Yüzüklerin Efendisi Serisinde Aragorn Rolünün Kıyısından Dönen 5 Aktör

Hiçbiri bir Viggo değilmiş.

Muhtemelen aradan uzun yıllar geçtiği için hepimizin aklında Viggo Mortensen mükemmel bir Aragorn portresi yaratıyor. Karaktere kattığı atmosfer, işi başka bir boyuta geçirmişti. Viggo Mortensen ile Aragorn özdeşleşti, yani bir yerde Viggo Mortensen'in başka bir filmini görsek bile çoğumuz "aaa Aragorn değil mi bu?!" diye tepki veriyoruz. Fakat roller belirlenmeden önce beş aktör daha Aragorn'u canlandırmaya çok yaklaşmıştı. Bunların içinde bir tane de bana göre büyük sürpriz yer alıyor.

Geçen gün Russell Crowe, bu rolü neden geri çevirdiğini açıkladığında aklımıza Aragorn rolünün kıyısından dönen aktörlere bir bakmak geldi. Hazırsanız, başlayalım:

5-) Daniel Day-Lewis

Peter Jackson, Aragorn'u canlandıracak olan aktörü ararken listesinin en üst sıralarında Daniel Day-Lewis yer alıyordu. İngiliz aktöre, Aragorn rolü için defalarca teklif yapıldı fakat kendisi hiçbir sefer bu rolü almak istemedi. Daniel Day'in karaktere bağlanma ve metod oyunculuğunu düşünecek olursak bu durum ilk başlarda biraz hayal kırıklığı yaratmış olabilir. Daniel Day-Lewis'in rollerine çalışma metodları oldukça ilginçti. Örneğin Nine filminde çekim ekibiyle sadece İtalyanca konuşmuş, çünkü canlandırdığı karakter bir İtalyandı. 


Kendisini canlandıracağı karakterle bu kadar bütünleştiren bir aktörün sadece Aragorn olarak değil, Yüzüklerin Efendisi serisinde herhangi bir karakteri canlandırması oldukça ilginç olabilirdi. Şöyle bir düşününce set sırasında Daniel Day'i ekiple Elfçe konuşurken hayal edebiliyorum. Böyle bir durumda set ekibinin yaşayacağı zorluklar oldukça tuhaf olacaktı. Kendisi tiyatroda Hamlet'i oynarken, babasının hayaletiyle konuşmuş ve Londra'daki Ulusal Tiyatro'yu terk edip bir daha da geri dönmemişti. Benzer bir hayaletlerle konuşma sahnesini Yüzüklerin Efendisi filminde yapsa acaba neler olurdu?

4-) Stuart Townsend

Yüzüklerin Efendisi için oyuncular ilk açıklandığında Aragorn rolü için ayarlanan oyuncu Stuart Townsend idi. Hatta kendisi filme hazır hale gelebilmek için yaklaşık iki aylık bir diyet ve egzersiz programına girmişti. Fakat filmin çekimleri başlamadan bir iki gün önce Peter Jackson, Aragorn rolü için böylesine genç bir aktörü almanın büyük bir hata olacağını düşündü. Zira o dönemlerde Townsend 20'li yaşlarının sonundaydı. Daha sonra Townsend rolden ayrıldı, Viggo Mortensen sete dahil oldu ve sonrasını zaten biliyoruz. 

Aragorn'un filmler sırasında 80'li yaşların sonunda olduğunu hatırlamak lazım. Yani Elfler ile flörtleşen, bebek suratlı bir Aragorn izlemek oldukça tuhaf olabilirdi. Peter Jackson belki en başında Townsend'i seçerek büyük bir hata yapmış olabilir, neyse ki hatasından dönerek Townsend ile geç ama güç olmadan yolları ayırmış. Viggo Mortensen'in de plana bu kadar geç dahil olduktan sonra gösterdiği performans taktire şayan. 

3-) Russell Crowe

Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi filminin çekimlerinden önce Aragorn için epeyce geniş bir liste yapmış. Russell Crowe da bu listede yer alan isimlerden biriydi, hatta kendisi listenin oldukça üstlerinde yer alıyordu. Gladyatör filminin ardından Crowe, bir de Aragorn olarak karşımıza çıksa belki tuhaf bir durum oluşabilirdi. Zaten Russell Crowe'un rolde yer almamasının temel sebeplerinden birisinin Gladyatör filmi için verdiği sözler olduğu düşünülüyordu çünkü iki film arasında yalnızca 1 sene var.

Russell Crowe'un Aragorn rolünü alacağına kesin gözüyle bakılıyordu ancak kendisi Jackson'ın yaptığı teklifi geri çevirdi. Sebeplerini yazının başında linkini verdiğimiz haberde belirtmiştik. Çok da iyi yaptı aslında; Aragorn olmak havalı bir şey olsa da Russell Crowe'suz bir Gladyatör filmi hayal bile edemiyorum. Zaten Crowe, muhtemelen Aragorn'da istediği tarzda replikleri bulmakta zorlanacaktı. Zira "Eğleniyor musun Sauron?!" gibi bir cümleyi LOTR evreninde kurmak biraz zor olsa gerek...

2-) Vin Diesel

Listenin bu kısmına kadar gördüğümüz aktörler bizzat Yüzüklerin Efendisi serisinin yönetmeni Peter Jackson'ın listesinde olan isimlerdi. Vin Diesel için durum biraz daha farklı, Vin Diesel'e rol hiç teklif edilmedi ama kendisi gidip rol için başvurdu. Vin Diesel o zamanlar kendine has bir sakal tarzına sahipti. O görünüşteki bir Aragorn'dan muhtemelen Uruk-hailer bile korkarak kaçacaktır. 

Vin Diesel'i iyi bir kahraman olarak kafamızda canlandırabiliriz ama kabul etmemiz gerekiyor ki kendisi pek Aragorn tarzı bir kahraman değil. Diesel'in canlandırdığı karakterler düşününce daha öfkeli bir rol göz önüne geliyor. Aragorn'a pek uygun değil gibi duruyor. O yüzden ne kadar iyi bir aktör olursa olsun Vin Diesel'in role seçilmemesi oldukça yerinde bir karar olmuş.

1-) Nicolas Cage!

Listenin en büyük sürprizi ile karşı karşıyayız ve bu durum tamamen gerçek. Aragorn rolü bizzat Peter Jackson tarafından Nicolas Cage'e önerilmiş. Nic Cage, rolü ne kadar istese de uzun bir dönem ailesinden ayrı kalacağı için rolü kabul etmemiş. Eğer ailesini de yanında götürseydi veya böyle bir ayrılığa hazır olmuş olsaydı Yüzüklerin Efendisi serisinde Kral Aragorn olarak Nicolas Cage'i izleyecektik. Acaba böyle bir şey olsaydı Nic Cage'in kariyeri ne şekilde ilerlerdi?

Nicolas Cage'in aktörlüğü de tıpkı kendi hayatı gibi oldukça uçlarda. Cage'i Elfçe konuşurken hayal etmek bile oldukça tuhaf hisler yaratıyor. Bir yanım bunu görmeyi çok istese de diğer yanım "abi olur mu öyle şey" diye beni sakinleştiriyor. Yine de her şeye rağmen böyle bir ihtimalin ucundan dönmüş olduğumuzu bilmek şaşırtıcı. Az daha Kral'ın Dönüşü'nü "Cage'in Dönüşü" olarak izleyecekmişiz düşünsenize.

Aragorn'un filmdeki akıbeti zorlu ve karışık yollardan geçmiş. Karakteri canlandırmak için birbirinden farklı aktörlerle irtibata geçilmiş ya da aktörler bizzat rol için başvurmuş. Sonunda muhtemelen herkes için en hayırlısı olan Viggo Mortensen rolü almış. Mortensen, rolü almamış olsaydı siz Aragorn rolünde kimi görmek isterdiniz? Benim oyum Nicolas Cage'e!

YORUMLAR
Ghost AssassiN
24 Haziran 2019 00:58

Russell Crowe o kadar da kötü durmazdı bence.

ocelot1789
23 Haziran 2019 22:35

Daniel reis biraz fazla kalabilirdi role. Bir de filmin bu kadar sanatsal anlamda ödül manyağı falan olacağını değil de boş bir fantastik gişe filmi düşündü herhalde. :d

yeknesak
23 Haziran 2019 16:45

Bana Nicolas Cage'den ziyade Vin Diesel daha büyük sürpriz oldu.

SKYXEM
yeknesak
23 Haziran 2019 16:57

Aynen zaten Nicolas Cage şaşırtmıyor artık. Gel Gandalf ol demis olsalar bile şaşırmayız.

Decypher
SKYXEM
23 Haziran 2019 22:20

Bence gel Gandalf ol da demişlerdir Cage'e :)


Parolamı Unuttum