Gabe Newell Soru-Cevap Seansında Nelere Yanıt Verdi?

Lord Gaben yine yer yer kaçamak konuştu

 Valve'ın en önde gelen ismi ve kurucularından biri olan Gabe Newell, sabah saat 2'de Reddit üzerinden bir soru-cevap seansı yaptı. Gabe, oyuncuların sorularına yanıt verirken Half-Life 3 ile ilgili soruları yine teğet geçmeyi başardı.

Newell'un seans boyunca yanıtladığı önemli soruları ve yanıtları Türkçe olarak aşağıda okuyabilirsiniz sevgili Oyungezerler. 

- Game Informer'daki "Half-Life 3 çıkmayacak" konusuna ne diyorsun? Half Life 3/Half Life 2 Episode 3'e ne oldu?

G.N:  3 rakamı asla telaffuz edilmemeli. İnternetteki kimliği doğrulanmamış her kaynağa şahsen inanıyorum...

- Valve, HTC Vive için tam sürüm bir oyun yapmayı planlıyor mu?

G.N: Evet. VR'ın ilgi çekici oyunlar yapmak için çok önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz.

- Valve destek hizmetini geliştirmeyi planlıyor mu? Bu hizmeti canlı desteğe çevirmeyi planlıyor musunuz?

G.N: Evet, destek hattımızı geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Reddit'te yaptığım son soru-cevap seansından bu yana Steam'de geri ödeme sistemini getirdik ve destek ekibimizi 5 kat büyüttük. Yeni bir destek sitesi yaptık ve yardım almayı kolaylaştırdık. Verdiğimiz yanıtların kalitesini artırırken süreyi de azalttık. Ama hala yeterli derecede geliştirme yaptığımıza inanmıyorum. Yanıt süresini kısaltmalı ve daha kaliteli yanıtlar sunabilmeliyiz. Dil yelpazemizi de genişletmek ve kullanıcılara kendi dillerinde, en kısa sürede yanıt vermek istiyoruz.

- Left 4 Dead Serisi'ni devam ettirmeyi düşünüyor musunuz? 

Ne yazık ki Lord Gaben bu soruya kaçamak bir yanıt verip, çoklu oyuncu cephesinde Team Fortress 2'ye yöneldiklerini söyledi. Bununla birlikte Valve'da bir grup geliştiricinin de L4D üzerinde çalışmak istediğinden bahsetti ve yeni bir L4D oyunu için az da olsa umut verdi.

- JJ Abrams'ın Half-Life filmleri ne oldu? Çekilecekler mi?

G.N: Evet, filmler yolda.

- Valve hala tek kişilik oyunlar üzerinde çalışıyor mu? Half-Life/Portal evreninde geçen bir oyun yapılacak mı?

G.N: Evet.

- Valve'dan çıkan en sevdiğin oyun veya oyun serisi nedir?

G.N: Bence Portal 2 bizim şu ana kadarki en iyi oyunumuz. Multiplayer olarak en çok DOTA 2 oynuyorum. Half-Life benim en çok pişmanlık yaşadığım işim. Bir oyunda var olan her şey, o oyunda var olmayan şeylerin kurban edilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu ve bazı başka nedenlerden ötürü Half Life'ta daha kişisel hissediyorum. Ayrıca Xen...

- Seni bir gün CS:GO turnuvalarında görecek miyiz?

G.N: Eminim bir gün bir turnuvada olacağım. Takvimimi ayarlamaya çalışıyorum.

- Zamanda geriye gidebilsen Steam ile ilgili neyi değiştirirdin?

G.N: Destek sistemimizi. En büyük sıkıntımız bu sistemin temellerinde yatıyor.

- Steam'de flash indirimler neden kalktı?

G.N: İndirimleri kısa süreli yaptığımızda kullanıcılarımızın bu indirimleri kaçırdığını fark ettik. Kullanıcılar indirim dönemlerinde Steam'i ne zaman ziyaret ederse o zaman en iyi indirimi görecekler.

- Valve neden diğer oyun şirketleri gibi kullanıcılarıyla iletişimde olmuyor. Yapılan oyunlar ve programlar neden kullanıcılardan uzun süre gizleniyor.

G.N: Karar verme mekanizmamız diğer şirketlere oranla daha koşulsal bir sisteme sahip. Müşterilerimizin zamanını ve parasını boşa harcamayı istemiyoruz. Geliştirme sürecinin son dönemlerinde bile bir projeyi iptal edebilir ya da değiştirebiliriz. Bizim bu değişken tercihlerimizi takip etmek sinir bozucu olabilir ve kullanıcılarımızı kızdırabilir.

- Steam'in kalite kontrol mekanizması hakkında ne düşünüyorsun? Valve bu konuya nasıl bakıyor? Şu anki sistem iyi mi?

G.N: Farklı oyunların farklı kişilerin dikkatini çekebildiğini gördük, kalite için tek bir tanım yapamayız. Biz de insanların oynamak isteyecekleri çeşit çeşit oyunları desteklemeye çalışıyoruz. Bu oyunların doğru şekilde filtrelenmesi için hala yapacağımız işlerin olduğunun farkındayız. Böylece doğru oyunlar doğru oyuncuların ekranlarında belirecek.

Gabe Newell, ne yazık ki soru-cevap seansını oldukça kısa tuttu. Merak ettiğimiz konular hakkında sorulan pek çok soruyu da yanıtlamaktan kaçındı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum