Işın Kılıcı Olan Sıradan Bir Adam, Kyle Katarn

"Never trust a bartender with bad grammar"

Eve bilgisayar gelince "ben bunda sadece oyun oynamayacağım ki" diye bol argümanlı bir tez üretmiştim. Tabii ki bu tezlerin gerçeklik payı yoktu, dünya ne kadar düzse bilgisayar da oyundan o kadar uzaktı benim için. Daha yeni yeni ortama alışmaya başlarken bir önceki jenerasyonun oyunlarıyla ısınma turu atmak çok normaldi. İlk dönemlerde oyun bulmak epey zordu, bulunduğum yerde henüz CD'ci abi yoktu, daha sonra da hiç CD'ci abi olmadı ama şahane bi ablamız vardı. İşte böyle eski oyunlar arasında mekik dokurken yaşça büyük kuzenlerim ellerinde bir poşet ile geldi ve Jedi Outcast oyunuyla birlikte Kyle Katarn ile ilk tanışma gerçekleşti.

Benim için o zamanlar Star Wars için anlam ifade eden her şey iki kelimeydi; ışın kılıcı. Poşetin arkasında kahverengi üniformalı bi abi masmavi kılıcını savuruyordu, işte beklediğim fırsat! Lakin oyuna başlayınca ışın kılıcından eser yoktu elimizde bir blaster yani "piçuv piçuv silahı" ilerlemeye başlıyorduk. Es kaza geçtiğim ilk bölümden sonra ikinci bölümde bir puzzle vardı ve o puzzle benim için korkunç bir hal almıştı. İlk seferinde kuzenlerim orayı geçince macerama devam etme şansı bulmuştum. Sonrası zaten Kyle Katarn ile bağ kurmak, Desann'dan dayak yemek, Luke'a gidip emaneti geri almak gibi maceralar içeriyordu. 

Öğretmenim Canım Benim Canım Benim

Dedim ya ışın kılıcı benim için çok önemliydi diye, Jedi Outcast içerisinde Luke'un kılıcı almak için yaptığı test görevinden sonra o güzeller güzeli lightsaber'a ulaşmak bir çocuğun hayal edebileceği en mutlu anlardan birisiydi. Jedi Outcast bitti ve Kyle Katarn benim için artık bir rol modeldi. Sonra Jedi Academy geldi, yine aynı kuzenler bu sefer iki CD'den oluşan bir poşetle oyunu getirdiler. Poşetler benim için uzak diyarlardan gelen bir artifact gibiydi. Jedi Academy'de Kyle Katarn ile birlikte çok daha fazla şey yapacağız diye düşünürken Kyle Katarn öğretmen olmuştu! Daha önce Luke Skywalker ne zaman "güçte bir tedirginlik hissediyorum" dese ona cevap olarak "boşver sen zaten hep öyle hissediyorsun." diyen Katarn artık daha tedirgin bir insandı. 

Zaten okulda envai çeşit hocayla muhatap olurken en sevdiğim ikinci oyun karakterinin (seni unuttum sanma Max abi!) bir anda öğretmen olarak karşıma çıkması çok korkunç bir deneyim olabilirdi. Neyse ki Kyle (kendisi de bana Kyle diye hitap edin dediği için diyorum) hiç bizim okuldaki hocalara benzemiyordu. Böyle hocaya can kurban diyerek bu sefer David Beckham'a benzeyen Jaden ile birlikte galaksinin çeşitli yerlerine serüvenlere çıktık. Hocam bazen yanımdaydı, bazen "sen bu işi halledersin aslan parçası" diyip gücünü hissettiriyordu. 

Oyunun sonlarına doğru o meşhur sahnede Kyle Hocam 'sakin ol' deyince çok sinirlenmiştim. O Rosh orada ölmeliydi ama büyük sözü dinlemek iyiymiş. Çünkü eğer orada yanlış karar verseydim Kyle ile dövüşmeye giden korkunç bir senaryo başlayacakmış. Oyunu daha sonra çok defa daha bitirince bile bir iki sefer hariç hep Kyle ile dövüşmekten kaçındım. Yani es kaza bir gün Rockstar bir oyunda Max Payne'i öldür derse muhtemelen refund yaparım. Aradan biraz zaman geçti ve bunca sene benden saklanan bir sır olduğunu öğrendim! Kyle Katarn'ın çok daha büyük bir geçmişi varmış! 

Sithler Oyunları Benden Saklamış 

Benim için Kyle Katarn ile oynanacak yeni yeni oyunlar demekti bu, ancak şöyle bir sıkıntı vardı evimizde internet yoktu ve CD'ci ablada bu eski oyunların hiçbiri yer almıyordu. Demokraside çareler tükenmez diyerek 1 GB'lik bir usb bellek ile soluğu babamın iş yerinde aldım. Oyunların adlarını öğrenince unutmamak için bir kağıda yazmıştım. Dark Forces, Dark Forces II ve Mysteries of the Sith! 1995-1998 arasında çıkan bu üç oyunda benim için oldukça süper olan hatta süperin de ötesinde "İNANILMAZ" olan bir detay gizliymiş. Dark Forces 2 oyununda tüm ara sahnelerde Kyle Katarn kanlı canlı bir şekilde yer alıyormuş. O zamanlar böyle CGI hastalığı muhteşem grafik beklentimiz olmadığı için Kyle'ı ve Jyn'i canlı canlı izlemek epey keyif vermişti. 

En başta yazdım ya bilgisayarı aldığım ilk dönemde envai çeşit MS-DOS oyununu oynamıştım, o yüzden bu üç eski oyunu oynamak o zaman bana hiç zor gelmedi. Bilakis ara sahneleri göreceğim diye daha da keyifle oynuyordum. Yalnız ilk Dark Forces oyunu biraz sorunlu çalışıyordu onu tam randımanlı oynayamamıştım o dönem, sonradan bu açığı da kapattık. Hatta daha sonra Steam kullanmaya başlayınca hesabıma aldığım ilk oyun Dark Forces 2 ve Mysteries of the Sith olmuştu. İşin içerisinde Star Wars olunca mutlak suretle önce zaman çizgisinin sonrasını sonra öncesini anlamak gerekiyor sanırım. Filmlerde olduğu gibi Kyle Katarn serüveninde de durum tam olarak böyle ilerledi.  

Mysteries of the Sith oyununda o zamanlar tanımadığım ama sonradan Star Wars ile çok fazla haşır neşir olunca "ben bunla mı oynadım" dediğim bir isim vardı, Mara Jade! Luke Skywalker'ın o zamanlarki canon hikayede biricik eşi olan Mara Jade'i ilk görüşümüz Kyle Katarn'ın padawan olaraktı. Yani Jedi Academy'den önce de Kyle'ın bir öğretmenlik deneyimi olmuş. Mara ile de oynadığımız Mysteries of the Sith'in hikayesi ve evrene kattıklarını düşününce Disney'in Star Wars üçlemesinin ne kadar büyük bir hayal kırıklığı olduğunu bir kez daha hatırlamış oldum. Ne olurdu sanki Kyle, Luke ve Mara hep beraber mutlu mesut yaşasaydı...

Kyle Katarn bugün hala en sevdiğim iki oyun karakterinden birisi. Max Payne ile birlikte bir de Tommy Vercetti'yi katarsak çocukluğumun, gençliğimin muhteşem geçmesini sağladılar. Hiç unutamayacağım anılara neden oldular. Star Wars içerisinde "Han Solo Jedi olsaydı ne olurdu?" diye düşününce cevap basit, Kyle Katarn gibi olurdu. Zaten oyun serisinde Kyle'ı ışın kılıcından çok blaster ile dövüşürken gördük. Force'a tövbe edip başı sıkışınca geri dönmesi, en sonunda Luke tarafından ikna edilip hoca olması, ajanlık geçmişi... klasik bir Jedi değildi Kyle Katarn. Zaten kendisi de hiçbir zaman Jedi olduğunu iddia etmedi; o ışın kılıcı olan sıradan bir adamdı.

YORUMLAR
Feyling
18 Temmuz 2021 17:24

Gerçekten Kyle Katarn gibisi bir daha gelmeyecek, gelse bile o Kyle bizim Kyle'ımız olmayacak. Jedi Kngiht'ları uzun yıllar önce, DF oyunlarını da bir kaç yıl önce oynadım ve gerçekten aradığım, ihtiyacım olan SW oyunları bunlardı ve bu kadar, bunlar gibisi yok. Hayır Fallen Order değil, Force Unleashed oyunları hiç değil. Hele Dark forces 2 aşırı hızlı, aşırı keyifli bir aksiyon oyunuydu off neyse. Belki öteki bi hayatta gelir benzeri  ¯\_(ツ)_/¯

oe93
Feyling
18 Temmuz 2021 17:42

Demek işin içinde Star Wars olunca herkes için bir "prequel" ortaya çıkıyor :) Kyle Katarn bence Star Wars tarihindeki en eşsiz karakterdi. Disney sonrası bir çırpıda silinen tonlarca külliyattan birisi oldu. Yetmezmiş gibi Death Star planlarını da bambaşka bir hikayeye uydurdular. Rogue One belki iyi bir film ama hiçbiri bir Kyle Katarn değil, olamaz da. 


Parolamı Unuttum