PS5 ve Xbox Series Fiyatları Ne Zaman ve Ne Kadara Düşecek?

Hala beklemedeyiz

Yeni nesil oyun konsolları PlayStation 5 ve Xbox Series'in Türkiye fiyatları bildiğiniz gibi 2020 yılında uygulanan yüksek gümrük vergisi ve dönemin yüksek kuru yüzünden beklentilerin çok üzerinde belirlenmişti.

Hatırlarsınız, Microsoft Series X fiyatı ilk olarak 9300 TL olarak açıklamış, ama sonrasında Sony'nin PlayStation 5'i 8300 TL'den satışa sunmasıyla birlikte o da fiyatı aynı seviyeye çekmişti. Series S'in satış fiyatı ise 5400 TL olarak belirlenmişti.

Yeni nesil konsolların Türkiye fiyatlarının açıklandığı dönemde dolar 7.93 lira, euro ise 9.3 liraydı.

2021'e girmemizle birlikte konsollarda daha önceden %50'ye çıkarılan ek gümrük vergisi eski haline, yani %20'ye döndü. Şimdi tüm oyuncular hem Sony'den, hem de Microsoft'tan fiyatlarını güncellemesini bekliyor ama aradan geçen bir hafta zarfında bu konuda ciddi bir gelişme yaşanmadı.

Geçtiğimiz gün Microsoft'un yetkili satıcılarından olan bir site Series X'i 7500, Series S'i ise 4900 liradan listeledi; ancak ya resmi duyuru gelmediği için, ya da bu bir hata olduğu için fiyatlar kısa sürede yine eski haline çıkarıldı. Eğer bu bir hata değilse, Microsoft'un yeni nesil konsollar için belirlediği yeni fiyat 7500 - 4900 lira demektir ki güncel kur ve vergiyi düşünürsek bu yine de yüksek bir rakam.

Döviz kuru aradan geçen zamanda 7.9'dan 7.3 liraya geriledi. Aslında bu bile konsolda 500-600 liralık bir fiyat değişimi anlamına geliyor ama bizim kurlarımız fazla oynak olduğu ve zırt pırt fiyat değişimi yapılamayacağı için bunun yansıması kısıtlı kalacaktır.

Ancak sadece %50'lik verginin %20'ye düşmesi bile 500$ satış fiyatı olan bir konsolda 1100 liralık indirim anlamına gelmeli. Kaldı ki KDV'nin de gümrük vergisinin eklenmesinin ardından hesaplandığını düşünürsek gerçek indirimin 1500 lira civarı olmasını ve konsolların fiyatının 7000 lirayı geçmemesini umabiliriz.

PlayStation 5'te zaten stok olmadığı için Sony isterse yeni fiyatları şimdiden açıklayabilir. Microsoft ise eldeki stoklar yüksek vergiyle ithal edildiği ve piyasada hala konsol bulunabildiği için fiyat yansıtma konusunda biraz daha çekingen davranıyor. Ancak yine ilk seferde olduğu gibi her ikisi de birbirinin açıklama yapmasını bekliyorlar gibi. Umalım ki yeni ve tatmin edici fiyatlar en kısa sürede açıklansın, gerisini de konsolların üzerine fahiş kar koyarak satmaya çalışan al-satçılar düşünsün.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum