İnternet Yasa Tasarısında “Yumuşamaya” Gidildi

Tabii buna yumuşama derseniz.

Daha önce internetin kısıtlanmasına dair gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık.

Mecliste görüşülecek olan önergenin insan haklarına karşı olan duruşu sebebiyle şikayetler belli ki harekete geçilmesine sebep olmuş. Önergede olan değişiklik ise şu şekilde:

Daha önce olan "özel hayatın gizliliği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan başkan veya ilişkili olduğu bakanın emri üzerine erişim engellenmesi başkanlık tarafından yazılır" maddesi değiştirildi. Yeni sisteme göre bakanın yetkisi alındı ve sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanı talimat verme yetkisine sahip oldu.

Bunun dışında bu talimat sadece ve sadece özel hayatın gizliliği durumunda kullanılabilecek. Bir diğer değişiklik ise engelleme kararına yönelik olarak itiraz hakkının açılması. Sulh ceza mahkemelerine, gerekirse itiraz yapılabilecek.

Son olarak da TİB’e başvurup itarz etme hakkı, sadece gerçek kişilere verildi. Tüzel kişiliklerin itiraz hakları ellerinden alındı.

Sonuca bakarsanız, önergede olan değişiklik daha çok engelleme işlemi yapıldıktan sonrası için. İnsanların IP’lerinin takibi ya da kayıtlarının tutulmasına dair herhangi bir yenileme yok.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum