Nvidia ve AMD'nin Yeni Kartlarındaki Stok Sorunu Uzun Süre Bitmeyecek

Önümüzdeki aylarda bir gelişme beklemeyin

Hem Nvidia, hem de AMD geçtiğimiz aylarda yeni ekran kartı serilerini duyurdular duyurmasına, ama bu güzel ekran kartlarına maalesef isteyen herkes sahip olamıyor. Çünkü ortada çok ciddi biçimde stok sorunu var, piyasaya sürülen kartlar çok kısa süre içerisinde tükeniyor ve oyuncular istedikleri kartlara ulaşamıyorlar.

CES 2021'de her iki firmanın da sunumları olsa da, düzenlenen basın toplantılarında bu stok sorunlarına değinilmedi hiç. Ancak sonrasında The Verge'e konuşan ekipler, her iki tarafta da stok sorunlarının daha uzun süre devam edeceğini teyit etmiş durumda.

AMD, Radeon RX 6800, RX 6800 XT ve RX 6900 XT için web sayfası üzerinden daha fazla stoğu satışa çıkarmaya çalıştığını, orijinal çıkış fiyatının korunacağını açıkladı ama stok seviyeleri hakkında bir bilgi veremedi. Yani yine son derece kısıtlı sayıda kart sunulacak (ilk seferinde de bu durum 'kağıt üzerinde çıkış yaptı' diye eleştirilmişti) ve aynı ilk parti gibi belki de dakikalar içerisinde tükenecek.

Nvidia cephesi de bu konuda iyi haber veremiyor. Ampere ekran kartlarının stok sorunlarının farkında olduklarını ve arzın 2021'in ilk çeyreği boyunca sınırlı kalacağını söylüyor yeşil ekip. Yani Nvidia ekran kartlarında yaşanan stok sorunlarında Nisan sonuna kadar herhangi bir gelişme göremeyeceğiz, ondan sonrası da yine şüpheli.

Nvidia şimdi bir de RTX 3060'ı duyurdu ve bu kart da Şubat ayının sonlarında piyasada olacak. Bu kart uygun fiyatıyla en azından talebin bir kısmını kendisine çekecek gibi görünüyor, ama tabii piyasada bulabilecek kadar şanslı olabilirseniz.

Yeni kartların bu kadar hızlıca ortadan kaybolmasındaki en büyük faktörlerden biri yine seneler öncekine benzeyen "dijital para madenciliği" çılgınlığı. Madencilikte son derece iyi sonuç veren bu kartlar, bu işe yatırım yapmış olanlar tarafından hızlıca piyasadan çekiliyor ve oyunculara ulaşamıyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum