Minecraft Dungeons - İnceleme

Blok blok zindanlar

Yeni oyun türleri hayatımıza girdikçe eski favorilerimiz yavaş yavaş ortadan kayboluyor. Örneğin bir dönemler zirveye oynayan yarış oyunları, şimdilerde niş bir kategoriye dönmüş durumda. Bu durum tür içerisindeki oyunların kötü olduğu anlamına gelmese de seçeneklerin günden güne azalması endişe verici. Bir dönemler pek çoğumuzun favorisi olan izometrik hack and slash oyunları da bahsi geçen kategoriye girmeye başladı.

Şimdilerde Path of Exile, Grim Dawn ya da Wolven gibi yapımlar türü ayakta tutan isimler arasında. Fakat bunlar arasında biri, sadece ismiyle bile içimizde ürperti uyandırabiliyor: Diablo.

Muadillerinin pek çoğu farklı sistemler kullanıyor olsa da aslında tamamı Blizzard’ın Diablo özelinde kurduğu iskeleti kullanıyor. Gözler şimdiden Diablo IV’e çevrilmiş olsa sanki türe olan ilgi yavaş yavaş azalıyor gibi. Bu sebeple Mojang’in Minecraft evreninde geçecek bir izometrik hack and slash oyunu çıkaracağı haberini duyduğumuzda hepimizin kafası karışmıştı. Yıllardır geniş bir kitleye ulaşan ve dünyanın en çok satan oyunlarından biri olmayı başaran Minecraft, tüm yapısını nasıl değiştirecekti?

Diablocraft?!

Öncelikle şu duruma bir açıklık getirmek gerek: oyun bir Diablo klonu değil. Hayır bu ifadeyi övmek ya da yermek için kullanmıyorum. Oyun çıkış yapmadan önce sürekli olarak Diablo’yu örnek aldıklarını belirten yapımcılar, bu konuda oldukça uyanık davranmışlar. Yani oyunu bu mantık ile oynamak istiyorsanız, Minecraft Dungeons size aradığınızı vermeyecektir.

Evet, Diablo serisi ile göze çarpan benzerlikler söz konusu fakat bahsettiğim gibi bu türdeki pek çok oyun zaten aynı iskeleti kullanıyor. Temel mekanikler dışındaki her şey, tamamen Minecraft evrenine özel.

Silahlar, düşmanlar, efsunlar hatta tüketilebilir eşyalar bile Minecraft evreninden geliyor. Örneğin elmas kılıç bulabiliyor, rakiplerinizi meşhur kazma ile ezebiliyor ya da oyun içerisinde Creeper’lar ile karşılaşabiliyorsunuz.

Patlamaya Hazır Bir Bomba

Bildiğiniz üzere bu tarz oyunlarda “mob’lar” yani üstünüze gelen düşmanların çeşitliliği oldukça önemli. Minecraft Dungeons’da da karşınıza çıkan düşmanlar pek çok tipten oluşuyor. Fakat bunların tamamının Minecraft evreninin kuralları çerçevesinde hareket etmesi oldukça hoş bir detay olmuş.

Örneğin iskeletler size ok fırlatmak için mesafe açmaya çalışırken büyücüler üzerinize iksir fırlatıyor. Illager rahipleri rakiplerinize efsun basarak güçlendirirken, zombiler en basit mob olarak karşımıza çıkıyor. Oyundaki her ses efektinin direkt olarak Minecraft’tan geliyor oluşu da keyif verici.

Fakat maalesef eşya ve “artifact” seçenekleri bu kadar geniş değil. Bu arada “artifact” diyorum zira oyunda Türkçe dil desteği bulunmuyor. Oyunun hedef kitlesi düşünüldüğünde bunun benim gözümde bir eksi olduğunu da ifade etmek isterim.

Bahsettiğim “artifact’leri”, oyundaki “sihir” gücünüz olarak düşünebilirsiniz. Örneğin bir artifact sayesinde patlayıcı oklar atabiliyor, biri ile hızlanabiliyor hatta biriyle Diablo’dan tanıdığımız “beam” büyülerine benzeyen bir sihir kullanabiliyorsunuz. Fakat oyunu oynadığım süreç boyunca çok fazla artifact ile karşılaşmadığımı belirtmem gerek. Bence Minecraft Dungeons’ın asıl problemi de burada başlıyor.

Loot Yapamıyoruz

Evet, bence oyunun kendini bu türdeki diğer oyunlardan şimdilik ayıran yanı da burası. Eğer türe aşinaysanız, her türlü zindandan ve savaş alanından bolca loot kazanmak istersiniz. Maalesef Minecraft Dungeons’da loot seçenekleri oldukça kısıtlı.

Öncelikle haritaların aslında birer zindan değil, biyom olduğunu ifade edeyim. Yani bölümlerin içerisinde gidebileceğiniz yerler harita sistemi ile belli oluyor. Tabi ki farklı rotalara saptığınızda karşınıza sandıklar ya da farklı yan boss’lar gelebiliyor. Bu durum oyunun ilk başlarında keşif yapma isteğinizi körüklerken birkaç saatin ardından tatmin etmeyen loot’lar yüzünden yoldan sapmamaya başlıyorsunuz.

Oyunun oldukça kısa senaryosunu bitirdiğimde, karşılaştığım silah türlerinin 5-6 çeşit olduğunu fark ettim. Hatta üst üste düşen zırhların birbiri ile aynı olduğu aklıma gelince ister istemez eşya sayısını sorgulamaya başladım. Biraz araştırmanın ardından oyunda 11 farklı silah tipi, 12 farklı zırh tipi ve 11 farklı menzilli silah tipi bulunduğunu keşfettim. Aslında bu kadar kısa bir oyun için bu sayılar oldukça yeterli fakat tekrar oynama isteğinizi körelttiğini de söylemem gerek.

+9 Dolunay

Silahları “efsunlama” özelliği de sınırlı sayıdaki silahın ve zırhın çeşitliliğini artırmaya maalesef yetmemiş. Fakat yine de bu efsun özelliğinin basit ve eğlenceli olması güzel. Seviye atladıkça kullanabileceğiniz bir efsun puanı veren oyun, efsunladığınız eşyaları kırmanız halinde de puanlarınızı geri iade ediyor. Bu sayede sürekli olarak puan kasmaya çalışmak zorunda hissetmiyorsunuz kendinizi.

Tam bu noktada canımı sıkan bir diğer soruna da değinmek istiyorum. Kulağa saçma gelebilir fakat MC Dungeons’ta bir envanter sistemi bulunmuyor. Yani çantanıza sadece yerden düşürdüğünüz eşyaları koyabiliyorsunuz. Bu da düşmanlardan düşen iksirleri anında tüketmeniz anlamına geliyor. Yani iksirleri daha sonra karşılaşabileceğiniz boss’lar için saklama şansınız bulunmuyor.

Dürüst olmak gerekirse kademeli olarak artan zorluk seviyesi de bir yerden sonra sizi zorlamaya başlıyor. Açıkçası bu durumu da çok sevdim zira bu tarz oyunlarda savaşlardan 1 can ile kaçabilme hissini tatmin edici buluyorum. Oyunu klavye ve fareyle oynayabiliyorsunuz fakat evde bir gamepad bulunduruyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Bu tarz oyunları klavye fare ikilisi dışında oynamayı sevmeyen ben, kolu bir kez taktığımda bir daha çıkarmadan oyunu bitirdim.

Son Söz

Müzikleri, Minecraft’ın kendine has tasarımları, efsun sistemi ve pek çok tanıdık düşmanı ile Minecraft Dungeons’a şans vermenizi öneriyorum. Hatta etrafınıza toplayabileceğiniz 3 arkadaş daha bulursanız bu macera sizlere çok eğlenceli dakikalar vadedecektir. Oyunun Xbox Game Pass’in PC kütüphanesine direkt olarak eklendiğini hatırlatayım. Yani direkt satın almak yerine aylık 15 lira vererek sisteme abone olabilirsiniz.

Fakat madalyonun öteki yüzü türün pek çok örneğini tecrübe etmiş kişiler için biraz can sıkıcı. Eğer türe yeni bir soluk getirecek tecrübeler arıyorsanız Minecraft Dungeons size göre değil. İlerleyen günlerde gelecek DLC’ler ile oyun çok daha hareketli hale getirilebilir fakat şu an bulunduğu durumda bunu başarması oldukça zor görünüyor.

Oyundaki mevcut hatalar puanın biraz daha kırılmasına neden oldu ama oyuna birkaç güncelleme geldikten sonra incelemeyi de oyunun yeni haline göre güncellemeyi düşünüyorum. Belki o zaman puanını da biraz daha arttırabiliriz.

SON KARAR

Eğer etrafınıza toplayabileceğiniz birkaç arkadaşınız varsa Minecraft Dungeons'a bir şans vermenizi öneririm.

Minecraft Dungeons
İdare Eder
6.5
Artılar
  • Minecraft evreninin renkli dünyası
  • Tanıdık silahlar ve düşmanlar
  • Müzikler ve ses efektleri
  • Co-op modu
Eksiler
  • Türkçe dil desteği yok
  • Loot sistemi yetersiz
  • Oyunda hala bug'lar bulunuyor
YORUMLAR
Parolamı Unuttum