Witcher'in Yazarı Andrzej Sapkowski Bin Pişman...

Andrzej Sapkowski'nin hayatında verdiği en talihsiz karar.

Ben de dahil çoğumuz Geralt'ı CD Projekt Red'in muhteşem serisi ile tanıdı. Ancak uzun yıllar bekledikten sonra dilimize çevrilen kitapları ve çizgiromanları ile tanışma fırsatı bulabildik.

Fakat elbette oyunundan önce Geralt'ın maceraları edebiyat çevresince biliniyordu ve özellikle yazarının anavatanı olan Polonya'da inanılmaz derecede popülerdi. Öyle bir gurur kaynağı ki Barack Obama Polonya'yı ziyaret ettiğinde Polonya Devlet Başkanı Donald Tusk ona The Witcher 2: Assassin's of Kings hediye etmişti (Polonya hükümetinin oyun sektörüne muazzam olumlu ve destekleyici yaklaşımını hep takdir ederek ama uzaktan da kıskanarak izlemişimtir). Fakat CD Projekt Red Witcher'ı oyun dünyasına taşımadan evvel kitabın yazarı Andrzej Sapkowski böyle bir başarının geleceğini tahmin etmiyordu ve bugüne baktığında buna bir hayli pişman olmuşa benziyor.

> Cyberpunk 2077, Witcher 3'ten Fazla Satabilir

CD Projekt Red yazarın kapısını telif hakları konusunda ilk defa çaldığında ona satışlar üzerinden telif ödemeyi teklif etmiş. Sapkowski ise "Meh oyun piyasası ne olacak ki?"deyip bu teklifi geri çevirmiş ve oyun için Witcher'in haklarını nakit para karşılığında Red'e devretmiş. O günden sonra da oyunun yapım aşamasında olsa bile bir daha stüdyo ile irtibata geçmemiş, inanabiliyor musunuz? En son verdiği röportajda ise gülerek "Onlara bütün hakları nakit para karşılığında verdiğim için büyük aptallık ettim. Çünkü bu kadar büyük başarı yakalayacaklarını düşünmemiştim,"diye itirafta bulundu.

> The Witcher 3’ün Geliştiricileri Oyun Yapımcılığı Hakkında Hiçbir Şey Bilmiyormuş

Hatta oyunun popülaritesi o kadar artmış ki insanlar Sapkowski'ye kitaplarının oyunun uyarlaması olup olmadığını sormaya başlamış. Ünlü yazar, "Onlara içimden bildiğim her dilde küfür ediyordum,"diye ekliyor. Buna rağmen Witcher oyuncularının oyun kutusu imzalatmak için kendisine geldiğini ve onları asla geri çevirmediğini belirten yazar, oyunlarla bile olsa insanların eseri ile tanışmasından onur duyduğunu belirtiyor.

Ekonomik açıdan gerçekten çok kötü bir karar verdiği gerçek olsa da oyunun popülaritesinin artmasından dolayı kitap satışlarının yükselmesi herhalde yazarın tek tesellisidir. Bu arada ufak bir "fun fact" vermeden geçmeyeceğim. Sapkowski Geralt'ı ilk başta tek bir kitapta sınırlamak istemiş çünkü hikayesinin gerisini sürdürmek gibi bir planı yokmuş. Fakat gelen olumlu tepkilerden sonra Geralt maceralarına yeni kitaplarla devam etmiş. Eğer halen okumadıysanız Türkçeye taze çevrilen "Son Dilek"adlı kitabı okumanızı şiddetle (o nasıl bir laftır ya, tekme tokat atar gibi) tavsiye ederim.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum