OGZ Geliştirme Raporu #2

Web işleri müdürlüğünden merhaba

Arkadaşlar selam. Oyungezer’in yenilenme serüveninde ikinci haftamıza girdik, bu yüzden küçük bir rapor paylaşalım yine dedik. Geçen rapordan bu yana yaşanan gelişmeler şöyle…

Performansımız Açılmış

Fark etmişsinizdir site artık sular seller gibi çalışıyor. Hafta sonunda nihayet bütün performans sorunlarını çözdük. Ama bu da yeterli değil, şimdi sunucu yapımızı biraz daha geliştirip daha da hızlandıracağız. Asfaltlar ağlayana kadar gaza devam.

Anasayfanın Haberleri

Daha önce anasayfanın eski model resim-başlık, haberler sayfasının ise yeni blog-roll formatında çalışacağını, hangi deneyimin sizi açtığının kararının sizde olduğunu söylemiştik. Ama haliyle sizden de anasayfadaki haber sayısının yeterli olmadığı, daha fazla habere basınca da blog roll’a gittiği eleştirisi geldi. Yani karar sizde deyip kendi istediğimizi diretmişiz gibi bir şey oldu. Aslında biz böyle olacağını tahmin ettik ve anasayfadaki haber sayısını 15’den 25’e çıkardık en baştan, 25 herkese bol bol yeter. Ama eleştirilerinizde haklısınız çünkü anasayfa bu 25 haberin sadece 15’ini yüklüyor şu an. Ama bu akşam itibariyle yeni versiyonu çıkınca 25’e sabitleneceğini umuyoruz. Böylece resim-başlık haber severleri üzmemiş olacağız.

Habere Tıklayınca Yorumu Göreceksiniz

Anasayfadan tıklanan haberlerde yorumların görünmemesi sorununu (daha doğrusu yanlış kararını) çözdük. Artık anasayfadan geldiğinizde önce yorumları görüyorsunuz, ardından sıradaki haberleri. Yani siz de mutlusunuz biz de.

Cevaplara Uyarı Almak

Yeni mesaj sisteminde bir notification, bir uyarı görememek kimi kullanıcıları üzmüştü. Bugün ya da yarın uyarı sistemi geliyor. Tarayıcınız size “Bu siteden uyarı almak istiyor musunuz?” diye sorarsa evet diyin, yorumlarınıza gelen cevaplarda uyarı verecek. Aradığınız uyarı sisteminin bu olduğunu umuyoruz. Hem arada kapak değişti, dosya geldi gibi spam’ler de yaparız.

Yorum Sistemi Bugları Temizlendi

Bir dolu böceğimiz vardı sanıyorum hepsini temizledik. Mesela kendi yorumuna yanıt atmak, yorumu düzenlerken ek yapabilmek gibi basit işleri yapabiliyoruz artık.

Daha Bol Login Seçeneği

Artık siteye Twitter ve Facebook ile de giriş yapabiliyorsunuz. Yakında Google hesabı da eklenecek. Daha da istediğiniz bir seçenek varsa planlamaya alalım. Bu arada Login’iniz kopmayacak, bir Login olan ilelebet sitede kalacak. Ama arada sunucuya reset atıyoruz o zaman kopar yine bu vicdansız. Çok da büyük konuşmuş olmayalım.

YouTube Videoları Artık Tam Ekran Açılabiliyor

Ben de başkasının yalancısıyım olmuyorsa uyarın lütfen.

Forum Yolda

Geçen raporda forumun geri geleceğini söylemiştik. Kendisi yolda, yeni sunucuya ulaşması birkaç saat mi desem, birkaç gün mü desem (öyle planlı çalışıyoruz yani)… Ama yakında yerine oturmuş olacak. Ama daha önce karar aldığımız üzere bundan sonra Forum’a giriş yapılamayacak ve sadece arşiv olarak kalacak. Forumdan silinmesini istediğiniz bir şeyler olursa makul olduğu sürece biz ilgileniriz diye umuyorum.

Yolda Başka Kimler Var?

Şu an üzerinde çalıştığımız bu işler bitince ilk iş sanıyorum yorumlara rich text ve editör desteğini getirmek. Bu gelince tasarımını, düğmelerini vs biraz değiştireceğiz. Siz üzülmeyin diye Disqus’ın tasarımını aynen çaksak diye düşünüyoruz hatta, daha alışıksınız diye. Bir de yorum yap penceresine direkt login düğmeleri gelecek ki önce mesajı yazıp sonra login olmayın, mesajlar falan uçmasın. Aslında bunu da yapınca acil işler bir parça temizlenmiş olacak sanırım. Bizim arka planda temizlememiz toparlamamız gereken bir şeyler var onlara girişeceğiz. Onu da hallettik mi artık üzerine ne koysak, yeni ne geliştirsek uğraşabiliriz hep birlikte.

Bize Şuradan Ulaşabilirsiniz

Geçen haftadan bu yana pek çok konuda yorum yapmak, geri bildirim verip yardım önermek için bize ulaşanlar oldu. Çok sağ olun. Sonra fark ettik ki herkes başka başka yerlerden ulaşmaya çalışıyor. Bu düzensizliğe dur demek ve size daha iyi hizmet verebilmek için için OGZ Web İşleri Müdürlüğü’nü kurduk. Hatta ben de müdür olmuştum ama YSK iptal etmiş ben de anlamadım ne alaka.  Bize [email protected] adresinden 7/24 ulaşabilirsiniz. Eposta öyle şahane bir teknoloji 24 saat açık.

OGZ Online’ı daha geliştirdikçe raporlarımızı paylaşırız. Ama sanmayın ki bu güzel ve şeffaf yaklaşım bir alışkanlık haline gelir, düzenli olarak sitenin geleceğine dair çalışma ve düşünceler paylaşılır. Benim tahminim düzenli her işi beceremediğimiz gibi bundan da iki tane yapar sonra unuturuz yapmayı.

Yani şu iş üzerime yapışmasın diye ne kasıyorum belli değil. Olsun yapıyorken keyfini çıkaralım =)

PS1: Hafta sonu gezmelere gittiğimden önceki rapordaki yorumlarınıza cevap yazamadım. Ama hepsini okuyup baktık, yapılacak işler listesine ekledik. Sonra hepinize cevap yazayım dedim, ama sonra dedim onun yerine rapor yaz herkesin gönlü hoş olsun.
PS2: Ya Berkay bi dur allanı seversen dramaya salma ortamı yapıyoruz işte =)
PS3: Ya ne güzel konsoldu yaaa…

YORUMLAR
sSnake
29 Mayıs 2019 15:30

Ya Allah rızası için sitedeki şu kapak olayını ya kaldırın ya da boyutunu hayvani ölçülerden kurtarın. Siteye her girildiğinde bir medya sitesinden çok Rage 2 sitesine girilmiş gibi oluyor. Özellikle uzun süre güncellenmiyor oluşu da bu tarz bir tasarımın OGZ için hatalı bir seçim olduğunu belli ediyor. Sonuçta sitenin güncel olmadığı izlenimi yaratıyor. Belki her gün çeşitli oyun incelemelerinin yapıldığı aktif bir inceleme sitesi olsa bu tür tasarım tercihi kabul görülebilir. Hele ki bu sefer Rage 2 sayesinde kadından soğutan bir görsele maruz kalmak da cabası. Zaten haftalar oldu hala da bir yorum sisteminin sahip olması gereken en ilkel gereksinimleri karşılanmamışken bir de bu kapak sıkıntısı siteye karşı insanı iyice irite ediyor.

Decypher
sSnake
1 Haziran 2019 23:47

Kapak fikrinin detaylarını Serpil, Oyungezerin yeni yüzü yazısında anlatmıştı aslında (//oyungezer.com.tr/haber/oyungezer-onlinein-yeni-yuzune-hos-geldiniz), yani aslında aynı dergide olduğu gibi geriye doğru tarama yapılabilecek ve uzun süre kalacak bir 'kapak' mantığı olacaktı ama sanırım özellikle mobilde aynı büyük görselle karşılaşmak içerik açısından yanlış değerlendirilebiliyor. Ayrıca yine mobilde kapakta bulunan diğer linklerin görünmüyor olması da bu algıyı yaratıyor olmalı. Eleştirileri elbette dikkate alacağız sSnake, nasıl daha iyi olabilir diye biz de kafa patlatıyoruz.


Mico
24 Mayıs 2019 19:23

Siteye girince Kaspersky diyor ki: "veri kaybı tehdidi var."

Ghost AssassiN
23 Mayıs 2019 21:03

Sayfayı F5 yapmadan yeni yapılan yorumları göremiyoruz, ayrıca hesabı sürekli bağlı kalmasını hala çözebilmiş değilim.Bu konular hakkında yardımcı olursanız sevinirim.Kolay gelmesi dileğiyle.

SevişenBoğa
22 Mayıs 2019 19:59

Aylar sonra ilk defa girdim. Gerçekten güzel bir iş yapmışsınız. Artık mobilden bağlanmak bile işkence değil.

ilke_kurtlutepe
20 Mayıs 2019 17:35

Sitenin mobilde sürekli sağa-sola oynama sorununu çözecek misiniz? Haber okurken ekrana dokunduğum anda yazı oynuyor ve bu çok sinir bozucu. Ve hiçbir zaman zoom-out yapılamaması da çok gıcık.

bigboss
17 Mayıs 2019 21:26

Haber içerisindeki youtube videolarında eğer galerideki resimlerde kullandığınız mekaniği kullanabilirseniz videolar daha iyi şekilde izlenebilir. Bu tamamen estetik amaçlı bir öneri şimdiki hali de yeterli.

mserhatsari
17 Mayıs 2019 20:53

Bu kez bayağı belirsiz gelen bir sorundan bahsedeceğim. Çoğunlukla çatır çatır yüklenen haber zinciri, çok nadiren(bugün 15 girişin 3'ünde anca yaşamışımdır) ikinci haberden sonra yüklenmiyor.

zikinu
17 Mayıs 2019 17:32

Yanıta yanıt veremiyoruz sanırım.

Aztek
17 Mayıs 2019 16:59

Bu alttaki mesajı atmaya geliyordum, düzeltmeye çalışınca 250 karakterden fazlaysa düzeltmiyor silmeden, bayağı sıkıntılı bir mevzuu.

mserhatsari
17 Mayıs 2019 12:46

Yeni fark ettim, yorumu 250 karakterden uzun şekilde atarsak düzenleyemiyoruz. Yani 560 karakterlik bir yorum yapıldıysa düzenleme yapmaya kalkınca 250 karakterden az olmalı uyarısı veriyor.

Mr.S
16 Mayıs 2019 13:59

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

İses
16 Mayıs 2019 11:11

Telefonla ana sayfaya girişte hala sıkıntılar yaşıyorum haberler açılmıyor.

osmanzi
15 Mayıs 2019 18:03

Geliştirmedeki hızınız mutluluk verici, büyük emek var. Üstelik bu sürecin en en zor kısmı kullanıcılardan gelen feedback'i alıp hem onları mutlu edecek değişiklikleri yapmak hem de bir yandan kendi vizyonunuzdan sapmamak. (Deneyen bilir, çoklu zihin giren işlerde verimli bir sonuç almak çok zordur.)Bunlar için büyük tebrik ediyor ve bu text box'a hemen minik bir whine bırakıyorum: Yorumlara gelen cevaplar ve +1'ler için browser bildirimleri yerine site üzerinden bildirim verilse o kadar iyi olur ki... (/whine)Bütün emeğiniz için teşekkürler. :)

Hedysseus
15 Mayıs 2019 15:26

Flood yapmak zorunda kaldım çünkü mesajımı editlediğim vakit belli bir karakter sayısına kadar ekleme yapabiliyorum. Bu biraz can sıkıcı olmuş. Eğer bir habere tıklanıldığında direkt yorumların görünmesi göze hoş gelmeyebilir gibi bir kaygınız varsa, tek bir tıkla tüm yorumları aktif edebileceğimiz ya da tekrar kapatabileceğimiz bir buton sistemi düşünebilirsiniz.

Hedysseus
15 Mayıs 2019 15:10

Yorumlara ulaşmak daha kolaylaşmış. Bu sayede sonsuz haberler de rahatsız etmemeye başladı. 3. raporda görüşmek üzere.

Emre Özdemir
15 Mayıs 2019 14:13

Haber ya da içeriğin altına ve ya girişine mevzubahis oyunla ilgili bir künye koymayı düşünüyor musunuz? Böylece X oyunun haberini ya da incelemesini okuyan kişi künyeye tıklayarak X ile ilgili üretilen tüm içeriklere ulaşabileceği genel künye sayfasına gidebilir.

Decypher
Emre Özdemir
15 Mayıs 2019 14:56

Aslında eski sitede olduğu gibi etiketlerimiz var ama henüz sayfa altında görünmüyorlar. Yapılacaklar listesinde bu da.


alpaytayfun
15 Mayıs 2019 11:50

Yorum yap yanında yorum sayısı olsa hoş bir tasarım olabilirdi.. Birde butonlarda hep kare bir UI değilde biraz ovalimsi tasarımlar olsa ?

Decypher
alpaytayfun
15 Mayıs 2019 13:28

Yorum yap yanında yorum sayısının görünmesi güzel bir fikir :)


Berkay Dursun
15 Mayıs 2019 04:50

Hahahaha ya tam yorum sistemindeki değişiklikleri okudum, teşekkür etmek için aşağı iniyordum ki, PS2'yi gördüm :DGeçen sefer biraz fevri çıkışmış olabilirim evet, özür dilerim bunun için. Gittim desem, yorum yazmasam da hala burda gizli gizli takip ediyordum :P Kolay mı kopmak burdan 10 yılın el alışkanlığı var. Ben bıraksam kas hafızası bırakmıyor, el gidiyor. Geçen sefer gidiyorum dedim çünkü bu özelliklerin aylarca geleceğini düşünmüyordum. Arka planda geliştirip bitince sunmak yerine direkt sununca da biraz hayal kırıklığı yaşamıştım. Ama görüyorum ki bu özellikleri canla başla çalışıp, hızlı hızlı getirecek gibi duruyorsunuz. Bu da ağzımın payını fazlasıyla veriyor :D Teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum.

Decypher
Berkay Dursun
15 Mayıs 2019 15:45

Sensiz olmaz buralar, Epic haberlerinde gözler seni arıyor :D

Berkay Dursun
Decypher
16 Mayıs 2019 00:39

Abi valla biraz pesimist yaklaştım, bu kadar hızlı düzeltebileceğinizi düşünmüyordum. Etkilendim valla :D Şu yorum sistemi tam düzelse de Epic haberlerine dönsem :P


Salazar
Berkay Dursun
15 Mayıs 2019 13:39

Hadi hadi, feyk attın herkes daha hızlı çalışsın diye :)))

Berkay Dursun
Salazar
16 Mayıs 2019 00:38

I can neither confirm nor deny this. hasdfasdfh


Zireael
15 Mayıs 2019 04:10

Yahu siz ne bakıyorsunuz daha ilk pürüzde atar gider yapıp kaçanlara? Böyle 2-3 kişinin "senelerdir takip ediyorum artık benden bu kadar" diye ağlamalarını görüyorum yeni site açıldığından beri, bırakın zaten yıllardır takip ettikleri sitenin yenilenme süreci daha bu kadar tazeyken, geliştirmeye yardım edeceklerine saçma sapan yorumlar yazarak şevk kıracaklarsa gitsinler daha iyi, yorum sistemi bile iyice oturmaya başladı işte daha şimdiden. Ben şu disqus karışıklarından beri yeni sitenin açılmasını bekliyorum, öyle kolay bırakıp gitmeyiz merak etmeyin, ama eksiklikler için başınızı da ağrıtırız ona göre :d

cumhuriyetagaci
15 Mayıs 2019 00:57

Gece modu olsun üstadlar. Gözler kan çanağı oluyor sayfa sayfa yazı okuyoruz.

Mr.S
cumhuriyetagaci
15 Mayıs 2019 14:07

Night Eye diye bir uygulama var. Tarayıcıya eklenti olarak ekliyorsun ve tüm tarayıcılarda kullanılabiliyor. Ayrıca mobil tarayıcılarda da gece modu bulunuyor. Yani bir tane sitenin gece modu yapmasındansa kullanıcının tarayıcısında gece modu eklentisi kullanması bence daha mantıklı olur.


NcZ
cumhuriyetagaci
15 Mayıs 2019 09:59

Olsa ne güzel olur ama gri renk baskın olmasın (yani arkaplan rengi olmasın); bir de gri metin ve siyah arkaplan olacaksa, tam gri yerine, kontrastın yüksek olması için %40 beyaz %60 gri gibi bir oran olsun. Tam (%100) beyaz da siyah arkaplanda rahatsız ediyor.


Ghost AssassiN
14 Mayıs 2019 21:38

Söylemek istediğim çoğu şeyi düzeltmişsiniz.Örneğin yoruma gelen cevap uyarısı, hesabın sürekli bağlı kalması [server resedi haricinde], bunlar için bir kez daha teşekkür ederim lakin muhtemelen bir tek benim istediğim bir ricayı görmemişsiniz.O yüzden tekrar söylemekte fayda var.Hani şu videolu haberler oluyor ya, işte oradaki Youtube veya diğer video sitelerinin varsayılan büyüklüğünü biraz daha büyük yaparsanız çok güzel olacak.Ha bir de bunu anlatmak için bir resim ekleme ihtiyacı duydum.Discord'da resim ekleme seçeneği vardı, onu da hallederseniz çok makbule geçer.Tekrardan teşekkürler.

Decypher
Ghost AssassiN
15 Mayıs 2019 01:11

Videoların büyüklüğü yazı alanının eniyle aynı, videoların biraz daha büyümesi için o alanı biraz daha genişletmek gerekiyor demektir.

Ghost AssassiN
Decypher
15 Mayıs 2019 05:23

Edit: Başınızı çok ağrıtmayacaksa... :)


Ghost AssassiN
14 Mayıs 2019 21:35

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

Kutsikome
14 Mayıs 2019 21:18

Ne yapıp edin lütfen koyu tema eklemeyi unutmayın. Şu haliyle oldukça sade ancak beyaz renk ne yazık ki göz yoruyor:(

masterlee_1970
14 Mayıs 2019 21:11

Bende bir web tasarımcı olarak meslektaşımın tasarımını beğendim, gayet şık ve sade olması renk paletinin gözü yormaması, kullanılan fontların rahat okunulur olması gayet güzel. Disqus un özelliği olan nereden girersek girelim yaptığımız yoruma cevap geldiğini gördüğümüz özellik varsa güzel yoksa eklemenizi tavsiye ederim. Tebrikler kolay gelsin..

mserhatsari
14 Mayıs 2019 20:00

Vallahi emeklerinize sağlık, tüm eksikler teker teker gidiyor. Her zaman yanınızdayız.

ilke_kurtlutepe
14 Mayıs 2019 18:57

lütfen Disqus'ın tasarımını kopyalayın :D şu yorum işini Disqus kadar rahat ve akıcı yapın, başka hiçbir dileğim yok sizden :D

mikail.emre123
14 Mayıs 2019 17:53

yenni çıkacak oyunları listesi yok. olmamış bu site :(

Decypher
mikail.emre123
14 Mayıs 2019 19:36

Yapılacaklar listemizde Oyun Takvimi var, o bizim de çok sevdiğimiz bir panelcikti :)


asif.musayev.91
mikail.emre123
14 Mayıs 2019 18:45

Kardeş yavaş-yavaş her şey düzelicek bence. Adamlar ne kadar güzel kaliteli bir iş çıkarmaya çalışıyorlar. Eski site nereye bu site nereye. Ben sonuna kadar destekliyorum sizi OG


Parolamı Unuttum