Steam Yaz İndirimlerinde Almalık 5 Taktik Strateji Oyunu

Hem taktik hem stratejik olsun diyenlere gelsin…

Steam yaz indirimleri tavsiyelerimize bugün de taktik strateji oyunlarıyla devam edelim istedik.  Taktik strateji denilen tür aslında sınırları çok da net çekilmiş bir tür değil bana soracak olursanız. Bu türdeki bazı oyunlarda da ryo özelliklerine yer verilebiliyor ve bunların sınırın hangi tarafına daha yakın olduklarını tespit etmek, hangi oyunları bu kategoride ele almak gerektiğine karar vermek her zaman kolay olmuyor. O yüzden kimileri taktik strateji ryo kimileri ‘board game’ olarak tanımlanan oyunlardan karma bir liste hazırlayıp dengelemeye çalıştım. Umarım içlerinden beğeneceğiniz oyunlar çıkar.

Steam yaz indirimleri süresince önerdiğimiz tüm oyunlara topluca şuradan erişebileceğinizi de bir kez daha hatırlatmış olalım.


The Banner Saga

Kickstarter’ın ilk başarılı projelerinden birisi olan TBS, Kuzey Mitolojisinden izler taşıyan (ama onunla yetinmeyen) hikayesiyle gayet etkileyici bir üçleme. Geçtiğimiz yıl çıkan son oyun ile bu epik maceranın sonuna geldik. Oyungezer için yazdığım ilk inceleme olur kendileri, o yüzden de bende ayrı bir yeri vardır :) Burada da incelemenin girişinde oyunu tanımlamak için kullandığım ifadeyi paylaşayım müsaadenizle:

Sancağımız altında ilerleyen bir kervan, sanatsal çizimler, sıra tabanlı savaşlar, seçimler, ahlaki zaman zaman da duygusal ikilemler ve çok daha fazlası. Siz de benim gibi Nors Mitolojisinden esintiler eşliğinde sunulan, sürprizlere açık bir hikâye arayanlardansanız, doğru yerdesiniz.

Hikayesi kuvvetli, müzikleri gayet güzel, kendine has bir görsel tarzı olan, tercihlerinizin, yol boyunca verdiğiniz kararların sonuçlarını fazlasıyla hissettiğiniz, savaşlarda nasıl bir taktik izleyeceğiniz üzerine uzun uzun kafa patlattığınız, zaman zaman çok zorlandığınız ama işin sonunda tam bir tatmin hissi yaşadığınız, bittiğinde de 'iyi ki oynamışım' dediğiniz tarzda oyunlardan TBS.

Her ne kadar burada son oyunu öneriyor olsam da fırsat bu fırsat, The Banner Saga Trilogy paketini kapın derim.


Darkest Dungeon

‘Roguelike’ tarzı bir sıra tabanlı ryo olan Darkest Dungeon’da macera peşindeki kahramanları ekibinize katıyor ve bu karanlık zindanları temizlemeye çalışıyorsunuz. Ama işler hiç de kolay ilerlemiyor, benden söylemesi. Bu oyundaki zindanlar hakikaten isminin hakkını veriyor, en ufak bir hatayı fazlasıyla cezalandırıyor.

Kahramanlarınızın yeteneklerinin yanında bir de dezavantajları bulunuyor. Karanlıktan korkan mı dersiniz, kan görünce ‘ay ben fena oluyorum’ diyerek ayılan bayılan mı dersiniz, içki, kumar sorunu olan mı dersiniz, kendimi bu ruhani yola adadım, katedralden çıkmam diyeni mi dersiniz, her biri farklı bir karakter, her biri ayrı bir dünya. Haliyle siz de bu özel durumlarını göz önünde bulundurarak ilerlemek, taktiğinizi buna göre belirlemek durumunda kalıyorsunuz. Ve zaman zaman o acı sonla karşılaşıyor, kahramanlarınızın zindandaki o çeşit çeşit düşmanın karşısında boyun eğdiğini, bir kılıç darbesiyle canını teslim ettiğini görüyor ve beraber o kadar macera atlattığınız, duygusal bir bağ kurduğunuz karakterlerinizin ardından gözyaşı dökmekle yetiniyorsunuz. Sonra da ölenle ölünmez diyerek yeni kahramanları işe alıyor ve yine zindanlara dalıyorsunuz :)

Lovecraft esintli ve zorluğuyla zaman zaman saç baş yolduracak bir oyun arayanların ilk adresi. Bugüne kadar tanışmadıysanız, artık vaktidir.


Antihero

Versus Evil tarafından geliştirilen Antihero, bir hırsızlar loncasını yönettiğimiz, karakterleri şirin mi şirin (???), rakip loncalarla mücadelesi de keyifli mi keyifli bir taktik strateji oyunu. Bir yandan loncanızı geliştirip büyütmek, bir yandan düşmanlarınızı alt etmek için uğraşıyorsunuz. Bunun için de ne bulursanız cebe indiriyor, rüşvet veriyor, suikastlar düzenliyorsunuz. Sonuçta hedefe giden her yolun mubah görüldüğü bir dünyadayız.

Masaüstü oyunlarından alıştığımız bir oynanışı var -ki zaten oyun ‘digital board game’ şeklinde tanımlanıyor. Tur içerisinde hareket hakkınızı en iyi şekilde kullanmaya çalışıyor ve karşılığında da rakibinizin yeterince iyi hareket etmemesi, size fazla zarar vermemesi için dua ediyorsunuz.

Oyunun grafik tarzının da hoşunuza gideceğini tahmin ediyorum, Don’t Starve’ın karakterlerini andıran karakter tasarımları var. Victoria Dönemi’nin arka mahalle çocuklarına liderlik etmek, evsiz barksızların kralı olmak, zenginden alıp fakire de vermemek, elinizdeki kaynakları ne şekilde kullanacağınızı ince ince düşünüp taktikler geliştirmek gayet zevkli olabiliyormuş, Antihero ile görmüş olduk. Siz de bir şans verebilirsiniz kendilerine.


Gremlins, Inc

Siz bu gremlinleri bilmezsiniz, ne kadar paraya düşkün, ne kadar kapitalist zihniyetli, ne kadar üçkağıtçı, düzenbazdır onlar! Bu oyunda onları yakından tanıyacaksınız işte :)

Steampunk temalı oyunumuzda, zarınızı sallayıp yol alacak, birikimlerinizi artırmaya, yatırımlarınızı büyütmeye çalışacaksınız. Para güçtür mottosuyla hareket edip, bir yandan prestij elde etmeye öbür yandan siyaset üzerinde tahakküm kurmaya çalışacaksınız. Rakiplerinizin ayağını kaydırmak, onlara tuzaklar kurmak, size kurulan tuzaklardan sıyrılmak, daha fazla, çok daha fazla, en fazla kazanan olmaya çalışmakla geçecek saatleriniz. Kumara fazla kaptırmayın, şansınızı çok zorlamayın, benden uyarması :)


Guild of Dungeoneering

Bugün de şansım zindanlardan açıldı herhalde :) Darkest Dungeon'da ekibimizi oluşturup zindanlara dalıyorduk. Ama Guild of Dungeoneering'te işler biraz farklı işliyor. Bu sefer kahramanımızı doğrudan yönetmiyor, etrafındaki zindanı şekillendiriyoruz. Elimizde bir deste kağıt, içlerinden seçip seçip kullanıyor, kahramanımızın yoluna tuzaklar kuruyor, karşısına kesip biçeceği düşmanlar çıkarıyor, yeri geldiğinde de zaferinin tadını çıkarması için hazineler seriyoruz ayaklarına.

Sıra tabanlı stratejiyi kart oyunlarıyla birleştiren, el çizimi grafik stili ve zindan temizleme işini tiye alan esprili diliyle eğlenceli bir oyun. DM olmak için yanıp tutuşanlar (ama bu işi o kadar da ciddiye almayanlar) bir göz atabilirler.

YORUMLAR
üçyaşımdabaldursgateoynadım
4 Temmuz 2019 11:27

Banner Saga Trilogy paketi gerçekten çok uygunmuş. Aslında böyle üçlemelere başlamadan önce bitmesini mi gerek anlamadım ki, fazla iyi oluyor bu tarz kampanyaları :) Ben hepsini tek tek almış bulundum. Güzel bir seri ve oyunların tek tek fiyatları da uygun ama... Yine de ister istemez insanın canı biraz sıkılıyor :)

marrow
3 Temmuz 2019 16:11

Druidstone u da ben önereyim. Kendisini kısaca divinity original sin in savaşlarının alınıp, basitleştirip doğru anda doğru hamleleri yapacak şekilde bulmaca mekaniği eklenmiş hali diyebilirim.

Decypher
marrow
3 Temmuz 2019 16:45

Engin'le listeyi konuşurken "5. sıraya ben Druidstone yazayım" demiştim ama sonradan onu günün tavsiyesi olarak değerlendirmeye karar verip vazgeçtim :) Şimdi sen ismini yazınca mutlu oldum açıkçası, çok güzel bir oyun kendisi.

marrow
Decypher
3 Temmuz 2019 17:24

Ben de dergideki incelemeni okuduğumda mutlu olmuştum helal kaçmamış Eser üstadın gözünden diye :). Peki For the king e baktın mı Eser? Ben bu indirimde pas geçtim ama sonbahar indiriminde alıp oynarım büyük ihtimal.


Parolamı Unuttum