Unutulmaz Oyun Müzikleri: NieR: Automata - Weight of the World

Bir credits ekranı anca bu kadar özel olur

[ Haftalık Unutulmaz Oyun Müzikleri köşemizde hafızalarımızdan çıkmak bilmeyen, hepimizde derin izler ve tatlı anılar bırakan oyun müziklerini birlikte hatırlıyoruz. ]

NieR: Automata’nın tema müziği Weight of the World’ün 5 farklı versiyonu var, bunların 4’ü İngilizce, Japonca, Fransızca ve 8-bit versiyonlar. Oyunun o duygu ve anlam yükünü muhteşem yansıtan harika bir şarkıdır. Öyle sevmiştim ki çok uzun zamandır dokunmadığım gitarımı alıp şarkıyı çalmayı öğrenmiştim durduk yere.

Ama şu an bahsetmek istediğim, şarkının beşinci, The End of YoRHa ismindeki versiyonu. Daha spesifik olmak gerekirse credits kısmında, oyunun en sonunda çalan, diğer bütün versiyonların bir arada bulunduğu hali.

Credits kısmı farklıdır NieR: Automata’nın. Bir shoot ‘em up oyunudur burası. Ekrana yazılar gelir, bu yazılar size ateş eder, siz de o ateşlerin arasından kaça kaça yazıları vurursunuz. Arkada çalan Weight of the World, 8-bit olarak başlar şarkı, sonra da sırasıyla İngilizceye, Japoncaya ve Fransızcaya geçiş yapar. Siz de iç burkan piyano, zinde tutan davullar, kadife vokaller eşliğinde gelen yazıları vurmaya çalışırsınız. Giderek zorlaşır, bir yerden sonra shoot ‘em up ustalarını bile zorlayacak bir hal alır. Ölürsünüz. Ve oyun size sorar:

- Pes ediyor musun?
> Hayır

Tekrar ölürsünüz:

- Yenilgiyi kabul ediyor musun?
> Hayır

Bu sırada ekranda diğer oyuncuların bıraktığı mesajlar çıkmaya başlar:

“Sana yardım etmek istiyorum.”

Tekrar ölürsünüz:

- Her şey anlamsız mı?
> Hayır

“Yanındayız.”

Tekrar:

- Oyunlar saçma şeyler mi?
> Hayır

“Ben de seninle aynı yolu yürüdüm.”

Tekrar:

- Bu dünyanın bir anlamı olmadığını kabul ediyor musun?
> Hayır

“Asla pes etme!”
“Devam et!”

Tekrar:

- Pes et?
> Hayır

“Denemeye devam et!”
“Başarabilirsin!”

Ve bu noktada ekranda farklı bir soru çıkar karşınıza:

- Diğer oyuncular sana yardım etmek istiyor. Kabul ediyor musun?”
> Evet

… dediğiniz anda her şey değişir. Artık ekranda yönettiğiniz imleç yalnız değildir, etrafı başka oyuncuların imleçleriyle çevrilidir. Ateş gücünüz kat kat artar. Ve size o an yalnız olmadığınızı hissettiren en önemli şey de aniden koro halinde söylenmeye başlayan, hüzün-umut dengesi ikincisine doğru aniden kayarak bambaşka bir şeye dönüşen Weight of the World’dür.

Gelen yazıları kolayca indirmeye başlarsınız ama yine de gelen ateşler çok fazladır, birine çarparsınız ve kenarda bir yazı belirir:

“x oyuncusunun verileri silindi.”

Tekrar ve tekrar:

“y oyuncusunun verileri silindi.”
“z oyuncusunun verileri silindi.”

Ve diğer oyuncuların fedakârlıkları sayesinde oyunu bitirirsiniz. Ve önünüzde o zor soru vardır… Diğer oyuncuların da oyunu bitirmesine yardımcı olmak için kayıt dosyalarınızın silinmesini kabul edecek misinizdir?

NieR: Automata, credits ekranıyla bile boğazınızı düğümlemeyi başaran özel bir oyun. Ve bu kalıcı etkiyi bırakabilmesinde o muhteşem şarkının ve o şarkının dahiyane kullanımının payı her şeyden fazla belki de.

Aşağıda hem credits ekranının, hem de şarkının ayrı ayrı videolarını bulabilirsiniz ama tavsiyem credits’i izlemenizdir kesinlikle.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum