Order and Chaos Duels - Mobil İnceleme

Şimdi kartları dövüştürme sırası!

Şu sıralar hangi oyun türü gündemin tepesinde deseniz, klasik türleri bir köşeye bırakırsak, MOBA cevabını alırsınız şüphesiz. İlgili veya ilgisiz pek çok yapımcı MOBA kitlesinden kendisine düşen payı almak için yeni konseptler üretiyor ve MOBA’ya hizmet edecek işlere imza atıyor. Geçen aylarda incelediğimiz dünyanın ilk mobil MOBA oyunu olan Heroes of Order & Chaos’u hatırlarsınız.

Kendi kulvarında oldukça başarılı olan bu konsepti Gameloft nadasa bırakmaya hiç niyetli değil gördüğümüz kadarıyla çünkü sahip olduğu bu evreni ve içindeki karakterleri, yeni oyunu Order & Chaos Duels’te kullanıyor. Ama türü bu sefer MOBA değil, TCG yani Trading Card Game. Magic: The Gathering dönemini hatırlayan oyuncuların gözleri parlamış olacaktır eminim ki; bunda da haksız değiller çünkü kart oyunları bir süredir ortada gözükmüyordu ama önümüzdeki dönemlerde pek çok kart oyunu göreceğinize emin olun... Gameloft yine herkesten önce davranarak TCG sularına da girdi anlayacağınız.

Order & Chaos Duels (kısaca O&CD) Magic: The Gathering kurallarına benzer bir şekilde altyapısını kurmuş. İlk kez oynuyorsanız alışmanız biraz zaman alacaktır ama daha önce bir kez bile kart oyunu oynamışsanız hızla mücadeleye girebilirsiniz. Ücretsiz indirilebilen O&CD oyun içi para sistemi kullanarak gelirini elde ediyor ama hiç mi hiç agresif bir tutum içerisinde değil. Ne sosyal medyanızı ısrarla kullanmak istiyor ne de gözünüze her an “satın al, al bunu, bak çok güzel, AL DEDİM!” komutları sokmuyor. Bu tip oyunlara bütçe ayıracak biri değilseniz, reklam izlemek gibi kısa şeylerle de bazı ücretsiz taşlara sahip olabiliyorsunuz. Tecrübeniz kadar başarılısınız diyeyim, siz anlayın.

Bu tip oyunların ilk saati çok önemlidir eğer yeni bir oyuncuysanız. Nasıl oynandığını güzelce anlatılmazsa kaçar gider oyuncu. Gameloft bundan önceki bazı oyunları (ve gelecekteki oyunları gibi) Türkçe altyazı desteğini bu oyuna da koymuş. Oyundaki her şey Türkçe. Kart tanımlarını iyi değerlendirmek bu oyunun en önemli noktası olduğu için bu konuda sıkıntı çekmeyeceksiniz. Tutorial da beklediğim kadar iyi çıktı. “Şuraya tıkla, şunu tut, şimdi şu olacak, dikkat et, hop baba n’apıyorsun!” tarzında iyi bir alıştırma süreci ile elinizde desteniz, kartlarınızı konuşturmaya başlıyorsunuz. Güzel animasyonlar, şık seslendirmeler eşliğinde destenizi iyice süzüp stratejinizi kuruyorsunuz. Hedefiniz rakibin ana kartının sağlığını sıfıra çekmek. Bunun için önünüzde beş slot bulunuyor. Saldırı yapabildiğiniz, canavar diriltebildiğiniz, mana kullandığınız, zırh kuşandığınız gibi pek çok çeşit kartlar karşınızda size bakıyor olacak. Göreceğiniz üç rakam ise sahip olduğu enerji, tükettiği mana ve saldırı gücü olacak.

order-and-chaos-duels-inceleme1

 

Kullanıldığında ne tip etkileri olduğunu görmek için karta dokunmanız gerekiyor. “Okumak” oynanışın önemli bir bölümü çünkü ikinci adaya geçer geçmez zorluk seviyesinde bir artışla karşılaşacaksınız; kart kullanımı çok önemli olacak. Oyun sizden hangi kartı kullanacağınızı seçmenizi isterseken bir taraftan da hangi kartı destenizden atacağınızı da istiyor. Bunun bir yararı; attığınız kartın yerine yenilerinin de gelecek olması. Attığınız her kart size biraz da mana kazandırıyor, mananız kadar kart kullanabiliyorsunuz, sınırlı bir hamle sayınız yok. Bu yüzden manayı iyi kullanmanız gerekiyor. İlk önce hangi kartı atıp mananınızı azaltacak, sonra hangi kartı desteden çıkarıp mananızı çoğaltacak, geriye kalan manayla son vuruşu nasıl yapacaksınız; işte oyunun en büyük eğlencelerinden biri bunların cevaplarını keşfetmek.

Elbette oyunda ilerledikçe dövüşler zorlaşacak ama her dövüşünüzden de yeni kartlar almaya devam edeceksiniz. Bunun yanında kazandığınız para miktarıyla da dükkana gidip envanterinize çeşit çeşit eşya koyabilirsiniz ama çok önermem. Hep pahalı hem de etkisi geçilmez bir maçı geçilir kılacak kadar yüksek değil. Yenilmekten korkmayın çünkü pek zararı dokunmuyor ama oyun kartları rastgele dağıttığında da oyunu ezberleme şansı tanımıyor. "Denge" oyunun pek çok noktasında kendisini gösteriyor.

order-and-chaos-duels-inceleme2

Online taraftaki düzen aslında daha heyecanlı. Ana oyunda hatrı sayılır bir saat tükettin sonra da destenizle atlayın online arenaya derim çünkü gerçek biriyle kartları kapıştırmak emin olun daha eğlenceli (yapay zeka bazen hile yapabiliyor, tam sona gelmişken en güçlü kartları çekip sizi yeniyor filan). Buradaki sorun eşleştirme ve ceza sisteminde problemlerin bulunması. Oyundan kopan da kaçan da çok. Ama hiç mi adam gibi oyuncu yok derseniz, var ama oyunun multi tarafının adam olmasına birazcık daha var sanki. Siz güçlenene kadar düzeleceğinden eminim.

İster eski bir kart oyuncusu olun, isterseniz de ilk kez oynayacak olun farketmez; Order & Chaos Duels işini iyi yapıyor. Ücretsiz olması, kendisini iyi tanıtıyor olması ve kaliteli görselliğiyle mobil tarafta sahip olmanız gereken oyunlardan.

 

Yapım: Gameloft

Dağıtım: Gameloft

Web: Android / iOS

OGZ Notu: 4 / 5

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum