Öğreten Oyunlar #1

Kendini geliştirmek isteyen oyunculara

Yeni şeyler öğrenmek, kendini geliştirmek, kabul edelim ki zaman zaman zorlu ve sıkıcı olabilen bir şey. Her tarafımız oyunlarla, dizilerle, internetle vs. çevriliyken bir şeye odaklanabilmek zor. Eh ama bu noktada da imdadımıza yine teknoloji yetişiyor. Öğrenme sürecini oyunlaştırıp mümkün olan en eğlenceli hale getirmeye çalışan sürüsüyle yapım var, biz de kendini geliştirmek isteyen oyunculara öne çıkan birkaç tanesini sıralayalım istedik.

Yalnız tabii insan her oyundan bir şeyler öğrenebilir, o yüzden kapsamı olabildiğince dar tuttuk. Yani “Assassin’s Creed’den tarih öğrendim”, “Cities: Skylines’tan şehir planlamacılığı öğrendim”, “GTA’dan arkadaşlığın gücünü öğrendim” tadında bir dosya değil bu. Direkt olarak oyuncusuna bir şeyler öğretme derdinde olan, kendini bir konuda geliştirmek isteyen oyuncunun direkt olarak başvurabileceği oyunlarla ilgili bu dosyamız. Bu dosyadan gaza gelip Rocksmith oynayarak ileride ünlü bir rock yıldızı olursanız bir imzalı albümünüzü gönderirsiniz artık.

Rocksmith 2014 (PC, PS4, Xbox One, PS3, 360)

Eh böyle bir dosya yapıp Rocksmith’ten bahsetmemek suçtur. İster gitara yeni başlayacak olun, ister kendini geliştirmek isteyen tecrübeli biri olun, ister sadece şarkı öğrenme niyetinde olun, Rocksmith her durumda tam aradığınız şey.

Bilmeyenler için özetleyeyim: Gerçek gitarınızı (elektro olur, bas olur, jak çıkışı olan akustik gitar olur…) Real Tone Cable adındaki özel bir kabloyla bilgisayara bağlayarak oynuyorsunuz Rocksmith’i. Real Tone Cable ne yazık ki biraz pahalı, 350 lira civarı. Ayrıca ses kartınız olsa dahi normal jak kablosuyla oyunu oynayamıyorsunuz, Real Tone Cable şart. Öyle bir dezavantaj var yani ortada ama bana sorarsanız sonuna kadar değer.

Şarkı öğrenmek istiyorsunuz diyelim, oyunu içindeki farklı farklı türlerden 60’a yakın şarkıdan istediğinizi seçiyorsunuz (800’e yakın şarkı da DLC olarak satılıyor) ve en kolay yerlerini çalmakla işe başlıyorsunuz. Siz çaldıkça oyun geliştiğinizi algılıyor ve şarkının daha zor bölümlerini de yavaş yavaş olaya dâhil ediyor, yavaş yavaş gelişiyor, öğreniyorsunuz. Şarkının zorlandığınız belli bir noktası olursa direkt orayı tekrar tekrar pratik yapmak gibi seçenekler de var ayrıca.

Oyunun içerisinde etkileşimli video dersler de var. Penayı nasıl tutmanız gerektiğinden, nasıl akort yapacağınızdan, karmaşık gamlara kadar uzanan sürüsüyle ders mevcut. Videolar size anlatıyor, siz bir yandan o anlatılanı yapmaya çalışıyorsunuz. Yani her türün her detayını kapsayacak genişlikte olduğu söylenemez bu videoların ama çoğunuz için fazlasıyla yeterli olacaktır (daha fazlasını isteyenlere son derece düzgün kategorilere ayrılmış binlerce videodan oluşan eğitimleriyle aylık 20 dolarlık guitartricks.com üyeliğini önereyim, vallahi reklam değil).

Onun dışında ekstra güzellikleri de var Rocksmith’in. Arkaya baterili baslı falan bir altyapı açıp üzerinde doğaçlama yapabilir, veya ilginç arcade oyunlara girip akor basarak uzay gemileri avlayabilirsiniz.

Hiç abartısız söyleyebilirim ki direkt size özel bir gitar öğretmeni tutma şansınız yoksa ikinci en iyi seçenek Rocksmith ki o birinci en iyi seçenekle arasında o kadar da büyük fark yok. Gitar seven herkese şiddetle tavsiyedir. 2014 versiyonunu edinin bu arada kesin, önceki versiyonuyla arasında ciddi farklar var. - Ömer

Influent (PC)

Influent’tan haberdar oluşum maalesef ki bu dosyanın yapılışıyla aynı zamana denk geliyor. Keşke daha önceden haberim olsaymış. Çünkü dil öğrenmenin belki de en sıkıcı yanlarından birini oyunlaştırıyor: Kelime öğrenme. Influent sizi keyfinizce içinde dolaşabileceğiniz odalara sokuyor ve her şeyin adı bir tıkla öğrenilebilir durumda. 18 dilden hangisinde kelime öğrenmek istiyorsanız o dilde başlıyorsunuz tıklamaya. Tüm kelimelerin bu oyun için özel kaydedilmiş telaffuzları da mevcut. - Gülhis

LearnMatch (Android, iOS)

Telefonunuzda oynayabileceğiniz bir kelime öğrenme oyunu. İçindeki eşleştirme, sıraya koyma gibi oyunları kendiniz oynayabileceğiniz gibi başka kullanıcılarla karşılıklı maçlara da girebiliyorsunuz. LearnMatch’in amacı da zaten kelime öğrenmeyi karşılıklı müsabakalara çevirerek sizi motive etmek. İki otobüste, biraz serviste, azıcık metro gelmeden desek… Neden olmasın?

Uygulamanın Türkçe desteği mevcut, öğrettiği de 6 dil var: İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Portekizce ve Almanca. - Gülhis

Learn Japanese to Survive (PC)

JRYO türünde bir üçleme bu. Japoncada üç tane alfabe vardır ya (Hiragana, Katakana, Kanji), serideki her bir oyun bu üç alfabenin birini öğretmek üzerine yapılmış. Kendi halinde tatlı ve klişe bir hikâye eşliğinde, kendileri birer harf olan düşmanlara saldırarak galip gelmeye ve hem karakterimizi hem kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

Yani aslına bakarsanız Japonca öğretmiyor bu oyunlar. İçlerinde gramer, kelime bilgisi vs. yok gibi bir şey, sadece alfabe öğretiyorlar. “JRYO oynayarak Japonca öğreneyim” diye başlamıştım oyuna ama hayal kırıklığına uğradım o yüzden. Yine de Japoncanızı belli bir yere kadar ilerletmişseniz ve alfabeleri öğrenmek için sıkıcı olmayan bir yol arıyorsanız, o konuda size çok yardımcı olacaklardır. - Ömer

PC Building Simulator (PC, PS4, Xbox One, Switch)

Deneyimsiz kullanıcılar overclock işlerine daldığında başlarına ne gelir? Bilgisayarınız ilk kez çöktüğünde ne hissettiniz? Muhtemelen sizler de en az bir kez silmemeniz gereken bir sistem dosyasını silmiş, bilmediğiniz işlere bulaşıp kurcalamamanız gereken bir parçayla uğraşıp başınıza iş açmışsınızdır. Bir de oyunlar daha yüksek sistemler istemeye başladıkça PC’nizi yükseltmek, olmadı sıfırdan bir bilgisayar toplamak meselesi var tabii. İşte PC Building Simulator da tam olarak bu konuyu ele alıyor ve bizlere dertsiz tasasız bir şekilde ‘Aman anakartı yakar mıyım?’ diye düşünmek zorunda kalmadan (en azından cebimizi doğrudan yakmayacak bir şekilde) bize PC toplamanın inceliklerini öğretiyor.

Hangi işlemci grubu hangi anakartlarla çalışır? DDR nedir, RAM hızlarının anlamı da ne ola ki? Ekran kartını nasıl seçmek gerek? Sistemi topladık toplamasına da buna nasıl bir güç kaynağı lazım şimdi? Kasayı da klavyeyi de fareyi de şöyle yanar dönerlisinden alsam, disko topu gibi parlasa PC güzel olmaz mı? Peki monitör nasıl olmalı? Bunlar gibi pek çok soruyu cevaplamak için elimizde güzel bir alternatifimiz var. Evinizdeki PC’yi test aracı haline getirmektense ekrandaki sanal PC’ler üzerinde çalışabilir, PC teknisyenliğinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. - Engin

Universe Sandbox ² (PC)

Bu oyunu dergiye yazdığımda, son paragraflarda ülkemizdeki öğretmenlerin de oyunu satın alıp sınıflarında kullanmasının ne de güzel bir fikir olabileceğiyle ilgili birkaç şey söylemiştim. Gerçekten de evrenin işleyişiyle ilgili muazzam bir simülasyon US. Üstelik Türkçe! 8-10 yaşlarında sıkıcı ders kitaplarının silik satırlarını ezberlemek yerine kendisiyle karşılaşsam, bir ihtimal uzayla ilgili bugün Data’ya girdiğim haberlerden daha fazlasını yapma şansım olabilirdi. Bir ihtimal ama dediğim gibi :P

Kısacası ister Dünyamızın kırılgan doğasını türlü gök cismini kendisi üzerine salarak tanıyın, ister ona ufak iklim değişiklikli şakalar yapın. Yahut gidip Güneş Sistemindeki gök cisimlerinin yörüngeleriyle oynayın ya da iyisi mi direkt kendi sistemlerinizi yaratıp yok edin. Hani her şey keyfinize kalmış, artık ne öğrenmek, ne görmek istiyorsanız… Bilhassa oyunun insanın aklını çıkaran güncel ve geniş veri tabanı bu “akla ne gelirse deneme” durumunu epey kolay kılıyor. Hiçbir şey yapmayıp oyundaki hazır simülasyonlara da göz atabilirsiniz öte yandan. Ne diyeyim, uzay bilmeyen kalmasın! - İhsan A.

Microsoft Flight Simulator X (PC)

Gerçeğe yaklaşan en eski ve sağlam simülasyon oyunlarının başında gelir. Şöyle somut bir örnek vererek başlayayım: Kuzenimin eşinin bilgisayarda oynadığı tek, yegâne oyundur, amatör havacılık-pilotluk meraklısıdır kendisi aynı zamanda. Öncüllerini Spectrum 48K dönemlerinden beri oynadığım ve takip ettiğim uçuş simülasyonudur Flight Sim. Kalkış, iniş, iniş tekerleklerini açma kapama, yükseklik, hatta kuleyle iletişim gibi temel konularda basit ve faydalı bilgiler verir oyunculara. Joystickle oynamak zevklidir de aynı zamanda. Uçağın burnunu yukarı kaldırıp aşağı indirme, sağa sola manevra şeklindeki temel hareketleri bu oyundan öğrendiğimi söyleyebilirim rahatlıkla. Askeri ve sivil pilot eğitimlerinde, kabin içinde yer alan, daha gelişmiş, daha teknik sürümlerinin kullanıldığını da hatırlatayım. Yenisi de yolda ve çok güzel görünüyor. - Noyan

Yazımızın ikinci bölümünde kafa açan oyunlara bakacak, anatomi öğrenecek, yeni enstrümanlar çalmaya başlayacak, yemek yapma yeteneklerimizi geliştireceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum