanıcıya ulaşan Dreamcast, Nintendo ve Sega arasındaki “bit savaşlarının” bitişini simgelemesi ile de tarihte önemli bir yere sahip.

Bu süreç içerisinde Sega'nın rakibi Nintendo ise Gameboy efsanesi ile açtığı “el konsolu” yolunda başarı yakalamaya devam ediyor. 28 Mart 2003’te Avrupa kıtasına ayak basan Game Boy Advance SP; ayarlanabilir ışığı, ergonomik yapısı ve tasarımı ile 2015 yılına kadar hayatta kalarak tam 43.5 milyon adet satış yapıyor.

25mart3-big

Aynı hafta oyun dünyasının efsane serilerinden bir diğeri olan Kingdom Hearts’ın 2. oyununa da ev sahipliği yapmıştı. Eylül ayında Avrupa’ya girecek oyun 28 Mart 2006’da Kuzey Amerika’da satışa çıkarak büyük başarı elde etmişti. 2006 yılında sadece Amerika’da 1.5 milyonun üzerinde satış yapan oyun, dünya çapında oldukça beğenilmiş ve yılın oyunu ödülüne aday gösterilmişti. Kingdom Hearts 2, Nisan 2007’ye gelindiğinde ise dünya çapında 4 milyon satış rakamını aşmayı başarmıştı.

Sega’nın tarihe yenik düşmesinin ardından Xbox ve PlayStation ile savaşını sürdüren Nintendo, Wii adını verdiği yeni konsolu ile piyasada kendine yer bulmaya çalışıyordu. N64 ve Gamecube gibi –rakiplerine nazaran- başarısız kalan konsolların ardından yepyeni teknolojisi ile piyasaya giren Nintendo; 25 Mart 2009'da, 2006’dan beri piyasada olan konsolunun 50 milyon satış rakamını aştığını açıklamıştı. 2015 yılına kadar piyasada kalan Wii, toplamda 101.64 milyon ünite satarak, oyun tarihinin en çok satan 5. konsolu olmayı başaracaktı.

25mart4-big

Nintendo’nun el konsollarındaki başarısı, 3DS’in 25 Mart 2011’de Avrupa’ya girişi ile devam etti. E3 2010’da tanıtılan üç boyutlu görüntüleme sistemine sahip sistem, DS’in kendisi kadar çok satmayı başaramasa da hala piyasada. Nintendo, toplamda 74.53 milyon ünite satış yapan sistemin yeni bir versiyona kavuşabileceğini de açıklamıştı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum