Son Jeton - Knights of the Old Republic

Filmler iyi hoş ama bence asıl Star Wars bu

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2015 sayısında yayınlanmıştır. Yazan: Ömer Akdağ

Çok enteresan bir zamanda oynamıştım KOTOR’u. Burnumdan ameliyat olmuştum ve bir süre yatmam gerekiyordu ama oyun da öyle ölümcül sardı ki anlatamam. Oturup oyun oynuyorum, burnum ağrımaya başlıyor, yatıyorum, birkaç dakikalık uykularımda (fiziksel acının psikolojime etkilerinin de yardımıyla) sürekli savrulan ışın kılıçları, tuhaf dillerde konuşan uzaylı yaratıklar falan görüyorum, uyanıp oturuyorum, burnumdan şıpır şıpır kan damlaya damlaya yeniden oynamaya başlıyorum falan... Hey gidi...

KOTOR’dan bahsederken “filmlerden daha iyi” demeyi sevmişimdir yıllardır ama bir taraftan da hem uzun zaman oldu hem de dediğim gibi, oyunu tuhaf bir kafa yapısında oynadım, doğal olarak ne olup bittiğini bayağı bir unuttum zaman içinde. Sonra günün birinde Humble Bundle sağolsun yine elime geçti KOTOR ve “bir bakayım gerçekten o kadar iyi miymiş?” diye bir deneme gafletinde bulundum, o kadar oyunun arasında yine onlarca saat gömdüm oyuna. Pişman mıyım? Kesinlikle hayır. Peki “filmlerden daha iyi” önermem doğru çıktı mı? Çok büyük ölçüde. Elbette bunun kişisel bir düşünce olduğunu unutmayın, "vay efendim nasıl filmlerden iyi" diye kızmanıza gerek yok yani.


STAR WARS - KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC


Tür: Rol Yapma Oyunu
Geliştirici: BioWare
Yayıncı: LucasArts
Çıkış Tarihi: 15 Temmuz 2003
Platformlar: PC

BioWare’le LucasArts 1999’da bir Star Wars oyunu hakkında konuşmaya başlamışlar. LucasArts dediğim de tabii o zamanlar aklı başında olan bir firma. BioWare’i tamamen özgür bırakmış. “Gelin isterseniz bir Episode II oyunu yapın, ya da olmadı filmlerin 4 bin yıl öncesinde geçen bir şey yapın”. EA’e katıldığına bakmayın, BioWare özgür olmayı seven bir firma. Kısıtlanınca Dragon Age II falan çıkıyor ortaya. Ama rahat kafayla odaklandıkları zaman çıkan şeylerin en iyi örneklerinden biri de KOTOR zaten. Hatta o kadar rahat davranmışlar ki Star Wars’un kendi masaüstü FRP kuralları olmasına rağmen “yapısı Baldur’s Gate gibi olsun” istemişler ve D&D 3rd Edition kurallarını kullanmışlar.

|Çok ama çok daha uzun zaman önce, bir hayli tanıdık bir galakside.

Cumhuriyet ve efsanevi Sith Darth Revan’ın toparladığı ve şu an onun öğrencisi Darth Malak’ın yönettiği Sith İmparatorluk ordusu savaş halinde. Bir Cumhuriyet gemisinde sıradan bir askeriz. Gemi savaşın gidişatını değiştirebilme potansiyeline sahip genç Jedi Bastila’yı ele geçirme amacındaki Sith’lerin saldırısına uğruyor. Kaçtık, kurtulduk, ettik derken kendimizi Jedi konseyinin önünde buluyoruz. Güç konusundaki yeteneğimizi fark eden konseyden aldığımız hızlandırılmış eğitimi tamamlayarak saflarına dâhil oluyoruz ve eskiden Jedi olan Revan’la Malak’ın ayaklanmasının sebeplerini öğrenmek için galaksinin dört bir tarafına dağılmış yıldız haritalarını bulmak için gemimiz Ebon Hawk’a atlayarak Bastila’yla beraber yola çıkıyoruz.

Gerisi muazzam bir yolculuk hikâyesi... Çeşit çeşit gezegende görev peşinde koşma, yoldaş toplama, yoldaşlarımızla oturup uzun uzun muhabbet etme ve tabii klasik, gerçek zamanlı, durdurulabilir, arkada sürekli zarların döndüğü savaş sistemi içinde ışın kılıçlarını çekip düşmanlara dalma. Ve bu sırada da Darth Revan ve Darth Malak’ın sırlarını keşfetme. Ne olaylar, ne kırılma anları oluyor...

Açık etmeyeyim tabii... Oynamadıysanız oynayın diyeceğim çünkü. Hiç de öyle eskiymiş bilmemneymiş denmez. Yapılmış en iyi RYO’lardan, hatta en iyi oyunlardan biri bu karşınızdaki. Zamansız oyunlar listesinin her zaman tepelerindedir.

Neden Efsane Oldu?

 

“O” KIRILMA ANI

Öyle çok öngörülemez falan değildi aslında ama öylesine epikti ki oyunun çıkışının üzerinden geçen 12 yıla rağmen halen spoiler olur diye hakkında konuşmaktan çekiniyorum. Tarihin en aşmış oyun anlarından biridir.

DAHA DA UZUN ZAMAN ÖNCE

Aşina olduğumuz bir evren, aşina olduğumuz ırklar ama hiç tanıdık olmayan bir zaman. Filmlerin 4.000 yıl öncesindeki bir hikâyeye dâhil olmak Star Wars seven biri için tarifsiz bir tattır.

ÇİFT IŞIN KILIÇLARI

O sıralarda gündemde olan Ep. 1 ve 2 filmlerinde gördük ki ışın kılıcı dediğimiz şey o kadar da standart değil. Darth Maul stili çift taraflı kılıç ya da Anakin stili çift kılıç kullanmanın çekiciliğine hepimiz kapıldık.

JEDI OLMAK

Star Wars evrenindesiniz ve elinizde ışın kılıcınızla, içinizde Güç’le bir Jedi’sınız. Bu hissin eşi benzeri yok.

DÖNER KEBAP

Düşmanı Whirlwind gücüyle havada döndürüp ışın kılıçlarıyla cızırdatmak başka bir keyif.

PAZAAK

KOTOR’un meşhur mini oyunu. Bildiğimiz Blackjack’in ya da 21’in uzay hali. Az saatim ve az param gitmedi buna.

SWOOP YARIŞLARI

Bir diğer şahane mini oyun. Bir Star Wars Racer değil belki ama makinemize atlayıp en hızlı zamanı yapmaya çalışırken sinir krizi geçirmek de başka bir şey.

JOLEE BINDO

Ekibimizdeki herkesi ayrı ayrı severim ama bilge Jolee dedenin yeri başka. Geçen ayki Oradaydım kısmına davet ediyorum sizi.

HK-47

Bir diğer mükemmel karakter de insanlara “et torbası” diye seslenmeye bayılan, pek de iyi niyetli olmayan savaş droidimiz HK-47. Başka hiçbir yerde böyle arıza bir robot yok!

TARiS’İN YIKILIŞI

Giriş sekansının ardından Taris ismindeki gezegende gözümüzü açıyoruz ve burada saatler boyunca sayısız görev yapıyoruz. Sonra peşimizdeki Sith ordusu bizi ortadan kaldırmak için bütün gezegeni yok ediyor. Fena acıklıydı.

AYDINLIK YA DA KARANLIK

Bu bir BioWare oyunu ve BioWare oyunlarında seçimlerimiz önemlidir. KOTOR’da da yaptığımız seçimlere göre oyunu aydınlık ya da karanlık tarafta oynayabilir, farklı sonlara ulaşabilirdik. Orijinal lore’da aydınlık tarafta oynadığımız varsayılıyor yalnız.

EBON HAWK

Onların Millenium Falcon’u varsa bizim de güzeller güzeli Ebon Hawk’ımız var!

STAR WARS’U STAR WARS YAPAN HER ŞEY

Işın kılıcının açılma sesi, ışın kılıcının savrulma sesi, John Williams’ın efsane müzikleri, başlangıçta akan yazılar... Güç bu oyunla...

Sonrası?

Bildiğiniz gibi Obsidian’ın elinden çıkan bir KOTOR 2 var, o da şahane bir oyundur. Bir de yine BioWare’in yaptığı DVO türündeki The Old Republic var malumunuz. The Old Republic, KOTOR’ların 300 yıl sonrasında geçiyor ve buralardaki hikâyelerle bağı biraz gevşek ama Darth Revan da bir şekilde işin içinde.
YORUMLAR
Parolamı Unuttum