Gabe Newell: Mod Yapanlara Para Ödenmeli

Mod yapanlara para ödenmeli mi?

Oyun dünyasının ruhani lideri Gabe Newell bu aralar oldukça sık açıklama yapmaya başladı. En son açıklaması daha önce üzerinde çalıştığı fakat kısmen başarısız olan oyun modları hakkında oldu.

Okurlarımız hatırlayacaklardır, 2015 yılında Valve, Steam Workshop üzerinden mod yapan kullanıcıların modlarını paket halinde satışa sunabileceği bir sistem açıklamıştı. Bu sistem oyun dünyasında büyük yankı uyandırmış, olumlu ve olumsuz bir çok tepkiye sebep olmuştu. Bazı oyuncular mod ile uğraşanların çok büyük emek harcadığını ve bu emeğin hakkının verilmesi yönünde görüş bildirirken bazı oyuncular da modlara para ödemenin mod ve oyuncu ruhuna aykırı olduğunu söyleyerek sisteme itiraz etmişlerdi. Valve da bu işin içinden çıkamayacağını anladıktan sonra geri adım atmıştı. Mod yapanlara oyuncular çeşitli web siteleri üzerinden bağış yaparak kendilerince bir çözüm bulmuşlardı.

Gabe Newell ve Valve'ın bu konuya bakış açısı ve tutumları çok net. Mod yapan kişilerin haklarının bir şekilde ödenmesi gerektiğini düşünüyorlar. PC Gamer, GamesBeat gibi haber sitelerini konuk ettikleri bir röportajda bu sorun hakkında da net bir açıklama yapıldı. Gabe Newell "Oyun komünitisi hangi modun beğenildiğini ya da beğenilmediğini yorumlarıyla belli ediyor. Hatta zaman zaman yorumlarda gelen istekler doğrultusunda modlar yapılıyor. Yaptıkları iş oyunlara değer katıyor ve doğru olan da bu değerin bir karşılığının olması. Mod yapanlar yoğun emek harcıyorlar ve bize göre kesinlikle maddi bir karşılık almaları gerekiyor." diyerek 2015'ten bu yana hala aynı düşüncede olduklarını söylüyor.

İlk girişimlerinin başarısız olduğunu da kabul eden Gabe Newell "Daha önce getirmeye çalıştığımız sistem olmadı ve üzerinde diretmeden geri çektik. Fakat düşüncemiz aynı, bir oyun çıkıyor ve insanlar o oyunu daha da güzelleştiriyorlar. Oyun yapımcıları memnun, oyuncular memnun. Modları yapanların da maddi olarak memnun olmasını sağlamamız gerekir. Skyrim ile mod dünyasını hem oyuncular hem de biz daha yakından tanıma şansı elde ettik. Şu an bu konu el yakıyor ve biraz soğumadan elimizi sürmeyi düşünmüyoruz." diyerek yeni bir sistemin şimdilik gelmeyeceğini duyurdu.

Benim düşüncemi sorarsanız Steam Workshop içerisinde para ile mod satılmamalı. Bu iş ticarete dökülürse mod yapanlar da modları indirenler de şu aldıkları zevki alamayabilirler. Düzgün bir bağış sistemi ile bu problem giderilebilir. Bu konuda oyun firmalarının da söz hakkı alması gerektiğine inanıyorum. Beğenilen modların hakları satın alınabilir, oyuna yama ile eklenebilir. Ya da oyun firmaları modların reklamını yaparak bağış konusunda geri dönüş sağlayabilirler. Yapılacak çok fazla şey var fakat iş tamamen oyuncularda bitiyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum