Legends of Runeterra - İlk Bakış

Karşınızda League of Legends kart oyunu

Riot Games’in çok iyi gizlediği yeni oyununu en sonunda sizlerle paylaşabiliyoruz sevgili Oyungezerler. League of Legends ile bağlantılı olduğu kadar o dünyayı ve lore’u geliştiren, kendi küçük hikâyelerine de sahip bir kart oyunu geliyor. İşte o oyun Legends of Runeterra. Biz oyunu bundan on gün kadar önce oynama fırsatına eriştik, bakalım ilk izlenimlerimiz neler oldu?

Öncelikle Legends of Runeterra hiç de kolay bir oyun olmayacak, onu söylememiz lazım. Bir turun katman katman birkaç parçadan oluştuğu, şampiyonların bölgelere ve güçlerine göre ayrıldığı, gizli saklı bir sürü detayı olan bir oyun bekliyor bizi. LoL’den tanıdığımız şampiyonlar burada da yine karşımıza çıkıyorlar fakat bu sefer hangi bölgeden geldikleri, ne gibi güçleri ve saldırıları olduğu ve başka hangi karakterlerle kombinelenebilecekleri çok daha fazla önem arz ediyor. Bu noktada Legends of Runeterra, LoL’den bir adım ileri gidip, içinde bulunduğumuz oyun bölgesini de bir oyun mekaniğine çeviriyor.


Oyundaki bölgeler, güçlü ve zayıf özellikleri şunlar olacak:

Demacia: Güçlü ve dayanıklı birimler; ama üç kâğıt ve sürpriz yapamıyor.
Freljord: Yavaş adım adım gelen galibiyet; ama hızlı tepki veremiyor.
Ionia: Kaçamak oynayıp, büyülerle üç kağıta yatıyor; ama kafa kafaya mücadeleyi kazanamıyor.
Noxus: Agresif bir oynanışı var ve direkt hasar veriyor, ama güçlü büyük birimlere karşı zayıf.
Plitover-Zaun: Kart çekme mekanikleri var ve çok esnek; ama motor düşerse kaybediyor
Shadow Isles: Direkt öldürebiliyor sonra da canlandırabiliyor; ama birimleri koruyamıyor ve yığınak yapamıyor

Bu altı bölgenin her birinden 4, toplamda da 24 şampiyon bizleri bekliyor ve Legends of Runeterra’yı diğer kart oyunlarından ayıran da, bu şampiyonların nasıl kullanıldığı. Destenizi hangi şampiyonların etrafında kurduğunuz, hangi yardımcı kartları aldığınız oyun stratejinizin büyük bir parçası olacak elbette. Bu noktada o kadar büyük bir çeşitlilik var ki sadece iyi bir deste kurmak değil, aklınıza gelen hangi iyi deste kombinasyonunu seçeceğinize karar vermeniz bile zor olabilir. Bunun yanı sıra, göz önünde bulundurmanız gerekecek bir de şampiyon Seviye Atlamaları olacak. Çeşitli koşulları sağladığınız takdirde daha da güçlenen şampiyonlarınız büyük bir avantaj sağlayacak. Ki bu koşulları sağlayan desteler kurmak da işin bir parçası.

Tur Üstüne Tur!

Biraz da oyun tahtamızdan, bir turda neler yapacağımızdan bahsedelim. Çünkü Legends of Runeterra’da sahaya bir kart sürüp beklemekten çok daha fazlası var. Eğer fark ettiyseniz oyun tahtasında üç kademeli bir yerleşim mevcut. Bunlardan en dıştaki bizim elimiz ve bu rakibimizden gizli olan kısım. Bunun bir üstünde ise bir nevi yedek kulübesinden saydığımız bir bölüm mevcut ki buraya da oynamaya yeltendiğimiz kartlarımız gelecek ve bunlar artık rakibimize görünür olacaklar. Hasar almaya açık fakat henüz aktif değiller, yani saldırı ya da savunma yapmıyorlar. Tahtanın ortasına sürdüğümüz kartlar ise artık saldıran ve bloklayan kartlarımız. Bu kartlar tanımlarına ve katsayılarına göre saldırı ya da savunma yapıyor. Yani anlayacağınız kafamızda daimi bir hesap kitap dönüyor olacak Legends of Runeterra’yı oynarken.

Şimdi gelelim oyunun en kafa kurcalayıcı tarafına. İnanın size “Aaa, ben hepsini anlatmayacağım büyüsü kaçmasın,” diyebilmek isterdim fakat size hepsini anlatmayacağım çünkü ben de henüz tam anlayabilmiş değilim. Turlar nasıl işliyor?

Size demiştim kart çek, ortaya sür basitliğinde değil diye. Legends of Runeterra’da her iki tarafından da saldırısından önce ve sonra yani toplam 4 kere kart çekiliyor, iki kere manalar yenileniyor. Ama saldıran taraf isterse kart çekme işini pas geçip rakibini de, taze gelmiş manasına yeni kart almaktan alıkoyabiliyor. Sonra yavaş büyülerimizi oynuyoruz, sonra saldıran taraf kartlarını koyuyor ve savunan taraf karşılık olarak kartlarını sürüyor fakat henüz kartlar birbirine saldırmıyor. Sonrasında hızlı büyülerimizi oynayabiliyoruz. Kartlar birbiriyle savaşıyor. Hasar puanları dağıtılıyor. Kalan kartlar yerlerine geri dönüyor. Yeniden kart çekiyoruz ve bir taraf için tur sona eriyor. Sonra diğer taraf saldırıyor.

Böyle anlatınca karman çorman oldu tabii. İnanın bizim için de öyle şu anda. Fakat bir yandan da Legends of Runeterra’yı diğer kart oyunlarından ayrı tutan da bu olacak sanki. Aynen LoL oynarken olduğu gibi her an tetikte, her an taktik peşinde koşuyor olmamız gerekecek. Oyun çok fazla her aşamada rakibin stratejisini bozma üzerine kurulu.

Mikro ödeme var mı mikro ödeme?

Şimdi yok desek yalan olacak, olmasa oyunu bedava vermezler. Henüz satışta olacak ürünler tam belirli değil. Fakat tahminen bu şeyler kozmetik ağırlıklı olacak ve hâlihazırda oyun içinde kazandığımız paralarla da alabileceğiz. Bunlar farklı oyun tahtaları, kart görünümleri, etiketler ve Poro’larımız için değişik aksesuarlar olacak gibi.

Bunun yanı sıra kutu açma mekanikleri de sadece şansa dayalı değil. Daha doğrusu şansınızı seçime dönüştürmenizi sağlayacak cinsten bir mekanik eklenmiş. Farklı bölgelerden o bölgeye, yani istediğiniz deste türüne uygun hediyeler kazanabildiğiniz gibi bir de istediğiniz bir deste kartına karşılık gelecek bir “boş” kart da edinebiliyorsunuz. Kutudan çıkan yaygın, epik, vesaire yerine geçecek boş bir kartınız oluyor. Bu kartı aynı türden herhangi bir kartla değiştirip, istediğiniz kartı alabiliyorsunuz. Böylelikle şansınız yaver gitmedi diye çifte ya da işinize yaramayacak türden kartlarla dolup taşmıyor desteniz.

Ne zaman oynayabileceğiz?

Oyunun 2019 içerisinde iki hafta sonu kapalı betası olacak, bunlar 15-20 Ekim ve 14-19 Kasım arasında ve sınırlı sayıda oyuncu oyuna ulaşabilecek. Bu kadar kısa sürede iyice derinlemesine oynamak mümkün olmayacaktır Legends of Runeterra gibi karışık ve kapsamlı bir oyunu. Fakat yine de 2020’nin başında daha uzunca bir kapalı beta aşamasına gireceğiz. Oyunun çıkışı ise 2020’nin ilerleyen tarihinde olacak. Bu arada, kapalı betaları İngilizce olacak olan Legends of Runeterra’yı piyasaya çıktığında Türkçe olarak oynayacağız.

Bir diğer nokta da oyunun yerel bir sunucusu olmayacak olması. Tüm oyuncular tek bir sunucu üstünden oynayacak fakat başlangıçta lokasyon olarak bize yakın oyuncularla eşleşeceğiz. Sıralamalarda yükseldikçe de daha küresel karşılaşmalar bizi bekliyor olacak.

Windows, Android ve iOS için çıkacak olan Legends of Runeterra hakkında bildiklerimizin bir kısmı şimdilik böyle. Daha da fazla detayı Tuğbek ile çektiğimiz uzunca videoda bulabilirsiniz.

Riot’un bu projesi şunu kanıtlıyor ki Riot kolay oyun yapmıyor ve LoL dünyasına aşina oyuncular Legends or Runeterra’ya bir adım önde başlayacaklar, bu kesin. Fakat biraz zorlayıcı, kafa kurcalayan bir kart oyunu arıyorduysanız o oyun geliyor gibi görünüyor.

Legends of Runeterra radarınızda olsun, çok keyifli düellolar ve çok şirin Poro’lar bizleri bekliyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum