Deadpool'un Yeni Belası T.V.A. Nedir?

Zaman, mekan derken kafalar karıştı

Marvel Sinematik Evreni için tam olarak çizgi roman hikayelerini takip ettiklerini söylemek zor. Ancak filmlerin ve dizilerin genel çıkış noktaları veya esin kaynakları doğal olarak hep çizgi romanlar oluyor. Olay akışları, karakterler ve bazen orijin hikayeleri tamamen değişse de çizgi roman okuyucuları gördükleri karakterlere veya olaylara biraz aşina oluyorlar. Loki dizisi için de durum farklı değil, zaten zaman ve mekanın iyice birbirine girdiği Loki dizisinde tam olarak çizgi romanlara bağlı kalmak pek mümkün değil çünkü dizide şu ana kadar gördüklerimiz sadece bildiğimiz MCU'nun değil tüm evrenin çeşitli zamanlarda başına gelen olaylar silsilesinden ibaret. Bu durum doğal olarak tüm MCU'ya sirayet etti ve 4. duvar ustası Deadpool da yeni filmde T.V.A'dan nasibini alacak. 

Dizide en dikkat çekici oluşum ise T.V.A. yani Time Variance Authority bu kurum çizgi romanlarda da zaman içerisinde karşımıza çıkmıştı. Çoklu evrenleri, farklı gerçeklikleri ve zaman çizgilerini kontrol altında tutan TVA dizideki haliyle orijinalinden biraz daha farklı gözüküyor. Yine de çizgi romanlardaki haline bakarak önümüzdeki bölümlerde ve hatta MCU'nun geleceğinde bu zaman memurlarıyla ilgili neler görebiliriz şöyle bir göz atalım. Varyant olmadığınızdan eminseniz T.V.A.'nın tarihinde bir yolculuğa çıkalım.

Justice Peace, Bu İsme Dikkat

Çizgi romanlarda T.V.A. ile tanışmamızı sağlayan ilk isim Justice Peace olmuştu. 1986 yılında çıkan Thor serisinin 371. sayısında tanıdığımız Peace, Time Variance Authority'nin bir ajanı olarak karşımıza çıkmıştı. Alternatif bir evrenin (Earth-869371 gibi farklı bir evren) federal polisi olan Peace, Brooklynopolis kökenli bir karakterdi. Brooklynopolis Belediye Başkanı'nın ölümü sonrası Zaniac isimli bir varlığın peşine düşen Peace sayesinde çizgi roman okurları T.V.A'nın varlığıyla tanışmış oldu. Peace ve Thor'un hikayesi bizim T.V.A. konumuzla çok bağlantılı olmadığı için o kısımları geçiyorum ve dizide de gördüğümüz Mobius kısmına geliyorum.

Mobius. M. Mobius, bürokrasinin en güzel örneklerinden birisi. Dizideki T.V.A. da yine bürokratik şekilde ilerliyor. Mobius ya da kullanılan adıyla Moby orijinal olarak zaman ofisinde düşük rütbeli bir memur. Ancak kullandığı yöntemler ve yaptığı işler onu üst rütbelere kadar taşıyor. İşin içerisinde çok fazla zaman yolculuğu ve paralel evren olunca evrenin en zeki karakteri Reed Richards ile Mobius'un tanışması da uzun sürmüyor. 1991 yılında Fantastik Dörtlü'nün 353. sayısında ilk kez gördüğümüz Moby sayesinde T.V.A. hakkında daha fazla şey öğrenirken belki de kurumun Marvel tarihindeki en önemli olayına doğru ilerliyoruz.

She-Hulk'ın Mahkemesi

Bu alt başlığı okuyunca bazı MCU hayranlarının kafalarında "ding" diye bir parıltı yanmış olabilir. Çünkü Loki dizisinin ardından She-Hulk'ın da bir Disney+ dizisi olacak. Muhtemelen bu dava ile ilk etapta bir bağlantısı olmayacak ama T.V.A. ayağımıza kadar gelmişken bu hikayenin işlenmemesi de biraz ziyan olur gibi. Neyse mahkeme detaylarına gelirsek She-Hulk dışında önemli iki karakter daha var birisi Hawkeye diğeri de Clockwise isimli bir kötü adam. Bildiğimiz evren Earth-616'da pek de bilmediğimiz bir bilim adamı Charles Czarkowski zaman yolculuğu ve farklı evrenlere gitmenin yolunu buluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi işler sarpa sarıyor ve bizim avukatımız Jen Walters yani She-Hulk da avukat olarak davaya müdahil oluyor.

Zaman işleriyle ilk kez burada karşı karşıya gelen Walters gayet iyi niyetlerle geçmişe gidip Hawkeye'ı ölmeden önce uyarmaya çalışıyor. Ancak tabii ki zamanın doğal akışına büyük bir darbe vurduğu için T.V.A. tarafından tutuklanıyor. Justice Peace ve partneri Justice Love tarafından tutuklanan Walters, mahkemeye çıkartılıyor. Suçlamalar oldukça ağır ve ceza olarak Walters'ın evrenden silinmesine karar veriliyor. Tam bu noktada işin içine Clockwise giriyor. T.V.A. içine Justice Peace kılığında sızan Clockwise'ı durduran Jen Walters savuncusu Southpaw tarafından "kendisi kendi zaman çizgisi içerisinde yeri doldurulamaz bir karakter" savunmasıyla kurtarılıyor. Sasha Martin isimli bu genç kahramanı çok fazla duymasak da bugün hala She-Hulk diye bir karakter olmasını ona ve yardımcısı Kid Glove'a borçluyuz.

Space Lizards

He Who Remains ismini duymamış olmak epey doğal. Kendisi Thor ve Jane Foster için önemli bir yere sahip olsa da 1970lerin sonundan beri çok az karşımıza çıktı. Adını da en son Kang ile birlikte 2015 yılında çıkan bir Fantastik Dörtlü çizgi romanında duymuştuk. Ancak bu kadar gözden uzak olması sizleri yanıltmasın. Çizgi romanlarda kendisi Time-Keepers'ı yaratan kişi ve T.V.A'nın bilinen son başkanıydı. Time-Keepers dediğimde dizide Loki'nin "Space Lizards" olarak tanımladığı zaman koruyucuları. Time-Keepers'ın da ilk kez karşımıza çıkması Thor çizgi romanlarına dayanıyor. Bu kadar Thor bağlantısı olunca Loki hariç başka bir yerde T.V.A.'nın MCU'ya girmesi pek olası değil gibi gözüküyor ama F4 de bunun için epey uygun olabilirdi. 

Time-Keepers oldukça güçlü varlıklar. Zamanı istedikleri gibi bükebildikleri için sıradan insanları bir saniyede yaşlandırarak toza çevirebilirler. Ancak Asgard tanrıları gibi güçlü varlıklara karşı pek de nazları geçmiyor. Doğal olarak Time-Keepers'ın düşmanları da epey güçlü varlıklar. Zaman içerisinde Avengers ile de karşılaşan Time-Keepers'ın belki de en büyük düşmanı Kang the Conqueror oldu. Bize de yeni MCU bağlantıları açan bu uzay kertenkeleleri Loki dizisinden sağ kurtulmayı başarırsa MCU'nun ilerleyen dönemlerinde daha fazla rol oynayabilirler.

Potansiyel MCU Bağlantılarımız Halen Bitmedi

Hatırlarsanız bundan aylar önce MCU'nun sıradaki kötü adamının Kang the Conqueror olacağını söylemiştik. Kang'ın kim olduğunu ve neler yapabileceğini burada açıklamıştık. Şimdi Kang'ın evrene girecek olmasıyla T.V.A. bağlantılarına bir bakalım. Time Variance Authority'nin bulunduğu yer Null-Time Zone olarak bilinen zamanın pek anlam ifade etmediği bir yer. Buraya dışarıdan müdahele edilmesi oldukça zor ve kısıtlı. Ancak T.V.A.'nın tüm zaman çizgileri üzerinde hak iddia etmesi kendini Fatih olarak adlandırmış Kang'ın pek hoşuna gitmiyor. T.V.A. ne kadar güçlü olsa da Kang'ı yabana atmamak lazım. Bu yüzden T.V.A. ve Kang arasında sıkça tartışmalar meydana geliyor.

T.V.A. şu an için Loki ile bile mücadele etmekte epey zorlandığı için Kang tarafından yok edilebilir. Bu da MCU'nun ilerleyen dönemlerinde çok daha yerine oturmuş bir Kang karakteri izleyebileceğimiz anlamına geliyor. Ant-Man'in üçüncü filminde ilk kez göreceğimiz Kang yine zaman ve çoklu evrenlerle bir savaşa girecektir. Bizim ufak karınca adamın ve yaban arısının onu yenmesi pek mümkün değil. Benim düşüncem Kang'ı MCU'nun dördüncü aşamasında bolca göreceğimiz yönünde. Tabii Kevin Feige'in aklında bir Dr. Doom varsa Kang'ı tek filmde de harcayabilirler. Doom'a giden yolda her şey mübahtır.

Özetle sevgili Oyungezerler, bu Time Variance Authority çizgi roman hikayelerinin arka planında hep varlar. Biz onları çok fazla görmesek de işin içerisisne zaman çizgileri girince bir yerlerden fırlıyorlar. Kendilerini X-Men ile yan yana da gördüğümüz oldu, Fantastik Dörtlü ile münakaşa ederken de. Hatta evrenleri izleyen Watcherlar da T.V.A.'nın irtibatta olduğu bir diğer varlık çeşidi. Loki dizisinden önce T.V.A.'nın MCU'ya gireceğini hiç düşünmezdim ama Kevin Feige ve arkadaşları yine ters köşe yapmayı başardı. Ben bu yazıyı yazarken dizinin ilk üç bölümü çıkmıştı, belki devamında daha Kang'a gelmeden T.V.A.'nın çöküşünü de görebiliriz. Ya da hikaye bir noktada başka yerlere bağlanabilir. She-Hulk'ın evrene girecek olması ve Hawkeye dizisiyle birlikte şu mahkeme olayını bir de kanlı canlı izleyebilirsek çok eğlenceli olur. Bir sonraki Marvel yazısına kadar zaman ve mekanınıza sahip çıkmanızı tavsiye ederim. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum