Microsoft, Activision Blizzard’ı Satın Alınca Sony Hisseleri %13 Değer Kaybetti

Microsoft hamlesi bütün dengeleri değiştirecek gibi

Dün öğleden sonra gelen Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın aldığına ilişkin haber kelimenin tam anlamıyla oyun dünyasında bomba etkisi yarattı. Bu satın alım eğer tröst yasaları nedeniyle engellenmezse, gördüğümüz en büyük satın alım olarak kayıtlara geçecek ve haliyle oyun dünyasında hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak.

Bu hamle piyasadaki pek çok firmayı etkileyecek elbette, ama hiç şüphesiz bu konuda ilk akla gelen yıllardır konsol cephesinde Microsoft ile rekabet içerisinde olan Sony. Microsoft’un bünyesine kattığı markaların büyüklüğünü düşününce, Sony ve PlayStation için bunun olumsuz yansımaları olabileceği akla geliyor. Nitekim, bu haberin ardından New York Borsasında işlem gören Sony hisselerinde %12,79’luk bir değer kaybı (-ki bu yaklaşık 20 milyar dolara tekabül eden bir değer kaybı anlamına geliyor) yaşanması da böyle bir tabloya işaret ediyor denilebilir.

Tabii Microsoft cephesi, hemen bir hamle yapıp elindeki markaları PlayStation’ından çekmek niyetinde değil; hem daha önceki satın alım haberlerinde hem de bu son satın alımın ardından oyunlarını PlayStation’a da çıkarmayı planladıkları yönünde açıklamalar yapmışlardı. Ama tabii bir de işin ‘exclusive’ oyunlar kısmı var; Sony’nin yıllarca kullandığı bir silahtı bu ve Microsoft'a getirilen en büyük eleştirilerden birisi de Xbox'a özel oyunlar çıkarmamasıydı. Şimdi tutup da kimsenin Microsoft niye kendi konsoluna özel çıkarıyor bu oyunu diye hesap soracağını sanmıyorum.

Fakat, Microsoft bu konularda daha rahat hareket ediyor; olabildiğince çok oyuncuya ulaşmak onların iş modelinin önemli bir parçası. Dolayısıyla, en azından ilk aşamada "Call of Duty artık PlayStation’a gelmeyecek mi?" gibi bir endişeye kapılmaya gerek yok bence, bilmem bu konuda sizlerin fikri nedir.

Sonuç olarak; Microsoft yine çok büyük ve çok stratejik bir hamle yaptı ve sektörde ağırlığını iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Ne dersiniz, bundan sonra sırada ne var sizce?

YORUMLAR
ocelot1789
20 Ocak 2022 03:12

2025'den önce Microsoft tarafından sağlam bir AAA göremeyeceğiz bence. O sırada zaten PC tarafına da sıçrayan Sony elindeki IP'ler ile iyice atağa kalkar. Microsoft Bethesda'yı da aldı ama bir ses seda yok hala. 

mokanalpa
19 Ocak 2022 14:12

Bence sony hala güçlü elinde sağlam markalar var.

Parolamı Unuttum