Özel Röportaj - Wargaming'le Yeni Nesil World of Tanks'ı Konuştuk

Yeni nesle terfi nasıl olmuş, hep birlikte bakalım

Wargaming bugün World of Tanks Console duyurusuyla birlikte yeni nesle merhaba dedi. Yapımcılarının sır gibi sakladığı bu açıklama öncesinde kendileriyle özel bir röportaj yaptık, Engin'le birlikte sorularımızı hazırladık ve 'anlatın bakalım, nedir bu yeni nesil versiyonu' dedik.

Oyungezer'e özel bu röportajda sorularımızı World of Tanks'ın baş yapımcısı, oyunun eski nesilden yeni nesle geçisinden sorumlu TJ Wagner cevapladı.

OGZ: Özellikle Reddit’te (WorldofTanksConsole forumlarında) oyun severler, oyunun yeni nesle gelip gelmeyeceğini öğrenmek için can atıyorlardı, ancak hiçbir bilgi sızmadı ve yeni nesil versiyonunu çıkış gününe kadar gizlemeyi başardınız. Böyle bir durumda sızıntıları engellemek sizler için ne kadar zorlayıcıydı? Pek çok büyük stüdyo sır saklamak konusunda pek başarılı bir performans sergileyemez (ve sürprizleri açığa çıkarken), World of Tanks’in popülerliğini de göz önünde bulundurduğumuzda, bunun sizin adınıza önemli bir başarı olduğunu söyleyebilir miyiz?

WG: Dürüst olmak gerekirse, bir sırrı saklamanın en iyi yolu, son dakikaya kadar kimseye söylememektir. Tabii perde arkasında iletişimimiz en üst seviyedeydi ve planlı bir şekilde ilerliyorduk - tıpkı sizinle yaptığımız bu röportajda olduğu gibi. Lansmandan sadece birkaç gün öncesine kadar birkaç kişi dışında, neye hazırlandığımızı sadece yeni nesil versiyon üzerinde çalışan mühendisler biliyordu.

OGZ: PlayStation 5 ve Xbox Series X versiyonlarında yeni nesle has özellikler bulunacak mı, yoksa daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek FPS tarzı bir güncellemeden mi bahsediyoruz?

WG: Şu anda daha yüksek çözünürlüklü modeller ve dokularla 60 FPS'de çalışıyor ve daha hızlı yükleme sürelerini destekliyor. Bu yılın sonunda, gelişmiş aydınlatma ve kenar yumuşatma için destek ekleyeceğiz. Önümüzdeki yıl, Donanım Işın İzleme ve benzeri belirli grafik özellikleri için daha fazla destek eklemeyi düşünüyoruz. Yani oyuncularımız önümüzdeki dönemde bunlara benzer yeni sürprizlerin açıklanmasını bekleyebilirler.

OGZ: Hangi DualSense özelliklerini destekliyorsunuz? Dokunsal geribildirim en ayırt edici DualSense özelliklerinden birisi, bunu tam olarak destekleyecek misiniz? Eğer öyleyse, bize dokunsal sensörleri hissedebileceğimiz bazı örnekler verebilir misiniz?

WG: Sürüş sırasında, ateş ederken ve hasar alırken geri bildirimi hissedeceksiniz ve bunun gerçekten tutkuyla oynayan oyuncularımıza vereceği histen mutluyuz.

OGZ: Yeni nesil versiyonları geliştirmek ne kadar zordu? World of Tanks yeni neslin lansman oyunlarından biri olarak duyurulmadığından, kendinizi takvim yönünden çok sıkıştırıp zorlamaya gerek olmadığını varsayıyorum. Bu yeni sürümü kendi temponuza uygun bir şekilde geliştirmenize (hem fiziksel hem de zihinsel olarak) yardımcı oldu mu?

WG: Yeni nesil konsolların çıkışında geriye dönük olarak mükemmel şekilde uyumlu olduğundan emin olduk ve kare hızını 60 FPS'ye yükselttik ve lansman için çözünürlüğü artırdık. Aslında oyunumuz her iki platform için de çıkış oyunlarından birisiydi, ancak bunu önceden ilan etmedik. PlayStation 5 veya Xbox Series X veya S'nin tüm sahipleri, konsollarını taktıkları andan itibaren World of Tanks'ı indirebilirler. Önümüzdeki dönemde bazı ilave özellikler sunacağız, bunlar üzerinde çalışmak ve son rötuşları atmak için yeterince vaktimiz olacak. World of Tanks zaten sürekli geliştirilen, dinamik bir oyun olduğundan her şeyi ilk günden yapmamıza gerek yoktu.

OGZ: Eski konsollardan yenilerine geçerken karşılaştığınız en büyük zorluk ne oldu?

WG: Oldukça yumuşak bir geçiş oldu diyebilirim, oyunu hazırlayıp çalıştırdıktan sonra özellikle zor olan hiçbir şey düşünemiyorum. İlk donanım ve yazılımı çalışır duruma getirmek her zaman en büyük zorluktur ve birkaç kişilik çekirdek ekip tarafından yapılır. Oyun yeni donanım üzerinde çalışmaya başladığında, daha fazla mühendis, sanatçı ve tasarımcının çalışmaya ve özellikleri keşfetmeye başlamasını sağlayabiliriz. Konsollara ilk çıkışımız olmadığı için, bu tarz bir mücadeleye, böyle bir deneyime hazırdık.

OGZ: Yeni nesil konsollara geçerken muhtemelen bir süre daha eski nesli desteklemeye devam edeceksiniz. Ne kadar süreyle eski nesilde de World of Tanks oynanabilecek? Bunun için bir takvim öngördünüz mü?

WG: Oyunu mevcut nesil için sonlandırmak gibi bir planımız yok, zira bu nesilde 20 milyonu aşkın oyuncumuz ve yeni oyuncuların da oyunumuzu tecrübe etmesini sağlayan milyonlarca konsol var. Xbox 360 için desteği geçtiğimiz Temmuz ayında sonlandırdığımızı da dikkate alırsak, daha uzun yıllar boyunca mevcut konsol neslini desteklemeye devam edeceğimizi söyleyebilirim.

OGZ: Yeni nesil konsollara tam anlamıyla geçmek için ideal zamanı nasıl belirleyeceksiniz? Gelecek nesilde bu nesil oyuncu sayılarını telafi edecek oyuncu sayısına ne zaman ulaşabileceğiniz konusunda herhangi bir tahmininiz var mı?

WG: Xbox 360'ta World of Tanks için kullanım ömrü döngüsünü bu yaz sonlandırdığımızı da dikkate aldığınızda, sonraki nesil konsolların önceki nesle benzer bir oyuncu tabanına sahip olmasının genellikle uzun yıllar aldığı sonucuna varabiliriz.

OGZ: Oyuncular neden yeni nesil konsollarda World of Tanks oynamak istesinler? Yeni nesil World of Tanks'ı onlar için cazip kılacak neler sunuyorsunuz?

WG: Yeni nesil konsollarda daha akıcı, daha zengin bir deneyim ve daha hızlı yükleme süreleri ve yeni kontrol cihazınızla harika bir geri bildirimin yanı sıra bazı oyuncuların satın aldıkları o yeni TV'lerin tüm özelliklerinin hakkını verecek bir tecrübe vadediyor.

OGZ: Yeni nesle geçiş ileriye doğru büyük bir hamle. Peki bundan sonraki büyük hamleniz hakkında bir ipucu verebilir misiniz?

WG: Donanım ışın izleme muhtemelen bu nesil için en büyük adım. Oyunların donanımın sunduğu her şeyden tam olarak yararlanabilmesi genellikle birkaç yıl alır, bu yüzden oyuncularımızın sabırlı olmasını ve oyuna getireceğimiz yeniliklerle kendilerini eğlendirmek için sihrimizi ortaya koymamızı beklemelerini rica ediyoruz.

Wargaming'e bize bu fırsatı verdiği için teşekkür ediyoruz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum