Oyun Tarihinde Bu Hafta: 22 Nisan - 28 Nisan

Alevli şutları özledik

Nisan ayının en güzel günlerinin yaşandığı harika bir haftadan hepinize merhabalar değerli Oyungezerler. Her Pazartesi olduğu gibi bugün de sizleri oyun tarihinin önemli anlarının yaşandığı günlere götüreceğiz. Hazırsanız başlayalım!

İlk durağımız 28 Nisan 1982. Oyun tarihinin “analog” dönemi olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde oyun fikirleri genellikle popüler kültürün parçası olan yapımlardan alınıyordu. Bunun en güzel örneği şimdilerde bir efsane haline gelmiş olan Donkey Kong. Nintendo’nun yükselişindeki en önemli kilometre taşlarından biri olan Donkey Kong, kendisi gibi başkalaşmış bir maymun olan King Kong’a epey benziyordu. Bu benzerlik Universal Studios’un da dikkatini çekmiş olacak ki tam bu tarihte Nintendo’ya telif hakkı davası açmışlar. 2 yıl süren davadan Nintendo, –nasıl olduysa- hasar almadan kurtulmayı başarmış.

22nisan1-big

Nintedo ve Donkey Kong’dan bahsetmişken Japon firmanın simgesi haline gelen Super Mario Bros’u es geçmek olmaz. Dünyanın en tanınan oyun karakteri unvanına sahip olan Mario, yıllar içerisinde pek çok oyunun içerisinde kendine yer buldu. Fakat bu oyunların en klasiği Super Smash Bros. olmuştu. 24 Nisan 1999’da Amerika topraklarına, 19 Kasım 1999’da ise Avrupa topraklarına giriş yapan Super Smash Bros, ilk oyunu ile büyük sükse yakalamayı başarmıştı. Karakter kadrosunda Pikachu, Ness, Luigi, Mario, Captain Falcon, Link ve Donkey Kong gibi isimleri bulunduran ilk oyun, 20 yıl sürecek macerasının ilk tohumlarını bu tarihlerde ekmişti.

Takvimlerimiz 27 Nisan 2004’ü gösterdiğinde ise PlayStation 2 tarihinin en kült oyunlarından biri olan Onimusha 3: Demon Siege Amerika’da piyasaya sürülüyordu. Capcom’un efsane serilerinden biri olan Onimusha, 3. oyununda güçlerini geri kazanan Samanosuke’nin hikayesi ile başlıyor. Şimdilerde yeni oyunu ile hayatımıza geri dönen Onimusha, serinin adını yaşatmaya devam ediyor.

22nisan2-big

NCSoft ismini hatırlıyor musunuz? Peki ya ArenaNet? Benim de içerisinde bulunduğum koca bir güruhu WoW’dan çekerek bünyesine bağlayan Guild Wars’ın hikayesi 28 Nisan 2005 tarihinde başlıyor. NCSoft’un ilk MMORPG girişimi olan Guild Wars, WoW benzeri mekanikleri ile dikkat çekiyordu. “Aylık abonelik” sisteminin bulunmadığı ilk oyun olan Guild Wars, 2010 yılına kadar pek çok genişleme paketi ile hayatta tutulmuş, 2012 yılında ise ikinci oyununa kavuşmuştu. Guild Wars 2 ile güzel günler geçirmeyi başaran NCSoft ve ArenaNet’in şimdilerde küçülmeye gideceği haberi hepimizi üzmüş durumda.

Eminim bu yazıyı okuyan herkes 2002 Fifa World Cup oyununu hatırlıyordur. Orta sahadan alevli şutlar çıkarabildiğimiz bu oyun, 4 sene sonra rota değiştirerek tamamen farklı bir oyun haline gelmişti. Fifa ve EA, arcade oynanışın yerine simülasyona ağırlık vermek istemiş ve 24 Nisan 2006'da ortaya 2006 Fifa World Cup çıkmıştı. Almanya’da düzenlenen turnuvaya katılan takımların bulunduğu oyunda, ülkenin farklı bölgelerine ait statları da tasarlanmıştı.

22nisan3-big

Yarından itibaren 2 haftalık bedava deneme sürümüne kavuşacak olan Street Fighter V’in yolu, 28 Nisan 2010’da tanıtılan Super Street Fighter IV ile açılmıştı. Aslında bir DLC olarak planlanan oyun çok büyük olduğu gerekçesi ile bir anda başlı başına bir markaya evrilmişti. Super ve Ultra Combo’ların geri döndüğü oyuna Makato adında yeni bir karakter eklenmişti. Nintendo DS üzerinde en çok satan oyunlardan biri olan SSFIV; toplamda 1.9 milyon ünite satış yapmış, bunların 1.1 milyonunu ise Nintendo DS üzerinden satmıştı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum