Riot Games DFC’nin DOTA 2 Birinciliği İddialarına Yanıt Verdi

DFC Intelligence’nin yaptığı araştırma sonuçları tartışma konusu oldu.

DFC Intelligence adındaki araştırma şirketinin dün sunduğu verilerde DOTA 2'nin 2013 yılının ilk çeyreğinde batıda en çok oynanan PC oyunu olarak görünüyordu. MOBA camiasının iki dev ismi bu haberle karşı karşıya geldi ve hayranlarının arasında bitmeyen tartışmaların fitili ateşlendi.

Durumu tekrardan gözden geçirmek gerekirse; Steam’den takip ettiğimiz kadarıyla DOTA 2’nin aynı anda çevrimiçi olan oyuncu sayısını ortalama 250.000 olarak biliyoruz (en yüksek rekor ise 325.000). Öbür yanda ise her gün çığ gibi büyüyen League of Legends’in yapımcısı Riot Games'in sürekli yayınladığı dünya çapında raporlar bulunuyor. LoL'ün günde aynı anda çevrimiçi olan oyuncu sayısı 5 milyonu bulmuşken (günlük tutturulan ortalama rakam), günün farklı zamanlarında çevrimiçi olan oyuncu sayısı ise 12 milyona vurmuş durumda.

DFC veri kaynağı sorulduğunda sadece 23 milyon kullanıcısı olan Xfire’yi göstermekle yetindi ve diğer kaynaklarını açıklamadı. Lakin Xfire sitesine girerseniz şu anki sıralamada bile League of Legends’in oyuncu sayısı olarak DOTA 2’yi 10 kat aştığını görüyorsunuz.

Riot Games konu ile ilgili açıklamasında şu anki resmi Steam grafiğini örnek verdikten sonra League of Legends’in sadece Batı Avrupa’da 500.000 aynı anda çevrimiçi oyuncuya sahip olduğunu ve bu hesaplamalara daha Kuzey Amerika’yı katmadıklarının altını çizerek DFC Intellegence’a meydan okudu.

GameIndustry ise DFC’den David Cole ile temasa geçtiğini, Cole’nin halen verilerinin arkasında durduğunu ve Asya pazarının hesaplamalarda çelişkiye neden olduğunu söylediğini yazdı (Asya pazarı ile bu araştırma arasındaki ilişkiyi bizler de anlamadık). Ayrıca Cole araştırma verilerini GameIndustry ile paylaşmayı reddetti.  

DFC’nin internet sitesinin basın yayın bölümünden konu ile ilgili araştırmanın kaldırıldığını da belirtmemiz gerekli. Kendine has oyuncu kitlesine sahip iki başarılı oyunun isimlerinin hiçbir sebep yokken üçüncü bir şahıs tarafından ortaya atılan veriler yüzünden karşı karşıya gelmesi en çok oyuncuları şaşırttı. Şimdilik Valve cephesinden herhangi bir açıklama gelmedi. DFC’nin garip verileri yüzünden iki büyük firmanın karşılıklı tartışmaya gireceğini sanmadığımızdan Valve’den bir açıklama geleceğini de düşünmüyoruz. 

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum