IMOU Ranger Pro - Donanım İnceleme

Evinize çok yakışıklı ve pek akıllı bir muhafız

Akıllı cihazların ve evime akıl katan teknolojilerin hastasıyım. Son sayıma göre de evde kablosuz ağa bağlanan 29 cihaz olmuş. Bunların çoğu da evdeki akıllı asistanlarla konuşuyor. Ama uzun zamandır diğer cihazlarla konuşabilecek uygun bir güvenlik kamerası çözümü arıyordum. Çünkü birkaç senedir kullandığım Wyze’lar koptu, bağlandı, gördü, görmedi çok sıkıntı yapıyordu.

Şimdi bu büyük aileye iki IMOU kamera ekleniyor, birini bu ay anlatacağım, diğeri henüz işi bitmediğinden gelecek aya kalacak. IMOU adını yeni duyduğumuz bir marka, o yüzden ilk bakışta tasarımı şık gözükse de çok bir beklentim yoktu açıkçası. Ama biraz muhabbete girince gördüm ki aslında Dahua adıyla profesyonel alanda 20 senedir esip geçiyormuş, bizim havalimanlarında falan kullanılıyormuş. Tüketiciye giderken daha sevimli bir marka olsun diye IMOU’yu yaratmışlar. Zor bir isimden daha zoruna geçmişler.

Her Şeyden Önce Kolay Olmalı

Şimdi evinizi akıllandırmaya başladınız mı bir sürü şey kolaylaşıyor ama diğer yandan da bu cihazların, kurulumu, kullanımı ve güvenliği ayrıca iş olmaya başlıyor. Bu yüzden bir cihazı eve sokarken ilk baktığım şey ne denli kolay kurulup ne kadar sorunsuz kullanıldığı. Ranger Pro’yu kurmak yaklaşık üç dakika sürüyor ve kurduğumdan beri hiç sıkıntısız çalışıyor. Kur ve unut. Tek ihtiyacınız olan telefona uygulamasını indirmek.

Eğer Alexa veya Google Asistan’a bağlamak isterseniz de sadece yetenek olarak ekleyip eşleştirmeniz yeterli. Böylece kameralarınızı Chromecast veya Echo cihazlardan izleyebiliyorsunuz. Tek yapamadığım Alexa üzerinden çift yönlü konuşma oldu ama onu hiçbir cihaz yapamıyor henüz, Amazon’dan bekliyoruz bunu.

Ranger Pro’yu diğer kameralardan daha iyi yapan üç özelliği var. Birincisi tasarımı… Bu açık ara gördüğüm en şık ve en kaliteli üretilmiş güvenlik kamerası. Kamera küresini tabandan ayıran yeşil ışık ile birlikte gayet havalı duruyor, hele kendi kendine dönmeye başlayınca. Burada da geliyoruz ikinci önemli özelliğine. Ranger Pro yatayda 355 dikeyde 90 derece hareket edebiliyor. Yani bulunduğu mekâna tam bir hakimiyet veriyor, zifiri karanlık olsa bile. Siz uygulaması üzerinden açısını ayarlayabildiğiniz gibi, kendisi de çevreyi tarayıp veya hareketleri akıllı takip edebiliyor. Mahremiyetten emin olmak istediğinizde lensi kör noktaya gizleyebiliyor da. Anlayacağınız DNA’sında hayli bir droidlik var.

Gerçek Ürün Yazılımı

Ama bir kameranın asıl tercih sebebi bence Ranger Pro’nun üçüncü özelliği olması lazım, yani uygulaması. Düşünürseniz bir kere kurduktan sonra siz bir daha kameraya dokunmuyorsunuz, ama sürekli uygulamasını kullanıyorsunuz. Bugüne dek 6-7 ayrı markanın uygulamalarını kullandım, açık konuşmak gerekirse IMOU diğerlerine göre farklı bir ligde. Bu kadar çok özelliği bu kadar kolay kullanılabilir yapmaları, bu işin uzmanı deneyimli bir firma olduğunu gösteriyor.

Burada yazılımın tüm yeteneklerini sayacak kadar yerim yok elbette. Ama hareket alanları tanımlamaktan, detaylı bildirim özelliklerine, kamera üzerinde alarm ayarlamaktan, algılanan seslere nasıl uyarı vereceğine kadar ne isterseniz var. Ayarlar o kadar detaylı ki üzerindeki led ışığına kadar kontrol edebiliyorsunuz. En güzeli birden fazla IMOU kameranız varsa hepsini grid olarak izleyebiliyorsunuz.

Elbette bunlara bulut yeteneklerini de eklemek lazım. Eğer abonelik olarak alırsanız, cihaz hareket tespit ettiği anları küçük klipler olarak buluta yüklüyor. Bu hem telefonunuza gelen uyarıları takip etmeyi kolaylaştırıyor ve hem de cihaz çalınsa veya hasar görse bile siz kayda ulaşabiliyorsunuz. Ama Ranger Pro’nun SD Kart kayıtlarına uzaktan erişim özelliği olduğundan çok güvenlik gerektirmeyen kullanımlarda, mesela çocukları veya dadıyı izlemek için şart değil.

Şu an yazılım üzerinde eksik olan ve olmasını isteyeceğim tek şey yapay zekâ tanımaları. Yani kamera bir hareket algıladığında bu insan mı, köpek mi, araba mı anlasın ona göre uyarı versin. Bunu da şimdiden uygulamaya eklemişler, bu özellik geldiğinde nasıl çalışacağını detaylı anlatıyor.

Tüm özelliklerini toparlarsak Ranger Pro benim bugüne dek kullandığım en şık, kaliteli, yetenekli ve kullanımı kolay güvenlik kamerası. Fiyatı 530TL gibi biraz yüksek bir rakam olsa da bence sonuna kadar hak ediyor. Eğer şık olması şart değil derseniz, hemen hemen aynı özelliklere sahip Ranger 2 modelini de 330TL’ye alabiliyorsunuz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum