Unutulmaz Oyun Müzikleri: Final Fantasy VII - One-Winged Angel

O bir tek kanatlı melek

[ Haftalık Unutulmaz Oyun Müzikleri köşemizde hafızalarımızdan çıkmak bilmeyen, hepimizde derin izler ve tatlı anılar bırakan oyun müziklerini birlikte hatırlıyoruz. ]

Hayatınızda hiç Final Fantasy VII oynamadıysanız bile bir yerlerde mutlaka One-Winged Angel’ı duymuşsunuzdur illa ki. Sephiroth’un dövüş müziği olan bu parça gerçekten de boss müziği nasıl olmalıdır konusunda okullarda ders olarak okutulsa yeridir herhalde. Ben hâlâ hangi versiyonunu dinlersem dinleyeyim kocaman kılıçlarla birbirlerine öfkeyle dalan Sephiroth ve Cloud geliyor gözümün önüne. Ha, tabii bu kadar ikonik ve efsane olan bir müziğin Final Fantasy VII’nin ucundan kıyısından dokunduğu her yerde kendini duyurması şaşılacak bir şey değil tabii.

Orijinal versiyonu var öncelikle asıl Final Fantasy VII’de ilk duyduğumuz. Besteci Nobuo Uematsu’nun oldukça deneysel takıldığı ve farklı kısımlarını ayrı ayrı yazarak daha sonra bir puzzle birleştirir gibi bir araya getirdiği bu versiyon aynı zamanda Final Fantasy serisinin ilk “vokal” içeren parçası. (Sephiroth’un öfkesini anlatan Latince sözlerin de Carmina Burana adındaki Orta Çağ yazıtlarından direkt alındığı detayını da ilginç bir bilgi olarak araya sıkıştırayım.)

Orijinal versiyonu da çok iyidir ve çok severim ama midinin getirdiği sınırlamalardan kurtularak tek kanadını açıp süzülen Advent Children versiyonunun çıtayı arşa çıkarttığı da bir gerçek. Orkestral kısımları zaten yeterince şahaneyken üzerine bir de adrenalin seviyesini kökleyecek elektro gitar soloları ekleyen bu versiyonu ilk dinlediğim andan itibaren benim için One-Winged Angel’ın gelip gelebileceği en üst nokta oldu.

Ya da öyle miydi? Zira artık önümüzde bir de “Remake” varyasyonu var; resmi adıyla “Rebirth” olarak geçiyor o da. İlk anından itibaren gazı köklemek yerine daha bir korku filminde katil tarafından kovalanan zavallı bir kurbanmışsınız hissiyatı veriyor. (Orijinal parçanın ilham kaynaklarından birinin Alfred Hitchcock’un “Psycho” filmi olduğu düşünüldüğünde isabetli olmuş aslında) Ama o korku filmi havası daha sonra yerini önceki One-Winged Angel’ların hepsinden parçalar içeren bir müzikal destana bırakıyor yavaş yavaş. Belki de üzerimdeki etkisi hâlâ geçmediğindendir, emin değilim ama Advent Children ile birlikte yeni favorim olmayı başardı sanırım Rebirth versiyonu da.

Burada sadece üçünü saydım ama daha bunun Crisis Core’u var, Dissidia’sı var, hatta Kingdom Hearts’ı falan da var! Her biri farklı, her biri ayrı güzel.

Özetle nerede bir Cloud varsa hemen ardında orkestranın desteğiyle Masamune’yi saplamak için tek kanadını açmış ona doğru uçan bir Sephiroth ve “One-Winged Angel” varyasyonu vardır; emin olabilirsiniz.

Şimdi sizin yorumlarınızı alalım bir de. Sizce en iyi One-Winged Angel versiyonu hangisi?

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum