Mortal Kombat'ın Hikayesi: Bölüm 2

Gelecek, geçmiş ve her şey!

Mortal Kombat’ın hikayesinde modern dönemlere geçiş yapma zamanımız geldi. Bildiğiniz gibi ilk bölümün sonunda Shao Kahn’ın alemlerin tek hükümdarı olma planı gerçekleşmiş ve Raiden ezeli rakibi karşısında yenik düşmüştü. Olaylardan tam beş yıl sonra başlayan yeni oyun ise, Raiden’ın geçmişe gönderdiği “O kazanmalı” mesajıyla start alıyor.

Kim Kazanmalı?

2011 yapımı Mortal Kombat, seriye bu soru ile başlıyor. MK tarihinin ilk zamanda yolculuk kavramıyla başladığımız oyunda, Raiden ve dünyadan topladığı isimlerin ilk turnuvaya katılış sahnelerine dönüyoruz. Dünyanın koruyucusu aldığı “o kazanmalı” mesajından sonra geleceğe dair korkunç imgeler görerek sorunun cevabını arıyor.

Raiden, bu oyun boyunca pek çok şeye müdahale etmeyi denese de istediği sonuçları bir türlü alamıyor. Smoke’un korkunç bir robota dönüşmesini engellemek isterken, Kuai Liang’in bir siber savaşçıya dönüşmesine neden oluyor. Scorpion’u, Sub-Zero’yu öldürmemeye ikna etmeye çalışsa bu konuda da başarılı olamıyor.

Raiden geleceği değiştiremediği sürece omzundaki tılsımı da çatlamayı sürdürüyor. Oyun boyunca daha önce yaşandığını gördüğümüz pek çok şeyi tekrar yaşıyoruz.

Örneğin Raiden her şeyin Liu Kang’in, Goro’yu alt etmesi ile biteceğini sanıyorken tılsımı çatlamayı sürdürüyor. Hatta yine aynı şekilde Shao Kahn dünyaya gelerek savaşı Earthrealm’e taşıyor. Raiden ve Liu Kang gelecek hakkında tartışmayı sürdürürken Shao Kahn, yine aynı şekilde Sindel’i uyandırıyor.

Sindel’in yeni oyunlardaki yeri çok daha büyük. Çünkü 2011 yapımı Mortal Kombat’ta Edenia’nın kraliçesi dünya savaşçılarının tamamını tek tek öldürüyor. Bu savaşçılar arasında Liu Kang’in gönlünü kaptırdığı Edenia prensesi Kitana da var.

Sindel’i ancak Nightwolf kendini feda ederek durdurabiliyor. Öfkeden gözü dönen Liu Kang ise, Shao Kahn’ın karşısına dikiliyor.

Uzun süredir “o kazanmalı” mesajının gizemini çözmeye çalışan Raiden ise, yapmak istemediği bir şeyi yapmak zorunda kalıyor.

Kırılma Anı

Liu Kang ve Shao Kahn’ı karşı karşıya gören Raiden, mesajın Liu Kang için değil Shao Kahn için olduğunu anladığında MK tarihinin kaderi değişiyor. Birbirine giren eski usta ve öğrenci, Shao Kahn’a istediğini veriyor.

Raiden bu savaş esnasında Liu Kang’in ölümüne neden oluyor. Shao Kahn, Raiden’ı yenip dünyayı işgal etmeye başladığında ise asıl plan ortaya çıkıyor.

Gelecekteki Raiden’ın “o kazanmalı” mesajı aslında Shao Kahn’a ithaf edilmiş. Çünkü Liu Kang’in Goro’yu katletmesi ile birlikte Outworld, üst üste 10. galibiyetini alamamıştı. Bu da Shao Kahn’ın galibiyetine rağmen serinin bozulduğunu ve işgalin gerçekleşemeyeceği anlamına geliyor.

O güne kadar her fırsatta Kadim Tanrılar’dan yardım isteyen Raiden, ilk kez istediği bu yardımı alıyor. O ana kadar hiçbir şeye karışmayan Kadim Tanrılar, Mortal Kombat’ın tek kuralının bozulduğunu görünce duruma müdahale ediyor. Shao Kahn yok edilirken, Raiden belki de yetiştirdiği en iyi öğrenciyi gömmek zorunda kalıyor.

Revenant’lar

Bundan tam dört yıl sonra çıkan Mortal Kombat 10, hikayenin dallanıp budaklanmasını sağladı. Dünya bu kez Shao Kahn’ın değil, eski bir Kadim Tanrı olan Shinnok’un tehlikesi altında.

Shinnok, büyücü ve çok güçlü bir necromancer olan Quan-Chi ile güçlerini birleştirerek dünyaya kapsamlı bir saldırı düzenliyor. Quan-Chi, geçmiş savaşlarda düşen dünya şampiyonlarını kara büyü ile dirilterek arkadaşlarının karşısına dikiyor. Quan-Chi’nin kontrolündeki bu karakterlere “Revenant” adını veriyoruz.

Yeni oyunun ilk kısmında Shinnok’un dünyaya saldırısını ve dünyanın buna tepkisini izliyoruz. Örneğin Sonya Blade artık işleri büyütmüş ve dünyaya gelebilecek saldırıları önlemeye çalışan gizli bir birimin başında. Johnny Cage aktörlük işi yerine dünyayı korumaya çalışıyor. Ekibe yeni eklenen Kenshi Takahashi ise İsmail YK’nın ekibinden yeni ayrılmış durumda…

Shinnok ve ordusunun ana hedefi, dünyanın “Jinsei’sini” yani yaşam enerjisini değiştirmek. Buna izin vermek istemeyen üçlümüz, Raiden ve Fujin’in de desteği ile Shinnok’u Jinsei’de yakalıyor. Zorlu bir savaş sonrası yıllardır Sonya’ya aşkını bildiğimiz Johnny Cage, müstakbel eşini kurtarmak için “antik” güçlerini aktif ediveriyor.

Raiden, Shinnok’u yine kendi tılsımına hapsediyor. Ekip Quan-Chi’yi de inine kadar takip ederek Scorpion, Jax ve Sub-Zero’yu “Revenant” olmaktan kurtarıyor.

Yeni Nesil

Burada ufak bir ara vermemiz gerekiyor. Çünkü oyunun bu kısmının ardından ciddi bir “time-jump” yaşıyoruz.

Bu süreçte Johnny ve Sonya evleniyor. Hatta Cassie isminde bir kız çocukları bile oluyor. Fakat çift ilerleyen dönemlerde boşanmak durumunda kalıyor.

Değişen karakterler sadece Johnny ve Sonya değil. Scorpion adını tekrar Hanzo Hasashi yaparak Shirai Ryu klanını yeniden kurmak adına kollarını sıvıyor. Aynı zamanda Hanzo, Kenshi’nin oğlu Takeda’nın ustası oluyor.

Bu süre zarfında Sub-Zero, Sektor’ü devirerek kendisine ait olan Lin Kuei klanının başına geçiyor.

Oyunun kalanını ise orijinal olaylardan 20 sene sonraki bir zaman diliminde oynuyoruz.

Bu bölümde yeni nesil dövüşçüler bizleri karşılıyor. Johnny’nin Outworld’e göndermek istediği tim Cassie Cage, Jax’ın kızı Jacqui Briggs, Kenshi’nin oğlu Takeda ve Kung Lao’nun yeğeni Kung Jin bulunuyor.

Bu dörtlünün görevi, Outworld’ün yeni hükümdarı olan Kotal Kahn’a karşı planlanan isyanı önlemek ve Shinnok’un tılsımını geri almak. Bu tılsım savaş esnasında Mileena’nın eline geçmiş durumda. Başarısız bir darbe girişiminin ardından Mileena hayatını kaybederken, Kotal Kahn Shinnok’un tılsımına kavuşuyor.

Seriye bu oyun ile eklenen yeni karakterimiz D’Vorah ise, yanında bir ajan olarak bulunduğu Kotal Kahn’dan tılsımı alıyor.

Quan-Chi’nin Ölümü

Gizli gizli Quan-Chi’ye çalışan D’Vorah, tılsımı aldıktan sonra büyücünün yanına kaçmaya çalışıyor. Fakat bu esnada dünya güçleri tarafından ele geçirilen Quan-Chi’yi çok daha kötü bir son bekliyor: Scorpion

Her ne kadar adını Hanzo’ya çevirmiş ve nefretten arınmış olsa da “sarı ninjamızın” içinde hala Scorpion yatıyor. Ailesini ve klanını kaybetmesine neden olan adamın ele geçirildiğini öğrendiğinde ise tepkisi net ve keskin oluyor.

Lakin Hanzo’nun kılıcı Quan-Chi’nin boynuna değmeden hemen önce D’Vorah sahneye girerek tılsımı büyücüye fırlatmayı başarıyor. Quan-Chi’nin kafası boynundan ayrılsa da ritüeli tamamlamayı başararak Shinnok’u geri getiriyor.

Shinnok, esarette geçen yıllar boyunca dikkatli bir plan yapmış. Önce Johnny Cage’i yakalayan eski Kadim Tanrı, daha sonra D’Vorah’nın da yardımıyla Bo Rai Cho ve Raiden’ı geçerek Jinsei’ye ulaşıyor.

Dünyanın enerjisini kirleten Shinnok, bir anda inanılmaz bir canavara dönüşüyor.

Cassie Cage’in yönettiği dünya grubu, Sub-Zero ve Lin Kuei’nin de yardımıyla Jinsei’ye ulaşıyor. Cassie, babasından miras aldığı mistik gücü kullanarak Shinnok’u alt ediyor ve dünyayı kurtarıyor.

Jinsei’yi temizleme işi ise Raiden’a kalıyor.

Mortal Kombat 11

Raiden, MK tarihi boyunca birden çok kez “Dark Raiden” sıfatına bürünüyor. Bunların tamamı da eski bir Kadim Tanrı olan Shinnok’un gücünden kaynaklı. Raiden bir kez daha Jinsei’yi temizlemek isterken Shinnok’un kötücül efsunlarının kurbanı oluyor.

Mortal Kombat X’in son sahnesinde Raiden’ın, Shinnok’un tılsımını da takarak Netherrealm’i ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu alemi yöneten Revenant Liu Kang ve Kitana’ya net bir mesaj veren Raiden, dünyaya düzenlenecek herhangi bir saldırının sonucunu Shinnok’un kafasını önlerine atarak gösteriyor.

“Ölümden daha kötü kaderler vardır.”

İlk part’ın başında sizlerle MK dünyasının en güçlü varlıklarını konuşmuştuk. Tam 24 oyun sonra bu varlıklardan olan Titan’lar ile tanışma şansı buluyoruz.

Kronika ile tanışın. Şu anın ve tüm geleceğin kraliçesi olan Kronika, adından da anlaşılabileceği üzere, zamanı kontrol eden bir Titan.

Aynı zamanda Shinnok’un annesi olan Kronika, oğlunun karşılaştığı bu korkunç sonu görünce dizginleri eline alarak Raiden’ı tarihten silmeye karar veriyor.

Dünyada işler yolunda gidiyor olsa da Raiden, NetherRealm’in kendilerine bir saldırı düzenleyeceği haberi ile Sonya’nın kapısını çalıyor. Dünya güçleri ve Raiden, en iyi savunma saldırıdır mantığı ile NetherRealm’e sürpriz bir saldırı gerçekleştiriyor.

Bu saldırıda her şey beklendiği gibi gitmiyor tabii ki. NetherRealm’in kalesini yıkmak isteyen dünya güçleri, bunu başarıyor olsa da Sonya’yı feda etmek zorunda kalıyorlar.

Ayrıca bu saldırının etkileri beklendiği kadar uzun da sürmüyor. Kronika saldırıyı bir koz olarak kullanıyor ve Revenant Liu Kang ile Kitana’yı ortaklığa ikna ediyor. Kronika, söz verdiği gibi zamanı geriye sarmaya başlıyor.

Buradaki kırılma ile birlikte seride öldüğünü bildiğimiz karakterler tekrar karşımıza çıkıyor. Sonuçta Mortal Kombat’ta kimse sonsuza dek ölü kalmıyor…

Sıfır Noktası

Yeniden aramıza katılan karakterlerin başında Shao Kahn, genç bir Kano, Skarlet, Erron Black, Liu Kang, Raiden, Kung Lao gibi isimler bulunuyor. Dark Raiden ise tarihten siliniyor.

Outworld bu karmaşa içerisindeyken D’Vorah bir portal açarak Shao Kahn ve yancılarını Kronika’nın yanına götürüyor.

Geçmişi ve geleceği birleştirmek, Kronika gibi bir Titan için bile zor bir meziyet. Bu sebeple de iki zaman çizgisi oldukça düzensiz bir biçimde birleşmeye başlıyor. Raiden durum için yine ve her zaman olduğu gibi Kadim Tanrılar’dan yardım istiyor. Yine ve her zaman olduğu gibi ret cevabını alıp kara düşüncelere dalıyor…

Yalnız bu kez, Kadim Tanrı’ların neden bu kadar sessiz kaldığını anlama fırsatımız oluyor. Çünkü Kadim Tanrılar’dan biri olan Cetrion’un, aslında Kronika’nın kızı olduğunu öğreniyoruz.

Daha da güçlenmek isteyen Kronika için, Crown of Souls isimli taç çok büyük önem arz ediyor. Bu nedenle dünya güçleri bu taca, Kronika’dan önce yetişmek istiyor. Yine bu esnada Jax ve genç Jax birbirine girerek tacın Kronika’nın eline geçmesine neden oluyor.

Savaşın bir diğer hattında ise, Hanzo’yu öldüren fakat yine içindeki iyiliğe tutunan genç Scorpion’u görüyoruz. Raiden’a yardım için gittiğinde ise, Shinnok’un tılsımından etkilenen Raiden’dan çok sert bir cevap alıyor. Bu esnada yine Raiden ve Liu Kang birbirine düşüyor.

İşte tam burada, sıfır noktasına ulaşıyoruz.

Raiden, Liu Kang’e bu sözleri söylerken aslında bunu yüzyıllardır yaptıklarını fark ediyor. Çünkü Kronika’yı durdurabilecek tek şey bu ikilinin ortak gücü. Bu sebeple Raiden ve Liu Kang her fırsatta ve her zaman çizgisinde birbirine girerek birbirlerini öldürüyor.

Bunun keşfedilmesinin ardından Kronika sahneye giriyor ve Liu Kang’i kaçırıyor.

Dünya ve Outworld güçleri, NetherRealm’e büyük bir saldırı düzenliyor olsa da Revenant Liu Kang, geçmiş halinin ruhunu emerek onu öldürüyor. Kronika’nın planı basit: Raiden ve Liu Kang’in bir kez daha birbirini öldürmesini sağlamak.

Fakat Raiden beklenmedik bir hamle ile Liu Kang’e tüm gücünü aktarıyor.

Yeni Bir Çağ

Raiden ortadan kaybolsa da geçmiş ve gelecek halleri birleşen Liu Kang, artık bir tanrı statüsüne çıkıyor. Fire God Liu Kang’in tek hedefi Kronika’yı öldürerek zamanı yeniden yazmak.

İstediğini yapmayı başaran Fire God Liu Kang, zamanın kumlarını kontrolü altına alarak yeni bir çağın başlamasını sağlıyor.

Aslında buraya Aftermath DLC’si de girebilirdi. Fakat ne olursa olsun sonuç, Fire God Liu Kang’in tarihi baştan yazması.

Mortal Kombat 1’in hikayesi de bu yeni yazılan gelecekte başlayacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum