Spider-Verse'e Giderken - 5 Acayip Spider-Man Versiyonu

"Adım İnsan-Örümcek!"

Çok uzun yıllar boyunca Marvel'ın lokomotif karakteri olan Spider-Man zaman içerisinde bu popülerliğinin cezasını da bolca çekti! Öyle ki son zamanların popüler terimi Spider-Verse'e gelene kadar çizgi romanlarda zaten tonlarca farklı abidik, gubidik Spider-Man versiyonuyla karşılaşmıştık. Tabii bazı varyantlar gerçekten ilgi çekici ve insanı merakla kendine çekmeyi başarıyordu. Spider-Man: Noir okumanın tadı çok farklıyken, Clone Saga ve Identity Crisis dönemleride delirmemek pek mümkün değildi. Hazır ufukta Spider-Verse'ün derinliklerine dalacağımız yeni bir değil tam iki film varken tarihin gördüğü en acayip Spider-Man versiyonlarına şöyle bir bakalım. Sıralamayı yaparken "en acayiplik" diye bir kriter belirlemediğimi de ayrıca not düşeyim, zira bu arkadaşlar arasında normal olan yok. 

5-) Enigma'nın Gücü Adına: Cosmic Spider-Man

Cosmic Spider-Man ismi bir çağrışım yapmadıysa belki Captain Universe ismi bir yerlerden tanıdık geliyordur. O da mı olmadı? O zaman bu tanrımsı Peter Parker'ı biraz açıklayalım. Marvel Evreni içerisinde yer alan en kadim güçlerden biri olan Enigma Force'un temelleri 14 milyar yıl öncesine kadar dayanıyor. Hani Eternals'ın da ortaya çıkmasına yol açan Celestiallar vardı ya heh işte bu Enigma Force da yine onların işi. Earth-13 evrenindeki Peter Parker'ın bu güçle tanışması sonucunda ise Cosmic Spider-Man ya da artık fazla havalı ve güçlü olduğu için Captain Universe ortaya çıkıyor.

Bu inanılmaz güç ile birlikte örümcek yetenekleri zirve yapan Peter, Hulk'ı bile tek yumrukla Ay'a kadar yollayabilecek bir fiziksel güce de kavuşuyor. Ayrıca Marvel'da işin içine ne zaman kozmik girse madde ve enerji manipülasyonu da olacağı için Earth-13 model Peter Parker böyle acayip yeteneklere de sahip oluyor. Yani adamantiyumdan bile sert ağlar atıp, Magneto ile oyuncak gibi oynayabiliyor. Spidey'nin bu kadar güçlü olması kabul edilebilir bir durum olmayacağı için kendisini çok aktif görmüyoruz. Böylesi daha iyi zaten ev kirası ödemekle uğraşmayan Peter Parker bizden değildir! 

4-) Klonlar İçinden Bir Seni Seçtim: Scarlet Spider (Kaine Parker)

Marvel'ın ana evreni olan Earth-616 da Spider-Man'in acayip versiyonlarından bolca nasibini aldı. Özellikle Clone Saga döneminde gördüklerimizi bir biz bir de Stan Lee biliyordu. Bu dönemden seçtiğim en acayip Spider-Man versiyonu ise aslında bir klon. Kaine, ya da bilinen adıyla Scarlet Spider. Adı gibi güçleri de şekilli demek isterdim ama kendisinin en yakın arkadaşı böcekler. Hayır Gregor Samsa gibi bir gecede hamamböceği olan insanlar değil, dümdüz böcekler!

Jackal'ın ilk klon denemelerinden birisi olan Scarlet Spider en meşhur Peter klonu olan Ben Reilly'den de önce geliyor. Kendisi öz hakiki Scarlet Spider. Oldukça vahşi bir yapıya sahip olan Kaine'in en acayip özelliği ise tüm eklem bacaklılar ile psişik bir bağa sahip olması. Hani Aquaman balıklarla konuşuyor diye senelerce dalga geçtik ya bu arkadaş böceklerin en yakın dostu. Ayrıca Sam Raimi'ye de ilham kaynağı olan bir özelliği var. Kaine Parker, örümcek ağlarını organik olarak bileklerinden atabiliyor. MCU bunu görüp de Tobey'i Scarlet Spider olarak değerlendirmek istemez umarım, Kevin Feige burayı okuyorsan burada senlik bir şey yok!

3-) Öğlen Çayını Asla Kaçırmayan Bir Kahraman: Spider-UK

Spider-Man'in çoğu karakteristik özelliği onun bir New York vatandaşı olmasıyla doğrudan bağlantılı. Ancak dünyanın bir başka tarafında çok daha farklı bir kültürün de kendine has bir Spider-Man'i var. Kameralarımızı Büyük Britanya'ya çevirdiğimiz zaman karşımıza William Braddock çıkıyor. Clone Saga, Identity Crsis dönemlerinden çok sorna 2010'ların ortasında tanıştığımız Braddock aslında Captain Britain olarak da biliniyor. (Çok yaratıcısınız Marvel, eminim oralarda bir yerlerde Arabistanlı Wolverine de vardır...) Aslında orijinal Captain Britain 1940'ların bile öncesine dayanan bir karakter ama o bizim Spider-Verse konumuzla alakalı değil. Biz özümüze dönelim.

Acemi bir Captain Britain olacağıma tam bir Spider-UK olayım diyen Billy, Spider-Verse döneminde Spider-Girl ve Old Man Spider-Man (evet ihtiyar Spidey de var, şaşırmayın) birlikte babasını kurtarmak için yola çıkıyor. Spider-Army dediğimiz envaiçeşit Spider-Man ile de yolu kesişen Billy sonrasında soluğu Web-Warriors ile birlikte Earth-3015'de alıyor. Burada Spider-Man olma felsefesini öğrenen Spider-UK umarım büyüdüğü zaman Earth-616'ya gelmez. Bu kadar fazla Spider-Man versiyonu benim için bile çok fazla.

2-) Old Man Logan'dan Sonra İhtiyarlık Modası: Old Man Spider

Spider-Man The Animated Series'i izleyenler varsa orada Vulture, Peter Parker'ın gençliğini emdiğinde Spidey yaşlı bir adam haline geliyordu. Çok da ilgi çekici olmayan bu durum hemen eski haline dönmüş ve kimse tarafından hatırlanmamıştı. Yani hemen hemen hiç kimse tarafından, Edge of Spider-Verse çizgi romanı sırasında yazarlar ortaya bir de İhtiyar Spider fikri ile çıktılar. Aslında bu ihtiyarlık akımı halen bu işin en başarılısı olan Old Man Logan çizgi romanıyla başlamıştı. Sonrasında Hawkeye da dahil pek çok karakter muhteşem yaşlandırma teknikleriyle yaşlandırılıp evrene dahil olmuştu. 

Peter Parker'ın Morlun tarafından öldürülmesinden sonra Ezekiel Sims'i Spider-man adını almasıyla başlayan Old Man Spider serüveni çok uzun sürmedi. Zira kendisi Daemos tarafından 2099 yılında öldürüldü. Ancak böyle bir konseptin ortaya çıkması bile Spider-Man çeşitliliği adına endişe verici bir gelişmeydi. Ben Amca dışında kimsenin ölü kalmadığı Marvel'da eğer bir gün ihtiyar kotası açılırsa Ezekiel Sims'i dirilmesi epey olası gözüküyor. Tansiyon haplarını aldığı ve Earth-616'ya bir daha uğramadığı sürece sorun yok. 

1-) Estetique Bir İsim: Peter Parquagh

Marvel karakterlerini alıp modern zamanların çok ötesine götürme fikri gerçekten güzel. Hele bunu büyük üstad Neil Gaiman yapıyorsa tadından yenilmez bir iş ortaya çıkıyor. Ülkemizde de Türkçe olarak basılan Marvel 1602 çizgi romanını herkese öneriyorum. Eh, kambersiz düğün olmaz misali Spider-Man'siz Marvel da olmaz. Evvel zaman içerisinde 1602 yılının Britanya Adası içerisinde yaşayan İskoç bir yetim varmış. Amcası Benjamin ve eşi tarafından yetiştirilen Peter Parquagh'ın hayatı doğum gününde kapısını çalan Sir Nicholas Fury'nin ziyaretiyle sosuza kadar değişti. 

1602 çizgi romanındaki haliyle epey ilgi çekici ve konuya sadık bir şekilde olsa da Marvel bu işin de suyunu çıkarmakta hiç gecikmedi. 2003 yılında ilk kez gördüğümüz Parquagh daha sonrna The Spider adıyla evren evren dolaşmaya başladı. Öyle ki çok acayip bir şekilde arasını ben de tam bilmiyorum ama kendisi 2014 yılında yayınlanan Guardians of the Galaxy çizgi romanında öldü. Neil Gaiman acaba böyle bir karakter oluştururken sonunun bu olacağını tahmin ediyor muydu? Britanya'da Kraliçe Elizabeth'e hizmet ederken konu nerelere geldi. Zaten Spider-Verse, Spider-Geddon derke bu acayipliklerin olacağı belliydi ama insan gerçekten hayret ediyor...

Bonus-) Örümceklerin En Sevdiği Peter Parker: Spiders-Man

Şu ana kadar beş tane acayip Spider-Man versiyonundan bahsettim ama bence bu seferki gerçekten bardağı taşıran son nokta. Hani Spider-Ham, Spider-Monkey gibi mizahi yönü ağır karakterler de var ama gerçekten mi? Örümcekler-Adam mı?! Yine bir başka acayip Marvel Evreni olan Earth-11580'in de bir Peter Parker'ı vardı. Hatta kendisi aynı bizim öz hakiki Peter gibi Gwen ile arkadaştı ve bilime meraklıydı. Ancak Horizon laboratuvarlarında yaşanan trajik bir radyoaktif örümcek kazası Peter'ın tüm hayatını değiştirdi. 

Giriş ne kadar tanıdık değil mi? Peki kaza tek bir örümceği ısırığı değil de binlerce örümceğin Peter Parker'ı canlı canlı yemesi olsaydı? Bitmedi, bu radyoaktif örümcekler Peter'ın vücudunu afiyetle yedikten sonra bir kolektif bilinç, bir kovan zihni halinen gelseydi? Sonrasında milyonlarca örümcekten oluşan bir vücut üzerine Spider-Man maskesi takıp kahraman olsaydı? İşte bunların hepsi gerçek oldu sevgili Oyungezerler. Çok uzak olmayan bir geçmişte 2018 yılında Spider-Geddon'da gördüğüm Spiders-Man o zaman da nefesimi kesmişti, şimdi de kesiyor! Binlerce örümceğin Peter Parker'ın zihnine ve hafızasına sahip olduğu bu acayip karakterin halen haşere ilacı sıkılıp öldürülmemesi beni çok ürkütüyor. Yarın öbürgün çizgi roman sayfası çevirince Spiders-Man görüp bir anda her yerimi kaşımaya başlamak istemiyorum. Alo? Haşere ilaçlama merkezi mi Marvel HQ için bir ihbarda bulunacaktım...

Evet çok sevgili Oyungezerler, şimdilik bu kadar acayip Spider-Man versiyonu yeter. Zaten 90'larda Clone Saga ve Identity Crisis ile ben bir ömürlük farklı Spider-Man varyantı gördüğümü sanıyordum. Ancak Marvel, Peter Parker'a huzur vermemeye yemin etmiş gibi acayip acayip şeyleri önümüze çıkardı. 2010'lu yıllar Spider-Verse, Spider-Geddon derken envaiçeşit Spider-Man çıkarttı. Yetmedi Spider-Army, Web-Warriors gibi değişik oluşumlar da gördük. Oysa ben, bir garip çizgi roman okuyucusu olarak Peter'ın New York'da Rhino kovalamasını, Kraven'dan kaçmasını, Kingpin'in koca ensesine şaplak atıp şakalar yapmasını okumak istiyordum. 

Bu Spider-Verse furyası sinemaya da sirayet ettiği için aslında içten içe epey tedirginim ama henüz böyle acayiplikler görmedik, umarım Sony ve Disney fikirleri bitince bu acayip arkadaşlara yönelmezler. Çünkü daha burada adını bile anmadığım tonla Spider-X var ve sizi temin ederim çoğu kabus yakıtı cinsten. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum