Humble Bundle'ın Yaratıcısı, Steam'i Hedef Alarak Valve'a Dava Açtı

Steam tekeli bir kez daha mercek altında

Epic - Apple davası mahkeme salonuna gitmek üzereyken bir dava haberi de Steam cephesinden geldi. Humble Bundle'ın yaratıcısı, ayrıca bir indie oyun geliştiricisi olan Wolfire Games, Steam ile rekabete aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle Valve'a dava açtı.

Dava dilekçesinde "Valve sahip olduğu pazar payını suistimal ederek oyun yayıncılarını oyunlarını Steam Store'da satmak dışında seçenek bırakmamakta ve Valve burada da %30 kesinti yapmaktadır" deniyor.

Wolfire, Steam'in PC oyun pazarının yaklaşık %75'ini elinde bulundurduğunu ve yaptığı %30 kesinti sayesinde yıllık yaklaşık 6 milyar dolar gelir elde ettiğini söylüyor ve Valve'ın tekel durumunu kötüye kullanma örneklerini sıralamış ve özetle şunları söylemiş:

  • Diğer firmaların Steam'le rekabet etme girişimleri, Epic Games Store'un kar payını %12'ye düşürmesi örneğinde olduğu gibi geliştiricilere daha yüksek pay önerseler bile Steam'de bir çentik bile açamadı.
  • Steam yayıncıların PC oyunlarını ve oyun kodlarını diğer yerlerde daha ucuza satmasına izin vermiyor. Bu da rakip oyun platformlarının fiyat olarak rekabet etmesini önlüyor.
  • Rakip oyun mağazalarının çoğu pes etti, EA ve Microsoft gibi örnekler oyunlarını Steam'e geri getirdi
  • Steam bu sayede baskın platform olmayı garantiliyor, çünkü rakip olabilecek firmalar bunun yerine Steam motorunu yeni oyunlar ve oyun kodlarıyla besliyor

Wolfire, Valve'ın bu uygulamalarının Humble Bundle'a da büyük zarar verdiği söylemiş; bu yüzden artık yayıncıların Humble Bundle etkinliklerine katılmaktan çekindiklerini, bu yüzden Humble Bundle müşterilerine sundukları oyunların sayısı ve kalitesinde azalma olduğunu belirtmiş. Bu gerçekten de doğru bir tespit, çünkü Humble Bundle eski halinin bir gölgesi gibi şu aralar. Eskiden cidden çok kaliteli oyunlar, oldukça cazip fiyatlı paketlerle karşımıza çıkıyordu. Şimdiyse hem paket sayısı, hem de kalitesi gözle görülür biçimde düştü.

Bu davadan ne sonuç çıkar, ya da bir sonuç çıkar mı bilinmez ama bir noktada Valve'ın da piyasayı biraz rahat bırakması gerektiği bir gerçek. Özellikle de "fiyat rekabetine giremezsiniz" kısmı hiç de iyi değil.

 

YORUMLAR
Pixlik
5 Mayıs 2021 08:33

Bu tip davalar daha önce de açıldı günün sonunda piyasada baskın lider olmakla tekel olmak arasında fark olduğunun altı çizilip dosyalar kapandı.

Dava açanların temel ekonomi bilmediklerini de sanmıyorum. Günün sonunda, onlar da davayı kaybetselerde  oyun medyasında yer alan bu tip haberler sayesinde reklamlarını tam olarak hedefledikleri kitleye para vermeden yapmış oluyor.

Norrec_
4 Mayıs 2021 16:01

steam gibi kaliteli bir platforma yapın ok sorun değil kullanalım. şimdi gelelim. 

Origin: açıyorum program ağır çalışıyor zaman zaman kendi kendine bozuluyor. her girdiğimde rasgele bir oyunu seçip onu verify edip hdd mi zorluyor. çözüm önerisi arıyorum EA diyor sil yükle tekrar. ben silip tekrar yükleyip tek tek tüm oyunlarımı tekrar kütüphaneme ekleyeceğim oldu.. kalitesi düşük ağır çalışan fiyat konusunda TL olsa da kur olarak reel kuru almışsın bana ne faydan var?

Epic : her an çöktüm çökecem gibi çalışan oyun yüklemesi sorunlu, bazen yüklediğim şeyi yarıda kalınca hoop baştan sıfırlayan, her hafta belki de bana hiç hitap etmeyecek oyunları bedava vererek, o oyunları toplamayı seven (belki satış amacı ile çünkü çok fazla yapan varI) kişilerin sana eleştirmene bile izin verdirtmeyen  bir shop tur kendisi. 

Uplay, zaten çok sınırlı sayıda oyunu olan program çökme sorunu yaşamadığım ama çok kısıtlı bir shop. 

hepsinin ortak özelliği oyunlara yorum yapamamak, atölyeleri, mod destekleri yok steam gibi akıcı ve 10 numara çalışan bir clientları yok. 

ya kardeşim yok yok yok.. işte bunları görün bir bakın bu millet sizin aptal programlarınız kullanmak istemiyor? bethesda net var birde sürekli buglı sorunlu zaten kendileri bile bir işe yaramayacağını anlamıştır.  

steam gibi olun önce. yorumlar olsun insanlar oyunları eleştirebilsin. daha iyi tanıtımlar olsun. mod desteği olsun. sadece shop olmayın kardeşim. 

sSnake
Norrec_
4 Mayıs 2021 19:14

Burada saydıkların arasında tek Steam alternatifi Epic, diğerleri kendi yağında kavrulan yapı olarak kapalı mağaza/başlatıcılar. Dolayısyla Steam seviyesinde bir ürün beklemek akıl karı değil. Bekleyebileceğin tek şey oyunları sorunsuz başlatmaları. Nitekim bu firmaların oyunları Steam'de dahi olsalar söz konusu başlatıcılar her türlü gerkli oyunu oynamak için. Sonuç olarak oyunlarını Steam'de sunduklarında bu problemler bir anda problem olmaktan çıkıyor ve millet hurrah almaya başlıyor bu oyunları, ne tezat ama?

Keşke arada GOG Galaxy 2'ye de değinseydin çünkü genel itibariyle oldukça ağır ve sıkıntılı özellikle de multiplatform front end olmaya girişimlerinin ardından. İlk versiyon olan GOG Galaxy çok daha başarılı bir performansa sahipti. Galaxy 2'de bağladığın hesaplar boyuna kopuyor resmi entegrasyon desteği sunan tek hesapta Epic bağlantısı onu da Epic resmi olarak desteklediği için.

Başkalarının senin eleştiri hakkını gasp etmesi nasıl Epic'in sorunu oluyor? Bu daha çok kişisel sorun gibi. "Her an çöktüm çökücem gibi çalışan" demekle her an çöküyor arasında da fark var, birisi itham birisi ise kişisel deneyim olur.

EGS çıktığından bu yana gerek performans gerese de özellik ve tasarım olarak kendini geliştiren ve umut vadeden bir mağaza. Üzerine ücretsiz oyun promosyonu ve sınırsız kuponlarla piyasanın çok altında oyun fiyatı sunuyorlar indirim dönemlerinde. Bunu da olumsuz bir şey gibi dillendirip kulp aramayalım ama.

Piyasanın aksine çapraz platformu en kolay hale getirmek için çabalayan ve bunun için de EOS (Epic Online Services) ile elini taşın altına koyan tek firma. Dolayısıyla sadece client geliştirmiyorlar aksine mağaza ve EOS'i paralel olarak birbirini tamamlayacak şekilde geliştirerek ilerliyorlar. EOS gibi platform agnostik bir altyapı sistemini geliştirmek ciddi mühendislik emeği ve zaman gerektirir. Tabi ki bunu yaparken kendi gelecek çıkarlarına yatırım olarak yapıyorlar bu işi ama gel gelelim bu güne kadar da buna cüret eden de olmamıştı. Haliyle taş yerinde ağırdır deyip hakkını teslim etmek gerek. Steam dahi servislerini kendi mağazasına özel kılan kapalı bir sistem Steamworks ile. Ortadaki sorun daha çok kullanıcıların değişime, yeniliğe ve alternatiflere kapalı ve isteksiz olması. Ama bu da zamanla kırılacak elbet.

sSnake
sSnake
5 Mayıs 2021 13:39

Fiyat konusunda genellikle Steam'den farklı değil, bunun da sebebi Valve'ın geliştricilere bizdekinden daha ucuza satamazsınız dayatması. Haliyle geliştiriciler farklı mağazalarda listeleme yaparken Steam fiyatlarını baz alıyorlar, daha aşağısını değil.

Epic henüz tam anlamıyla açılmış bir mağaza değil, her oyunu görmemeniz normal. Bu sene içerisinde mağazayı tamamen açacaklar ve o zaman katalogları gün geçtikçe artımlı olarak genişleyecek. Tabi belli bir içerik kalite standartları ve denetimleri olacak Steam'in aksine.

Diğer kişisel tercihlerinizden dolayı bir şey diyemem ancak fiyat ve oyuna bakarım kısmı hikaye, bu daha çok Steam özellikleri oyunları alma sebebim demek. Bunda yanlış bir şey yok tabi, tamamen tercih meselesi. Şahsen özellikle bağımsız yapımları her fırsatta Epic'ten almayı tercih ederim ki verdiğim paranın çoğu oyunu yapan emekçiye gitsin.

Merak etme Steam yüzde 10'a sittin sene geçmez zaten :) Bugüne dek ciddi bir şekilde başka bir alternatifi olmadı. PC'de herkesin, geliştircisi olsun oyuncusu olsun mecbur başvurduğu bir mağaza olduğu için seneler içerisinde genişlettiği gerek kütüphanesi gerek özellikleri gerekse de kullanıcı sayısına güveniyor. Daha önce de bahsettiğim fiyat politikaları ve altyapılarının Steam özel şeklinde tasarlanmış olması bu güvenlerini sağlama almıştı. Ancak ilerleyen zamanlarda birçok geliştirici esneklik ve özelliklerinden dolayı EOS altyapısını kullanmaya yönelecek ve haliyle Epic'te yer edinmeye başlayacak. Zamanla sosyal özellikler bakımından zenginleştikçe de sırt çeviren kullanıcılar da kullanmaya başlayacak. Özellikle şimdiden Steam'in 39 kur desteğini 42 kur desteği ile geçmesi ve daha fazlasının da yolda olması ciddi bir albeni yaratacak.

Norrec_
sSnake
5 Mayıs 2021 12:24

epic bedava oyun vermese ülkenin %90 ı bilmezdi. gog 2.0 da işe yaramaz sen platform bağlama filan hikaye oyuna bastığımda diğer shop u açıyorsa anlamı yok benim için. öyle bir şey yapılamayacağı için bunun da çok bir anlamı yok! ayrıca verdikleri kupon zamanlardında ne hikmetse hep oyunlar 1-2 tl üstüne satılıyor ve kupon kullanamıyorum ne hikmetse de hep de benim isteyebileceğim oyunlara denk geliyor. oyun çeşitliliği çok az. fiyatlar steam ile rekabet edecek seviyede değil. hatta bazı oyunlar ilk çıktığı zaman kur düzelmeden abzürd ucuz olabiliyor. bkz. metro exodus 123 tl ye gold edition steamden aldım 3 gün filan bu fiyattan satıldı. epic kendine çaldı sonra olaylar yaşandı bu yüzden. oyunun fanlarının büyük bir bölümü steam için 1 yıl bekledi ve aldı. diyeceğim o ki ben müşteriyim kardeşim işin arka planları beni bir yere kadar ilgilendirir. bana sunulan hizmete bakarım ben fiyata bakarım. oyuna bakarım. aynı fiyat olan her şeyi gider steam den alırım mesela.. ancak arada 50-60 tl gibi ciddi bir fark olacak ki diğer firmadan alacağım. neyse çok uzattım steam olabilmesi için daha çooook fırın ekmek lazım. hatta şunu diyim demek ki steam oyun firmalarına gel kardeşim %30 değil %10 alıcam dese herhalde başka platform kalmaz galiba.


Parolamı Unuttum