Mortal Kombat'ın Hikayesi: Bölüm 1

Başlıyoruz!

Oyun dünyasının en köklü serilerinden biri olan Mortal Kombat, bu sene 30. yaşını doldurdu. Seri son yıllarda kazandığı gaz ile macerasına son hız devam etmeyi sürdürüyor. Yıl içerisinde çıkması beklenen Mortal Kombat 1, seriye reboot atarak bizleri çok daha farklı bir maceraya çıkartma niyetinde.

Sizi bilmiyorum ama Mortal Kombat serisinin dallı budaklı, bol reboot’lu ve zaman yolculuğu soslu yapısını çok seviyorum. MK1 ile seriye sıfırdan başlamadan önce de sizlerle bulunduğumuz noktaya nasıl geldiğimizi paylaşmak istedik. Bu nedenle sizleri 30 yıl önceye, ilk Mortal Kombat ile başlayan hikayemize doğru yolculuğa çıkarıyoruz.

30 sene boyunca yan oyunlar da dahil olmak üzere tam 24 farklı Mortal Kombat oyunu geliştirildi. Bu oyunların içerisinde farklı karakterler ve hikayeler mevcut. Fakat bu yazıda ana hikayenin üzerinden giderek hikayede rol oynayan karakterleri işin içine katacağız.

Şimdilik Shaolin Monks, Anthology: Sub-Zero ve bunun gibi yan hikayelerden bahsederek kafaları daha fazla karıştırmak istemiyorum. İlgi olursa elbette onlara da değiniriz 😊

Bu arada unutmadan yazının ikiye bölüneceğini de hatırlatayım. İlk parçada 2011 yapımı Mortal Kombat 9’a kadar gelen “antik” kısmı konuşacağız. İkinci parçada ise yeni hikayeyi ve Mortal Kombat 1’e uzanan yolculuğu değerlendireceğiz.

Spoiler uyarımızı da yaparak başlayalım.

Güneşin Doğuşu

Mortal Kombat alemindeki turumuza başlamadan önce bilmemiz gereken bazı teknik detaylar var. Bu detaylardan en önemlisi, bu evren içerisindeki “ölümsüz” varlıklar. MK içerisinde 3 farklı ölümsüz varlık tipi bulunuyor: Elder Gods, Titans ve One Being.

Bu üçlü arasında, henüz Mortal Kombat isimli turnuva başlamadan sürtüşmeler yaşanıyor. Bu sürtüşmeleri bilmek önemli zira inanması zor gelse de bu sürtüşmeler, 30 yıl sonra çıkacak MK1’de bile önemli rol oynuyor.

Aslında kavganın sebebi One Being. Evrendeki en güçlü varlık olmak isteyen ve yaramaz komşu çocuğu gibi davranan One Being, yazının devamında “Kadim Tanrılar” olarak tanımlayacağımız Elder Gods’ın güçlerini çalmaya çalışıyor.

Bu sürtüşmede güçlerini kaybetmeye başlayan Kadim Tanrılar, Titan’lar ile el sıkışarak One Being’i hapsetmek adına “Kamidogu” olarak bilinen 6 taşı yaratıyor.

Bu 6 taş gücünü, Mortal Kombat’ın 6 farklı dünyasından alıyor: Earthrealm, Netherrealm, Chaosrealm, Orderrealm, Outworld ve Edenia.

One Being, Kamidogu sayesinde kontrol altına alınmış olsa da taşların yaratıcıları başarının ardından birbirine düşüyor. Kadim Tanrılar ve Titanlar, bu altı alemin nasıl yönetileceği konusunda ortak bir karara varamıyor.

İşte bu noktada da Kadim Tanrılar, Mortal Kombat adı verilen bu mistik turnuvayı yaratmaya karar veriyor.

Serinin Kötüleri

Mortal Kombat’ın kuralı oldukça basit. Bir alem, başka bir alemi işgal etmek isterse bu mistik turnuvayı üst üste tam 10 kez kazanmak zorunda. Her 50 yılda bir gerçekleşen bu turnuvaya tüm alemler en güçlü savaşçılarını getirerek zirveye çıkmaya çalışıyor.

İşte burada da güncel oyunların hikayesine bağlanıveriyoruz.

Yukarıda da söylediğim gibi, turnuvanın tek nihai kuralı üst üste 10 galibiyet kuralı. Earthrealm’i, yani dünyayı kendisine isteyen bir Kadim Tanrı olan Shinnok bu isteğini gerçekleştirmek adına Mortal Kombat’a katılıyor.

Belki de pek çoğumuzun Mortal Kombat dendiğinde söyleyeceği ilk isim olan Raiden, Shinnok’u yenmeyi başararak kendisini Netherrealm’e hapsediyor. Bu nokta çok önemli zira bu savaş ile birlikte sadece seriye kötü adam kazanmıyoruz, aynı zamanda Liu Kang ve Kung Lao gibi isimlerin çıktığı White Lotus topluluğu da kuruluyor.

Gelelim asıl kötümüze… Shao Kahn’ın hikayesi ise aslında beklenmedik bir noktada başlamıştı. Outworld’ün hükümdarı olan Onaga’nın en güvendiği astlarından biri olan Shao Kahn, üstüne ihanet ederek Onaga’yı zehirliyor. Outworld’ün yeni hükümdarı olan Shao Kahn, birer birer diğer alemleri işgal etmeye başlıyor.

İlk Savaş

Shao Kahn’ın kısa sürede gözünü diktiği alemlerden biri Earthrealm oluyor elbette. İşgal için gerekli hazırlıkları yapan Shao Kahn, MK tarihinde önemli bir yer tutan Great Kung Lao’yu devirmekte başarılı olamıyor. Bu Kung Lao’yu, oyunlarda kontrol ettiğimiz Kung Lao ile karıştırmamak gerek.

Great Kung Lao’ya fenomen Ronaldo, Kung Lao’ya ise Cristiano Ronaldo benzetmesi yapabiliriz.

Great Kung Lao savaşta Shang Tsung’u yenmiş olsa da şampiyonluğu uzun sürmüyor. Dünyanın en güçlü savaşçısının ölümü, dört kollu yarı ejderha Goro’nun elinden oluyor.

Goro, Shao Kahn’ın isteğini yerine getirmek üzere tam 9 turnuvayı da üst üste kazanıyor. Belki de evrenin en önemli turnuvası olan 10. Turnuva için ise tüm savaşçılar Shang Tsung’un adasında buluşuyor.

Buraya gelmemiz biraz karmaşık ve uzun sürdü farkındayım. Fakat sonunda, Mortal Kombat 1’in başladığı noktaya varabildik. Yani dünyanın kaderini belirleyecek turnuva…

Dünyanın koruyucusu olan Raiden, bu turnuva için üç özel savaşçı seçiyor. Bu savaşçılardan ilki White Lotus’un öz evladı Liu Kang. Bir diğeri aktörlük kariyerinin sonuna yaklaşan Johnny Cage, diğeri ise Kano’nun peşine düşen Özel Tim komutanı Sonya Blade.

Bu üç ismin yanı sıra turnuvada Outworld için savaşan Lin Kuei suikastçisi Sub-Zero, Sub-Zero’dan intikam almak isteyen gizemli “sarı ninja” Scorpion ve Kano da bulunuyor.

İlk oyunun sonunda Liu Kang, Goro’yu ve Shang Tsung’u alt ederek dünyayı kurtarıyor. Aynı zamanda Scorpion da ailesini öldürdüğünü düşündüğü Sub-Zero’dan intikamını alıyor.

Varan 2

Kaybedilen savaştan pek de memnun kalmayan Shao Kahn, Shang Tsung’u idam etmek için ayaklarına çağırıyor. Öte yandan hikayenin geri kalanında da sık sık karşılaşacağımız gibi Shang Tsung çatallı dilini kullanarak kendisini bu çıkmazdan kurtarıyor.

Shang Tsung’a göre dünyanın savaşçılarının, Outworld’de düzenlenecek bir turnuvada hiç şansları yok. Buna hak veren Shao Kahn da bazı dünya savaşçılarını Outworld’e kaçırarak savaşın deplasmanda yapılmasını sağlıyor.

İkinci oyunda karakter sayımız artıyor olsa da geri dönen isimler de var. Dünya savaşçılarımızın yanı sıra Shao Kahn, Shang Tsung’un özel koruması Reptile ve ilk oyunda öldüğünden emin olduğumuz Sub-Zero da turnuvaya katılan isimler arasında.

Fakat bu Sub-Zero, tanıdığımız Sub-Zero değil. Kendisi Lin Kuei’nin yeni reisi ve orijinal Sub-Zero Bi-Han’ın kardeşi Kuai Liang. Bunu da not etmiş olalım zira ilerleyen oyunlarda bu ikilinin varlıkları büyük önem arz edecek.

İkinci oyunda ayrıca Shao Kahn’ın istila ettiği alemlerden biri olan Edenia’nın prensesi Kitana ile de tanışıyoruz.

Mortal Kombat 2’nin sonunda da değişen bir şey olmuyor ve Liu Kang, Shao Kahn’ı turnuvada alt ederek dünyayı kurtarıyor.

Ölümcül Ortaklık

Mortal Kombat 3 ve 4’ün hikayeleri süresince hem Shao Kahn hem de eski bir Kadim Tanrı olan Shinnok bir kez daha yeniliyor. Lakin MK tarihinin gidişatı, Deadly Alliance ile değişiyor.

Sub-Zero’nun kılığına girerek Scorpion’un ailesini ve klanını katleden Quan-Chi isimli büyücü ve Shang Tsung, bu oyun için el sıkışmaya karar veriyor. Bir önceki oyunda Scorpion’dan kaçmaya çalışan Quan-Chi, Shinnok’un tılsımını kullanarak Netherrealm’den kaçıyor.

Kaçtığı yer ise bir hayli ilginç… Quan-Chi kendisini, Shao Kahn’ın zehirleyerek tahtına geçtiği Onaga’nın anıt mezarında buluyor.

Quan-Chi, Shang Tsung’a bu noktada bir anlaşma teklif ediyor: Sınırsız ruh karşılığında Onaga’nın ordusu…

İkili el sıkıştığında ise ölümcül ortaklık, planını işleme koyuyor.

Önce dünyanın en önemli savaşçılarının birer birer avlanışını görüyoruz. İkili önce Shao Kahn’ı ziyaret ederek kendisini ortadan kaldırıyor. Daha sonra ise dünyanın kurtarıcısı Liu Kang’i kaybediyoruz.

Raiden, dünyayı kurtarmak için devreye girse de hem o hem de dünyanın diğer savaşçıları bu ikiliye karşı galip gelemiyor. Savaşta Jax Briggs, Johnny Cage, Kung Lao, Sonya Blade ve Kitana da hayatını kaybediyor.

Ruhlar Kuyusu’nun başında Raiden’ı da alt etmeyi başaran ikili, kendilerinden beklendiği gibi birbirlerine düşüyor. Quan-Chi ve Shang Tsung savaşırken ise akıl almaz bir şey oluyor

Onaga’nın Dönüşü ve Yıkılış

Bir dönemler Outworld’ün tek hükümdarı olan Onaga, ordusuyla birlikte ayağa kalkıyor. Birbirine düşen Shang Tsung ve Quan-Chi, Onaga’nın gelişini görerek saldırılarını kendisine yöneltiyor. Ayağa kalkan Raiden da savaşa dahil olunca, yüzyıllar boyunca unutulmayacak bir görüntü ortaya çıkıyor.

Fakat bu üç güçlü karakterin çabaları yetersiz zira Onaga mistik ve oldukça kadim bir yaratık. Raiden’ın son çabası, tüm tapınağı patlatsa da Onaga’nın kılına zarar gelmiyor.

Hikayede bu noktada Mortal Kombat: Deception’a geçiyoruz. Deception içerisinde Shujinko ile tanışıyor ve Onaga’yı alt ediyor olsak da asıl sorunlar bundan sonra başlıyor.

Mortal Kombat: Armageddon, serinin gidişatını değiştiren ilk oyun olarak tarihe geçmiş durumda. Şu ana kadar okuduğunuz tüm savaşlar ve mücadeleler, bu düğüm için önemli birer parça.

MK tarihinin en güçlü varlıklarından biri olan Blaze, yaşanan bu alemler savaşının etkisiyle yüzyıllar süren kadim uykusundan uyanıyor.

Blaze oldukça ilginç bir karakter. Kendisini aslında MK 2’deki, meşhur köprü arenasının arkasında görebiliyoruz. Bazı oyunlarda oynanabilir bir karakter olarak da oyuna eklenen Blaze, aslında MK tarihinin en güçlü karakterlerinden biri.

Bu yanan arkadaşı önemli kılan şey ise kıyameti getirebilme gücü. Blaze ve kadim anıtı ne zaman ortaya çıkarsa, alemlerdeki tüm savaşçılar kendisi ile dövüşebilmek için savaşıyor. Çünkü Blaze’i yenen kişi, kendisinin bu alemler arası gücüne kavuşabiliyor.

Armageddon’un, Edenia’nın cesur savaşçıları Tavon ve Deagon’u içeren bir hikayesi var aslında. Fakat hikayenin gidişatı, oyundaki gibi değil.

Önce savaşçıların birer birer anıt mezarın tepesine tırmanmaya çalıştıklarını görüyoruz. Herkes dost düşman demeden birbirini öldürürken zirvede en son Raiden ve Shao Kahn baş başa kalıyor. Raiden’ı da alt etmeyi başaran Shao Kahn, Blaze’in gücüne de erişerek alemlerin tek yöneticisi olma hayalini gerçekleştiriyor.

Tam bu sırada, canını antik mezarın en tepesinde vermek üzere olan Raiden tılsımını kullanarak geçmişe “Mutlaka Kazanmalı” mesajını gönderiyor.

İşte bu noktada seri 5 senelik bir ara veriyor. 2011 yılında geri döndüğümüzde ise, Mortal Kombat tarihinin yeni sayfasına ve yaşadığı iki reboot’a yakından bakacağız.

DEVAMI > Mortal Kombat'ın Hikayesi: Bölüm 2

YORUMLAR
WaGaXiS
3 Haziran 2023 23:38

Site'ye dark mod şart... :)

tezgelegemen
3 Haziran 2023 16:32

Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık

Parolamı Unuttum