Nvidia'dan Dev Hamle: Yarı İletken Üreticisi Arm'yi 40 Milyar Dolara Satın Alıyor!

Yapay zeka buna sevindi

Nvidia, bundan üç ay önce yarı iletken sektörünün en önemli isimlerinden biri olan Arm'yi satın almak için düğmeye basmıştı. Her iki firmanın da yönetim kurulları tarafından onay alan anlaşmayla birlikte Nvidia resmi açıklamayı yaptı ve Arm'yi 40 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Süreç yaklaşık olarak 18 ay içerisinde tamamlanacak ve Arm, Nvidia bünyesine katılacak.

Bu öyle sıradan bir haber değil, çünkü Nvidia'nın Arm'yi satın alması yarı iletken sektörü için de çok önemli bir girişim. Zaten Nvidia da yayınladığı bültende bunun altını çiziyor. Nvidia'nın yapay zeka platformlu ile Arm'nin ekosistemi bir araya geldiği için, başta akıllı telefonlar, PC'ler, otomobiller olmak üzere çeşitli platformlarda yapay zekayı daha çok görmeye başlayacağız.

Nvidia ayrıca Arm'nin araştırma geliştirme çalışmalarını da, Arm işlemcilerle güçlendirilmiş, yapay zeka destekli süper bilgisayarla destekleyecek.

Yapılan anlaşmaya göre Nvidia bu ödemenin yarısını hisse olarak ödeyecek, SoftBank ise Arm'den yüzde 10'dan daha az bir paya sahip olmaya devam edecek.

Arm, Nvidia bünyesine katılmış olsa da açık lisanslı modelini sürdürmeye devam edecek ve başarısının da en büyük sebeplerinden biri olan müşteri tarafsızlığını sürdürecek. Arm'nin bugüne kadar lisans sahiplerine 180 milyarın üzerinde yonga sunduğunu düşünürsek, bu sürekliliğin devamının tüm sektör açısından ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca Arm'nin çalışma ortakları da artık her iki firmanın kaynaklarından faydalanabilecekler.

Nvidia'nın bu hamlesi, ileride Arm tabanlı GPU tasarımları da göreceğimiz anlamına geliyor ve bu da özellikle Nvidia ile AMD arasındaki rekabette Nvidia'nın elini oldukça güçlendirecek diyebiliriz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum