Xbox One Mı, PlayStation 4 Mü? Oyungezer Ailesi Yorumluyor

Şu ana kadar açıklananlarla kim önde?

Her oyun nesli açıklandığında arkasından gelen “hangisi, niye?” soruları elbette bu sefer de karşımızdaydı. 

Xbox One duyurusu sonrası yeni nesili bir nebze de olsa görmüş olduk, E3 ile daha yakından tanıyacağız elbette. Önceki PS4 duyurusunu da göz önünde tutarak şu anda hangi platformu tercih ederiz ve niye ederiz gibi sorulara Oyungezer bünyesindeki yazarlar aşağıdaki gibi cevaplar verdi... Siz ne dersiniz? Hangisi? Niye?

Sinan Akkol:

Bu sorunun cevabı E3'te açıklanacak exclusive oyunlar ve fiyat bilgisiyle netleşecek. Şu ana kadar gördüklerim beni şimdilik PS4'ün bir adım önde olduğuna inandırıyor. Xbox kendisini büyük ölçüde TV'ye endeksleyerek ticari anlamda çok başarılı olabilir belki. Ama ben TV izleyicisi değil, bir oyuncuyum. Oyuncu gözüyle bakınca da hem konsolun dizaynını itici  (VHS video oynatıcıları anımsatıyor bana), hem de açıklanan oyunları çok yetersiz buldum. Üstelik, Kinect'in içinde olması yüzünden PS4'ten daha pahalı olacağını ve ikinci el oyunlara yeniden para ödemeyi gerektirmesi yüzünden çok ciddi bir oyuncu potansiyelini kendinden uzaklaştıracağını düşünüyorum.

Kısacası, her ne kadar lansmanı çok sıkıcı bulmuş olsam da, benim oyun PS4'ten yana.

Serpil Ulutürk:

Bence bu iki konsolun kıyaslaması yapılırken "hangisi ne getiriyor" sorusu üzerinden hareket ederek daha baştan yanlış yapılıyor, doğru soru "biz yeni nesil bir konsoldan ne bekliyoruz" olmalı. Bu şekilde sorunca cevabım Xbox One. Yeni ve exclusive oyunlar, yüksek kalitede grafikler, sorunsuz bir oyun deneyimi gibi şeyleri şu an kullandığımız konsollardan da bekliyoruz, bir önceki nesilde de bekliyorduk, sonraki nesilden de bekleyeceğiz, şahsen asıl beklentim bunları daha iyi yapan bir konsol değil, yenilikçi bir şeyler görmek ki o açıdan Microsoft bir adım önde. Konsolun kumanda edilme şekli, her kullanıcısını tanıması, en son bıraktığı yerden devam etmesi, bir tek Amerikan spor kanallarıyla, ESPN'le falan birlikte çalıştığı için şu an "meh" dediğimiz ama ileride mesela Game of Thrones bölümleriyle birlikte çalışan bir oyun yapılmasına izin verme potansiyeli olan "One" özellikleri beni PS4'ün görebildiğimiz kısmından daha fazla etkiledi. Belki sonunda büyük fiyasko olacak ama bence Microsoft'un yenilikçi davranması bundan daha önemli bir nokta. PS4 için söyleyebileceklerimse önceki ay yaptıkları sunumdan önce söyleyebileceklerimden çok farklı değil. Sunumda zaten cihazı göremedik, gördüğümüz oyunlarda da yenilikçi şeylerden ziyade "daha fazla ..." kısmına odaklandıklarından hevesimizi E3'e saklamakta fayda var. 

xbox-one-1

Volkan Turan:

Xbox One çok Amerikalı, PlayStation 4 de çok Avrupalı duruyor, hatta Asya soslu kıvamında. Normalde ben ikisine de gelemiyorum. Global hizmete inanıyorum. Wii, Wii U ile kimyamın tutmaması bundandı mesela ama görüyorum ki yeni nesil, bir coğrafyaya “kesinlikle” hitap etme konusunda kararlı. Xbox One’ın akıllı TV’lere takmış olması, PS4’ün sosyalleşmeye, paylaşıma önem vermesi kararsızlığımı son noktaya kadar taşıyor. Hani konu “tasarıma gelirse” Xbox One kötü değil de biraz kaba duruyor, PS4’ten de öyle devrimsel bir şey beklemiyorum zaten ama bundan daha kaba olmayacağını sanıyorum. Spielberg abinin Halo dizsii ilgimi çekiyor ama ben onu %90, konsolum olmasa da izleyebileceğim, akıllı TV’m zaten olmayacak, ortaklık sağlanan kanallar zaten burada yok, ülkem adına da bir gelişme göremedik ama PS4 oyun kataloğu şu anda bunları bastırıp daha önde duruyor. Killzone ayarında bir oyun göremedim mesela. Şu anda PS4 bana “daha çok oyuncu” kafasında geliyor. Yarın bir konsol ön siparişi vermek zorunda olsam Sony sırasına girerdim yani. Ah bir de şu Japon menşeli firmalar “sunum” konusunda kendine çeki düzen verse, ah...

Mert Yiğit Doğru:

Bence bu kararı vermek için henüz çok erken... Artık her iki konsol da mimari açıdan birbirine çok yaklaştığı için, iş tamamen konsolların kendine has özelliklerine kalıyor. Ve Xbox One, bu kendine has olma muhabbetini gereğinden fazla bir şekilde TV kısmına kaydırmışa benziyor. Amerika'da yaşasaydım belki bu hoşuma gidebilirdi; ancak Türkiye'de, bu konu hakkında lansmanda gördüklerimizin neredeyse hiçbirini kullanamayacağız gibime geliyor. Konsolun karşısına geçip "Xbox, Behzat Ç.'yi aç bana Star TV'de." dediğimde bunu başarabilecekse ya da ne bileyim, Lig TV'de Galatasaray'ın maçını izlerken oyuncuların istatistiklerini falan istediğimde çıkarabilecekse eyvallah. Aksi taktirde, ı-ıh. Bizim için sadece bir oyun konsolu olmaya devam edecek yeni Xbox. Kinect'e gelecek olursak... Kendini epey geliştirmiş, iyi hoş da; yine de hayatımızı, ya da oyunumuzu değiştirecek bir numarası yok bana kalırsa.

Tasarımı, ilk Xbox 360'la yeni Xbox 360 arasında konumlandırıyorum. Retro bir havası var ve o kadar da kötü değil bana kalırsa. PS4'ü bir görelim de önce, karşılaştırmasını yaparız (Ancak Xbox One'ın oyun kolu Dual Shock 4'ü ezer bence). Yeni Exclusive'ler de aynı şekilde. Görelim önce bir.

PlayStation 4 konferansı çok sıkıcıydı yahu, pek bir şey hatırlamıyorum açıkçası (hepsini izlememiştim zaten. Konusu açılmışken, Xbox'un lansmanı da PS4'ünküne nazaran çok daha iyiydi) :). GAIKAI muhabbeti iyiydi sadece, başka da aman aman bir şey olmamıştı hatırladığım kadarıyla...O nedenle, henüz bir şey söylemek için erken diyor, ilk devrenin berabere sonuçlandığını bildiriyorum (sonra da işime dönüyorum).

playstation4

 

Ali Sezgin:

Bu konuda konuşmak için erken olduğunu düşünüyorum. Ortada çok fazla dedikodu var ve seçilecek taraf bence kendini E3 sonrasında gösterecek. Ben şahsen Xbox ONE'ın şu an basında yaygaralar koparıldığı kadar kötü bir çıkış yapmadığını düşünüyorum ki gösterdikleri özellikler de hiç fena değildi. Playstation 4'ün hatası bence biraz da bu noktada ortaya çıkıyor. Bu saatten sonra çıkacak bir konsolun sadece eskisinin güçlüsü olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yeni nesil denildiğinde artık sadece bağlanabilirlik ve sosyal medya özelliklerinden daha fazlasını bekliyorum ben. Bildiğimiz anlamda tarzın dışına çıkan oyunlar ve hatta yeni oyun türleri belki de. Bu biraz da yapımcıların elinde olan bir durum olsa da Xbox ONE'ın mevcut teknolojisiyle önümüzdeki 10 yıla daha uygun tepki veren bir cihaz olduğunu düşünüyorum.

Berkan Cesur:

Her ne kadar genel kanıya ters düşecek olsa da ben Xbox One’ın lansmanını PlayStation 4’ten daha dolu dolu buldum. Eğer bu bir teknoloji şovu ve karşımızdakiler teknolojisini pazarlamak isteyen firmalar ise, bana kalırsa Xbox tayfası bunu çok daha iyi bir şekilde başardı. Burada değinilmesi gereken çok önemli bir nokta mevcut. Gerek exclusive oyunlar, gerekse de odağın “oyun” olmasından dolayı benim gibi bir insan elbet PS4’ü tercih edecektir. Ama benim babam, halam, teyzem XBOX One’ı tercih edecektir ve benim sülalem ilk defa bir konsolu tercih etmek istiyor. Xbox One’ın gerçekten bir “ev aleti” olmak istediği açık. Eğer vaad ettikleri TV özelliklerini Amerika dışında da sunabilirse, bir konsolun kitlesi ilk defa oyuncu olmayan kitleyi de içererek, hatta belki onları da oyuncuya döndürecek. Gelişmeleri merakla bekliyorum.


Hakan Özgül:

Oyuncular açısından Sony ve Microsoft'un konsollarının arasındaki galibiyeti exclusive oyunlar ve bu oyunların kaliteleri belirleyecek. Donanımsal açıdan arada önceki konsollar kadar büyük bir fark bulunmayacağı artık kesinleştiği için grafik kalitesi de belirleyici bir faktör olmayacaktır.

Ancak Microsoft'un konsolunu sadece oyunculara değil, yavaş yavaş ufukta belirmeye başlayan akıllı televizyon akımına da uygun şekilde konumlandırması uzun vadece Microsoft'un en azından satışlar baz alındığında Sony'yi ardında bırakabileceğini gösteriyor.

Sony'nin PS4'le sadece Gaikai özellikleriyle Xbox One'a karşı satış anında karar belirleyici bir silahı olduğunu düşünmüyorum.

Sony'nin sallantıda olan finansal tablosunun PS4'le toparlansa bile, Microsoft'un yanında cüce gibi kalma olasılığı, uzun vadece Xbox One'a çıkacak exclusive sayısında da belirleyici olacaktır. Bunun dışında Microsoft'un Xbox için üreteceği diğer exclusive medyalar(örn. halo dizisi) da bu işin tuzu biberi olacak.

Xbox One'a baktığımda ise, evde sadece benim değil ailemin de etkileşebileceği bir aygıt görüyorum. Bu yüzden cevabım Xbox One olacak.

Eser Güven:

Şu an itibariyle Xbox One bir adım önde görünüyor. Hiç gizem olaylarına girmeden çatır çatır gösterdiler konsollarını, yeni oyun kolu da gerçekten harika görünüyor (zaten Xbox bu konuda her zaman PlayStation'dan ileride olmuştur). Konsol dünyasına getirilen yenilikleri göz önüne alırsak PS4 çok fazla da yeni bir şey sunmuyor, daha güzel grafikli oyunlar iyi hoş da içinde bulunduğumuz çağda artık bunu ön plana çıkarmak biraz komik duruyor. Elbette sırf oyuncu bazlı düşünürsek E3 her iki konsol içinde ciddi bir arena, duyurulacak exclusive oyunlar bir çok kişinin seçiminde en büyük faktör olacak. Xbox One'ın ikinci el oyunlara yaklaşımı eksi puan gibi görünse de bu konuda geri adım atacaklarını zannediyorum. Ama şu da bir gerçek ki konsol savaşlarında fanboy faktörü de hep ön planda olmuştur, PlayStation hastası biri Xbox One'ın özellikleri ne olursa olsun PS4'e, Xbox hastası biri de Xbox One'a yönelecek. Bana hangisini alırsın derseniz şu anki bilgiler ışığında cevabım Xbox One olurdu.

xbox-one-2

 

Nurettin Tan:

Yıllardır bitmeyen tartışma, iki ucu pis değnek. Xbox ONE kendinden ne bekleniyorsa, önceden duyduğumuz dedikodular neyse bizi şaşırtmadan bu özelliklerle geldi. Cihazın en önemli özelliklerinden biri olan kullanıcı dostu ve gelişmiş sosyal ağın daha da evrilerek önümüze gelmesi de şaşırtıcı değil. Beni en çok ilgilendiren konular ikinci el oyun konusundaki tavırları ve sürekli çevrimiçi kalma durumu idi. İkinci el oyun konusunda eğer başka bir profilden bağlanacaksanız oyuna bir oyun fiyatı daha ödemek zorunda kalınması oyunu oyuncunun malı değil, şirketin asli malı gibi yapıyor. Aynı mantık ile günde en az bir kere çevrimiçi olma zorunluluğu ise internetten yoksun mekanlarda Xbox ONE'ı kullanamayacağınız anlamına geliyor.

PS4 yeni nesil konusunda biraz daha kapalı kutu olarak kaldı. O yüzden kesin konuşmak yerine tahminler ve eldeki kısıtlı verilere bakmak lazım. Firma geçen haftalarda sürekli çevrimiçi özelliği yeni nesil konsolda kullanamayacaklarını açıklayarak Microsoft'un bir adım önüne zaten geçti. Fakat bilindiği kadarı ile ikinci el oyun konusunda rakibi ile aynı politikayı güdecek. PS4'e özel oyunların kalitesi ve sayısının fazlalığı ise ayrı bir artı iken Sony'in zayıf sosyal ağ desteği kendisinin en büyük dezavantajı. İki konsol da bir eski nesil konsol oyunlarını çalıştırmayacak ama Sony eski oyunları bir şekilde yeni konsola emule etmenin yollarını arayacağını söyleyerek kullanıcılarının (bence) kalbini çalmayı bildi.

Her ne kadar Xbox'un sosyal ağ özelliğini dehşet şekilde sevsem de mantıken konuşmam gerekirse PS4 şimdiden daha üstün görünüyor diyebilirim.

Umut Yanık:

Ehm, oyumuzu PC'den yana kullanabiliyor muyuz?

(Kahrolsun konsollar!)

Pozan Erten:

Xbox One oyun konsolu piyasasından daha çok medya aletleri piyasasına göz dikmiş sanki. Bu kadar çok "TV" kelimesinin geçtiği başka bir "oyun konsolu" lansmanı olmamıştır sanırım. Medya ve oyunu tek bir alette dedikleri şekilde birleştirmek bence Dünya'nın her bölgesinde istedikleri sonucu vermeyecek. Aletin dizaynına baktığımızda Sinan yine daha insaflı davranmış ama ben VHS'den bile öncesine dönüp Beta video aletlerine benzediğini düşünüyorum. Kara kutu diye tabir ettiğimiz Atari 2600 daha estetik bile diyebilirim. Tabi estetik ne kadar önemli tartışılır. Donanım ve güç olarak eşit düzeydeler ama Xbox One, Kinect aparatı ile bir adım önde gibi görünüyor fakat özellikle ikinci el oyunları oynayamayacak olmak aleti iki adım geriye götürüyor. Fiyatının PS4'ten daha fazla olacağını tahmin etmek de güç değil. Dün lansmanda dile getirdikleri ve E3'de açıklamaları muhtemel olan 8'i yeni fikri mülk 14 exclusive oyundan sonra kesin bir sonuca varacağız ama şu an daha bir "oyuncu" dostu olan PS4 ve oyum kendisine.


 

Onur Kaya:

Ben PS4 diyorum. Bildiğim kadarıyla Sony geçen sefer Cell işlemcisi yüzünden oyun geliştirmesi oldukça zor bir konsol ortaya çıkarmıştı ama madem bu sefer konsolu PC mimarisi üzerine inşa ettiler, geliştiricilere kolaylık sağlama konusunda Xbox One'a karşı büyük bir dezavantajları olmayacak.

Xbox One her ne kadar exclusive oyunlar konusunda önceki nesle göre daha bomba geliyor olsa da bu konuda Sony'nin rekabet için kendini fazla sıkması gerekmeyecektir çünkü ellerinde daha yeni nesilde de etinden sütünden faydalanılabilecek sürüyle seri var. Xbox bu konudaki avantajını olsa olsa timed exclusivelerden kazanır ama bir insan erken DLC oynamak için gidip konsol tercihini değiştirmez zaten, hadi oyunlar erken çıkacak olsa neyse. Belli ülkelerdeki internet altyapısı yüzünden hemen olabilecek birşey olmasa bile Sony'nin Gaikai'yi iyice geliştirip konsol eskidiği sıralarda PC grafikleriyle rekabetini cloud gaming ile sürdürme şansı var ve anladığım kadarıyla Microsoft bu kısma pek değinmedi. Hele tasarımını da gördükten sonra bana göre Xbox One'ın tek havası sesli komutlarda :)

Mustafa Burak Yazar:

Aslında böyle bir karar vermek için şu anda çok erken olsa da, özellikle Microsoft tarafında asıl hedefin değiştirildiğini düşünüyorum. Zira Xbox One bir oyun konsolundan ziyade multimedya merkezi olarak konumlandırıldı ve bu şekilde de içerik sağlanacak. Açıklanan bilgilerin çok büyük kısmının ABD'ye yönelik olması da sanırım beni iten noktalardan bir tanesi. İkinci el oyunları kullanmak için ücret istenmesi olayına ise girmiyorum bile, resmen kendi topuklarına sıktılar.

PS4 tarafında ise işler daha iyi olmasa da, daha "oyun" gözüküyor. Sony bu anlamda başarılı olmaya devam edecek elbette ama, ticari muhabbetlere girdiğimizde, bundan iki sene sonra "Xbox One satışlarda PS4'u geride bıraktı!" başlıklarını kullanabiliriz. Sony'nin şu dönemde asıl yapması gereken şey, PS3 döneminde oldukça başarılı şekilde yönettikleri "konsola özel seri" sistemini daha da geliştirmeleri. Bakalım, E3'de dananın kuyruğu kopacaktır ama Sony şimdilik bir adım daha önde.

playstation4-design

Erhan Kahraman:

Çıkış oyunları ve yıllardır süregelen konsola özgü oyunlar dışında bir noktadan sonra her iki konsol da aynı oyunları sunmaya başlayacaktır. O zaman ise ön plana çıkan, oyun kumandaları olacaktır. Microsoft, yeni nesil Xbox One'da, Xbox 360'ın oyun kumandası üzerinde sadece ufak değişiklikler yaparak maça 1-0 avantajlı başladı. PlayStation ise DualShock 3'ten bile kötü ve öne çıkan tüm işlevleri hiçbir işe yaramayacak, kolay benimsenmeyecek tasarıma sahip bir kumandayla iki konsol da "altın çağını" yaşamaya başladığında geride kalacaktır. Elbette orta vadede tıpkı PS3'te (Sixaxis) olduğu gibi gamepad’te bir güncellemeye gidebilirler. Bekleyip göreceğiz.

M.İhsan Tatari:

Xbox One şu haliyle oyuncu kitlesinden çok tüm aileyi hedef alan bir eğlence konsolu olma yolunda gibi görünüyor. Televizyon seçeneğini de işin içine katıp bir zamanlar evimizin vazgeçilmezi olan video cihazlarının yerini almaya çalışıyor hatta. Kim bilir, VHS benzeri tasarımı da bilinçaltımızı tetiklemek içindir belki. Ticari anlamda özellikle Amerika'da başarılı olabilir. Ama Sinan'ın da dediği gibi, hepimiz birer oyuncuyuz ve bizim için aslolan oyun, geri kalanı teferruattır. PS4 "her yerde oyun" sistemi dışında sönük bir lansman düzenlemiş olsa da daha oyuncu odaklı olduğundan şu an için benim gözümde birkaç adım önde. Yine de PC forever... :)

xbox-one-kinect

Emir Cerrahoğlu:

Bu kadar erken yapılacak bir yorum, gözlem değil ancak tahmin olur. İki konsolun da grafikleri beni heyecanlandırmadı. Bir Crysis 3 ile karşılaştırdığımda, PC'lerde zaten şu an olan bir teknolojiyi "yeni nesil" adı altında bizlere sunacaklar gibi görünüyor. Sony ve Microsoft da bunun farkındalar ve bu yüzden farklı alanlar ile oyuncuları çekmeye çalışıyorlar gibi geliyor. Xbox One'ın lansmanını internette başarısız bulan büyük bir kitle var ama ben lansmanın gayet yoğun olduğunu düşünüyorum. İki konsolun da E3'e sakladıkları içerikleri görmek lazım öncelikle. İlla bir tahminde bulunmam gerekirse, Xbox One'ın ikinci el oyunlarla ilgili yarattığı hayal kırıklığından dolayı oyuncuların daha soğuk yaklaşacağını düşünüyorum. Öte yandan Xbox One tarafındaki exclusive oyun miktarı da küçümsenecek gibi değil. Bu oyunlar açıklandıktan sonra ne kadar ses getireceği, konsol savaşlarının ilk round'ının galibini belirleyecektir diye düşünüyorum. Şu an için PS4 daha sıcak geliyor ama E3'den sonra dengelerin değişebileceğini düşünüyorum.

Melis Ayöztürk:

Her zaman Xbox'ın PS'dan daha iyi olduğunu düşünen biri olarak açıkca söylemek isterim ki çoğu insan gibi Xbox One'ın tasarımı beni de çok büyük hayal kırıklığına uğrattı. Ben zaten filmi ve müziğimi bilgisyarda izleyebiliyorken neden bunu sadece oyun oynamak için aldığım bir konsolda yapma gereksinimi duyayım ki... Şöyle de bir gerçek var; tasarımı ne kadar kötü de olsa ben herzaman “Xbox!” demeye devam edeceğim. Gerek gamepad'in kullanım kolaylığı olsun gerekse PS'dan daha resmi olmayan görüntüsü olsun bana her zaman daha çekiçi gelecek. Tabii yeni eklenen blu-ray özelliğinin artık olması gereken bir şey olduğunun bilincindeyim fakat Xbox One 'da Kinect zorunluluğu olması bence çok gereksiz olmuş.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum