Öğreten Oyunlar #2

Öğretirken eğlendiren, eğlendirirken öğretenler

Öğreten Oyunlar dosyamızın ikinci ve son bölümüyle karşınızdayız.

Dosyanın ilk bölümünü şuradan okuyabilirsiniz.

Kafa Açan Oyunlar

Lumosity, Brain Trainer, Brain Age gibi hafızamızı geliştirmeye, hızlı hesaplama alışkanlığı edinmemize, ezcümle ortamların dahi çocuğu olmamıza yardım etmeye yönelik pek çok oyun var piyasada. Görsel hafıza ağırlıklı testler, hızlı dört işlem oyunları, el-göz koordinasyonu çalışmaları gibi birçok egzersizle beyin kaslarınızı geliştirebilir, rekabeti farklı bir safhaya taşıyabilirsiniz.

Tamam, kabul, öyle hemen dahi olmuyorsunuz, hatta büyük ihtimalle hiç o mertebelere erişmiyorsunuz, ortamların yıldızı haline de gelmiyorsunuz ama bu oyunların epey faydasını göreceğinizi söyleyebilirim. Oynadıkça hem hafızanızın geliştiğini hem zihinden hesaplama konusunda mesafe kat ettiğinizi, hem de hızlı okuma alışkanlığı edindiğinizi görebiliyorsunuz. Bunlara ek olarak zaman yönetimi, çalışma disiplini gibi konularda da katkıları oluyor, en azından günlük egzersiz yapma alışkanlığı kazandırıyorlar. - Engin

The Typing of the Dead: Overkill (PC)

Ofiste ekranınız patronun görmediği bir yerdeyse ve oyun oynayarak “yaw bu eleman da ne çalışıyor hll” övgüleri almak istiyorsanız; veya yan odadan klavye tıkırtıları gelirken anne-babanızın “derslerine de ne güzel gömüldü bizim evlat” diye düşünmesini istiyorsanız hemen bir The Typing of the Dead yükleyin!

Bir on-rail shooter kendisi. Yani karakteriniz kendi kendine hareket ediyor, karşınıza zombiler çıkıyor, siz de onları vuruyorsunuz. Ama önemli detay şu ki; bunu mouse’la nişan alarak değil de zombilerin üstünde çıkan kelimeleri hızlıca yazarak yapıyorsunuz. Eh tabii bu sayede otomatikman on parmak yazma konusunda son derece hızlı şekilde kendinizi geliştirmiş oluyorsunuz.

Saçma sapan derecede ciddi ve cool takılan karakterlerle dolu geyik ötesi korku-komedi senaryosu ve diyalogları da ayrıca efsanedir. Üstelik o zombilerin üstünde çıkan kelimeleri Football Manager’daki anlatıcının laflarıyla, Shakespeare alıntılarıyla veya abuk subuk aşağılamalarla değiştirebildiğiniz ücretli-ücretsiz DLC’ler de var.

Şahsen hayatımda on parmak yazabilmenin faydasını çok gördüm, her bilgisayar kullanıcısına tavsiye ederim o yüzden The Typing of the Dead’i. - Ömer

Car Mechanic Simulator (PC, PS4, Xbox One, Switch)

Otomobil yarışlarıyla ilgili bir sürü eski ve yeni oyun varken, otomobil tamirini, parçaları yenilemeyi öğreten yapım boşluğunu giderdi Car Mechanic Simulator serisi. Aracın sağa sola çekme, süspansiyon, fren ve motor aksamı gibi sorunlarını; otomobilin üç boyutlu görüntüsü üzerinden her türlü aksamı, parçayı ayrıntılı şekilde görerek giderirken oyun içinde deneyim puanı kazandığınız gibi, farkında olmadan bilmediğiniz birçok konuyu da öğrenmiş oluyorsunuz. Tamircide çıraklık yapmadan otomobil parçaları hakkında ayrıntılı bilgiler öğrenmek mümkün yani Car Mechanic Simulator serisi sayesinde. - Noyan

Cooking Simulator (PC)

Şimdi… Cooking Simulator gerçekten yemek yapmayı öğretiyor mu? Hem evet hem hayır. Şöyle ki efendim Cooking Simulator bu olayı biraz esprili bir şekilde ele alıyor. Gerçekçi fizik dedikleri olay da pek gerçekçi gelmedi bana. Bizim evdeki domatesler keserken hoplamıyor örneğin. Ve bir de Allah aşkına benim neden sadece tek bir elim var madem bu kadar gerçekçi?

Ama! Oyundaki alet ve edevatlar, tarifler, pişirme yöntemleri ve sunum şekilleri gerçek. Bu noktada da bu simülatörden gerçek hayatınıza ne katacağınız size kalmış oluyor. “Oyun yav bu” diyerek saçma sapan şeyler de yapabilirsiniz, ki oyun buna izin veriyor; ya da tarifleri mümkün mertebe düzgünce pişirip daha karmaşık tarifleri açarak yiyecek ve pişirme dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Burada öğrendiklerinizi gerçek mutfağınızda, mutfak gereçleriniz ve bütçeniz el verdikçe deneyebilirsiniz. Ki oyunda da her zaman bütçenizin her şeye yetmemesi, size neyi neyin yerine kullanabileceğinize dair bir prova yaptırıyor.

Cooking Simulator biraz düşününce angarya iş yaptıran bir yemek kitabı gibi gelebilir, fakat o noktada da bunun bir oyun olduğunu hatırlayıp salata isteyen müşterinize elinizde kalan son domatesi bütün bir şekilde servis etmek ve eğlenmek de size kalmış. - Gülhis

Yousician (PC, Android, iOS)

Dünyanın en çok kullanılan enstrüman eğitim uygulaması Yousician. Gitar, bas, piyano, ukulele ve vokal eğitimleri var. PC, telefon veya tabletinizi açıyor, derli toplu kategorilerde yolunuza devam edip, eğitim videoları izleyip, bunları mini oyunlar eşliğinde pratik yapıyorsunuz.

Gitar ve bas için Yousician önermiyorum. Öğretme konusunda Rocksmith’ten daha kapsamlı ve daha başarılı Yousician, doğru, ama pratik yapma, eğlendirme ve şarkı öğretme konularında onun yanından geçemez. Ayrıca Rocksmith için ekstradan kablo gerekiyor ama ona rağmen Yousician’ın üyeliği daha pahalıya geliyor (farklı farklı üyelik tipleri olduğu için direkt şu kadar diyemiyorum). Yani gitar ve bas için Rocksmith candır.

Piyano, ukulele ve vokal konularına uzak olduğum için pek net konuşamayacağım ama internetteki incelemelere bir hayli göz gezdirdim. Piyano için yeni başlayanlar için Simply Piano veya Playground Sessions uygulamaları bir tık daha iyi derler ama Yousician da hiç başarısız değilmiş bu konuda ki Yousician piyanoda yeni şarkılar öğrenmek için diğerlerinden daha tercih edilebilir derler. Ukulele konusunda… Yani Ukulele için başka öğretici oyun/uygulama görmedim zaten. Vokal kısmıysa yeni çıktı sayılır, o konuda iyi veya kötü yorumlar göremedim henüz, bir şey diyemeyeceğim o yüzden af buyurun.

Hani bu kadar popüler olmasına rağmen çok tavsiye edemedim gibi oldu Yousician’ı ama 1-2 tık daha iyi alternatifleri varmış gibi geldiğinden öyle oldu sadece, yoksa Yousician düzgün ve eğlence faktörünü işin içine güzel katan bir uygulama. Ücretsiz deneyebiliyorsunuz, ilginizi çektiyse bir göz atın. Ama üye olur olmaz aboneliğinizi iptal etmeyi unutmayın sakın, sonra yıllık 250 dolarlık pakete otomatik geçiverirsiniz, aman diyeyim. - Ömer

Kerbal Space Program (PC, PS4, Xbox One)

“Kardeşim abartma be bu da roket bilimi değil ya” gibisinden serzenişler çok duymuşuzdur etrafımızda (aslında bu tip serzenişleri genelde yabancı filmlerde falan duyuyoruz da olsun, bozmayın); ama Kerbal Space Program gerçekten de size roket bilimi öğretmeye yeminli bir oyun. Kerbin gezegeni sakini küçük yeşil dostlarımız olan Kerbal’ları uzaya taşımak ve farklı bilimsel amaçlar peşinde koşturmak için, bizzat oyuncuya hava araçları, uzay uçakları ve roketler yaptırdığı gibi fırlatma işlerini de ona yıkıyor KSP. Uzay yolculuğunda çıkabilecek her türlü arıza ve aksilikte de sizin engin (!) bilgilerinize başvuruluyor.

Sözün özü, biraz sabırlı olduğunuz takdirde size roket fiziği, aerodinamik ve genel anlamda uzayda hareket etmeyi öğretecek, gene “okullarımızda ilgili derslerde okutulsa negzel olur” dediğim bir yapım kendisi. İkincisi de duyuruldu bu ay bu arada. - İhsan A.

The King's Request: Physiology and Anatomy Revision Game (PC)

Bir RYO’ya dalsak, o oyunda da bir yandan vücudumuzu tanısak, diğer yandan biyoloji, anatomi, fizyoloji, tıp, eczacılık gibi alanlardan bilgilerimizi (?) silah olarak kullanıp yol alsak, krallığımızı kurtarsak diye yanıp tutuşanlardansanız (!?) oyununuz budur. İşin şakası bir yana, özellikle tıp öğrencilerine hitap etmek üzere hazırlanmış, bu alanda önemli bilgiler sunan ve sınav hazırlıklarına destek olabilecek bir oyun kendileri. Destekleyici bir YouTube kanalı da bulunuyor. The King’s Request’i sadece ders çalışmak amacıyla değil, genel kültürünüzü artırmak, biyoloji bilginizi bir üst seviyeye taşımak için de kullanabilirsiniz. Buna gerçekten ihtiyacınız var mı, orasını bilemem :) - Engin

Programlama Öğretenler

Kodlama öğreten oyunların birçoğu aslında çocuklara yönelik. Fakat bu aralarında daha büyükler için bir şeyler olmadığı ya da meyve toplama ya da maymun yönetme gibi şeylerden sıkılmayacaksanız bu oyunlarla kodlamanın temelini öğrenemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.

Bazı oyunlar, örneğin Şubat 2019 sayısında incelediğim makine öğrenmesi bazlı while True: learn() ve ödüllü Human Resource Machine ve devam oyunu 7 Billion Humans gibiler daha çok sistemlerin mantığını ve nasıl çalıştıklarını öğretmeye dayalı. Fakat kod yazma öğreten oyunlar da mevcut.

En çok hoşuma gidenlerden biri CodeCombat. Bu oyun sınıflara yönelik yapılmış da olsa, bireysel olarak oynamaya hemen internet sitesinden başlayabiliyorsunuz. Kod yazdırarak JavaScript ve Python öğretmeyi amaçlıyor. Türkçe dil desteği ve birçok telefon oyunundan daha iyi grafik ve müziklere sahip olması da cabası.

En kapsamlı bulduğum oyunlardan birisiyse Codingame. Bu oyun öğretmekten ziyade geliştirmeye dayalı. Kod yazarak canavarlarla savaşıyorsunuz. Elinizde kod yerine kılıç olsa bildiğiniz oyun. Ve Python, JavaScript, C#, C++, falan fişman antin kuntin bir sürü başka kodlama dilini destekliyor. Yani bunlardan herhangi birisini kullanabiliyorsunuz oyunu oynarken. Ben biraz Python bildiğimden onunla girip azıcık oynadım. Bağımlısı olmak o kadar kolay ki. Başarımlar var, çözümünüzü puanlayan ve daha iyi çözüm yollarını görebildiğiniz bir sistem var. Yani örneğin CodeCombat’ta kodun temellerini öğrenip Codingame’de pekiştirebilirsiniz.

Bir de kodlamayla donanımı birleştiren SHENZEN I/O diye bir oyun keşfettim. 2016’da çıkmış, Steam’den satın alabiliyorsunuz. Bu oyunda bir Çin şirketinde işe girmiş bir mühendissiniz. İşiniz devre kartları tasarlamak ve kodlarını yazmak. Birazcık daha kodlamaya aşina olanlar için, kafa zorlayıcı bir oyun. Ama bu kadar olumlu yorum yanılıyor olamaz, biraz işin içine girdikten sonra eminim bu da keyifli bir zorluk olacaktır.

Oyunları açtığınızda karşınıza çıkan kelime çorbaları [print(“burada neler oluyor”) print(“nerelere düştüm ben”)] gözünüzü korkutmasın. Her adımda yardım ederek, zamanla kodun yapısına ve nasıl çalıştığına aşinalığınızı artırarak size bir şeyler öğretecek o oyun bir yerlerde mevcut. Belki bugün başlasanız seneye bir bakarsınız kendi modlarınızı yapıyor olursunuz, kim bilir… - Gülhis

YORUMLAR
Parolamı Unuttum