Şehir Efsaneleri - Oyuncuların Korkulu Rüyası: Madden Laneti

Sadece bir efsaneden ibaret değil

Spor tutkunları için “totem” kelimesi farklı anlamlar ifade edebiliyor. Kimilerimiz tuttuğumuz takımların maç kazanması için aynı yerlerde, aynı kıyafetleri giyerek totemi bozmamaya gayret gösterebiliyoruz. Bununla birlikte pek çok atletin de kendisine has totemleri ya da maç öncesi rutinleri bulunuyor.

Örneğin ünlü tenis oyuncusu Rafael Nadal, her maçta su şişelerini dizerek totemini gözler önüne seriyor. LeBron James’in ikonik pudra fırlatma hareketi de maç öncesi rutinlerine iyi bir örnek. Fakat bugün rutinler ya da totemlerden ziyade, “lanetlerden” bahsetmeye geldik.

Şehir Efsaneleri serimizin bu bölümünde, Madden oyunlarının oyunculara getirdiği laneti derinlemesine inceliyoruz.

Öncelikle gelin, John Madden’dan ve yaklaşık 32 yıldır bizlerle olan oyunundan bahsedelim. Oakland Raiders’ı Super Bowl galibiyetine ulaştıran ünlü bir menajer olan Madden, 79 yılından sonra ABD’de NFL’in seslerinden biri oluyor. 88 yılında ilk Madden NFL oyununa sesini vererek oyuncuların da hayatına giren ünlü spor spikeri, 32 yıl süren bu maceranın en önemli figürlerinden biri haline geliyor.

Kulağa saçma gelebilir fakat bu tarz oyunların kapaklarına çıkabilmek, pek çok oyuncunun hayalleri arasında. Özellikle milyonlarca kişinin oynadığı Fifa, PES ya da NBA 2K gibi bir serinin kapağına çıkmak, pek çok yıldız oyuncunun talep ettiği şeylerden biri. Fakat Madden için bu durum epey karışık. Pek çok oyuncu kapağa çıkmayı istemediği gibi, oyunun “lanetinden” etkilenebileceğinden korkuyor.

Evet, 32 yıllık serinin en az kendisi kadar eski bir laneti var. 99 yılında Garrison Hearst ile başlayan lanet pek çok oyuncunun finallerde kaybetmesine, sakatlanmasına hatta hayatını kaybetmesine bile sebep olmuş durumda.

97 yılında San Francisco 49ers’a katılan Hearst, üniversite dönemlerinde parlak bir oyuncu olacağının sinyallerini vermişti. NFL tarihinin en iyi koşularından birini New York Jets’e karşı yapan Hearst, takımına galibiyeti getirerek 99 yılının iddialı takımlarından biri olacaklarını göstermişti.

Bu yıla kadar sürekli olarak John Madden ya da jenerik fotoğraflar kullanan seri, ilk kez kapak fotoğrafı için bir oyuncu arıyordu. Haliyle akıllara o yılın en popüler isimlerinden Hearst geldi. Kapağa çıkmasının ardından playoff’larda Atlanta Falcons’a karşı verilen mücadelede korkunç bir sakatlık geçiren yıldız oyuncu, ameliyatı esnasında yaşanan komplikasyonlar nedeniyle de iki sezon daha kaçırmak durumunda kalmıştı.

Takvimlerimiz 2000 yılını gösterdiğinde Madden laneti bu kez iki oyuncuyu birden vuracaktı. Tek sezonda 2000 yarda koşan 3 oyuncudan biri olmayı başaran Sanders, oyunun gördüğü en iyi RB oyuncularından biri olarak gösteriliyordu. Sanders’ın aksine Green Bay’in oyuncusu olan Dorsey Levens ise çok daha düşük profilli bir oyuncu olarak tarihe geçmişti. Levens, lanet kendisini vurana kadar geleceğin yıldızlarından biri olarak gösteriliyordu.

İlk kapakta Sanders’ı kullanmayı seçen EA, oyuncunun şok edici emeklilik kararı ile karşı karşıya kaldı. Sanders’ın bu kararının arkasındaki sebeplerin ne olduğu bugün bile bilinmiyor. Oyuncunun bu hareketinin ardından Levens’e yönelen EA, bu kez de laneti Levens’a bulaştırdı. Green Bay Packers’ı üst üste playoff’lara taşımayı başaran oyuncu, kapağa çıkmasının ardından sakatlık geçirerek oyundan uzak kaldı. 92 yılından beri en kötü istatistiklerini yakalayan Green Bay, 2001 yılında Levens’ı serbest bıraktı.

Yaşanan olaylar haliyle gözlerin Madden kapaklarına çevrilmesine yol açtı. EA, durumun ciddiyetini anlayıp kolları sıvadıktan sonra ligin o güne kadar tanıdığı en dayanıklı ve istikrarlı oyuncularından biri olan Eddie George’un kapak olacağını açıklamıştı. Haliyle yavaş yavaş oluşmaya başlayan lanet algısı, George ile birlikte kırılacaktı.

Fakat tahmin edebileceğiniz üzere 9 sezondur sakatlık yaşamayan George da lanetin kurbanı oldu. Takımıyla birlikte oldukça iyi bir performans gösteren George, 4 yıldır 1200 yarda koşu ortalamasıyla tam bir makine haline gelmişti. 2001 yılında Madden’ın kapağında olan ünlü oyuncu, Tennessee Titans ile birlikte playoff’lara girdiğinde lanetin kırılacağından herkes emindi.

Oldukça iyi bir performans gösteren Titans, playoff’ları domine ederek finale kadar ulaştı. Fakat maçın son dakikalarında George’un attığı kötü pası çalmayı başaran Baltimore Ravens oyuncuları, topu touchdown çizgisine kadar taşıyarak “dominant” Titans’ı lanetin de yardımıyla kupadan etmeyi başardı. George, o günden sonra bir daha asla istatistiklerinde yükseliş göremedi.

Lanet yıllardır devam etse de son birkaç senedir etkisini azalttığını söylemek mümkün. Öte yandan bu noktada NFL tutkunu olmayanların bile tanıdığı Tom Brady’den bahsetmeden geçmek istemiyorum. 2018 yılının Madden kapağında olan Brady, ligde 18. yılını dolduran tecrübeli bir oyuncu olarak en iyi sezonlarından birini geçiriyordu. Kapağa çıkacağı öğrenildiğinde herkesin gerildiğini öğrenen Brady, Facebook sayfasından yayınladığı bir mesaj ile lanetin sadece bir efsaneden ibaret olduğunu açıklamış, video içerisinde diğer “lanetlerin” gerçek olmadığını göstermek için cam kırmış ve merdiven altından geçmişti.

Tabii ki bu iyi bir fikir değildi. Kimilerine göre Brady, gerçek Madden lanetinden etkilenmemiş olsa da yıldızlaştığı bir gece sonucunda playoff’ların dışarısına itilmeleri tamamen kapağın suçuydu. Bu esnada elini inciten yıldız oyuncu, acı bir şekilde playoff’lara veda etmişti.

Acaba Madden kapağı gerçekten de lanetli olabilir mi? İşte bu kimsenin kesin cevabını veremeyeceği bir soru.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum