Microsoft, Xbox One X Satışlarından Kar Etmeyecekmiş

Hatta zararına satsalar da daha çok kişi alabilse

Eski adıyla Project Scorpio, yeni adıyla Xbox One X hakkında en çok merak edilen şeylerin başında cepleri ne kadar yakacağı geliyordu ve E3'te yapılan duyuruda bu sorunun cevabının 500$ olduğunu öğrendik. 500$ bir konsol için yüksek bir rakam. Özellikle de baş rakiplerinden PS4 Pro'nun 400$ olduğunu düşünürsek, her ne kadar Xbox One X şu nesilin en güçlü konsolu olsa da aradaki 100$ hiç de azımsanacak bir miktar değil.

Bu fiyata rağmen Microsoft'un satışlardan kar etmeyeceğine inanır mıydınız? Xbox patronu Phil Spencer'ın söylediği şey tam olarak bu. Normalde kar etmeyecek bir ürünü satmak akıllıca bir iş değil ama elbette konsol dünyasında işler farklı yürüyor ve Spencer bunun ticari açıdan çok akıllıca bir karar olduğunu söylüyor. Spencer'e göre Xbox One X yalnızca bir araç ve görevi aksesuar, oyun ve Game Pass veya Xbox Live Gold gibi hizmetlerin satışına destek olmak. "Sayılardan çok fazla bahsetmek istemiyorum ama konsol dünyasında işin donanım kısmının para getiren taraf olmadığını bilmelisiniz. Para getiren kısım oyun satışlarıdır" diyor Spencer. Bu elbette sadece Microsoft'a özel bir politika değil, Nintendo'nun da Switch başına yaklaşık yalnızca 40$ kar ettiğini öğrenmiştik.

Elbette zamanla konsolun üretim maliyeti azaldıkça Microsoft'un konsol başına karı da artmaya başlayacak ama bu sefer de konsolun fiyatında indirime gideceklerdir. Xbox One X'in içindeki donanım parçalarını düşündüğünüz zaman aslında 500$'lık fiyat etiketi öyle çok da şaşırtıcı gelmiyor. Hatta şöyle söyleyeyim, hadi oyunları bir kenara bırakalım, Xbox One S gibi Xbox One X de şu an piyasadaki en hesaplı 4K Blu-ray oynatıcılardan biri olacak. Örneğin Panasonic DMP-UB900'ün fiyatı 700$, Oppo UDP-203 550$, en ucuzlardan biri olan Panasonic DMP-UB300 bile yaklaşık 300$.  

Xbox One X cesur bir girişim ve daha çok 4K televizyonların iyice yaygınlaşacağı geleceğe doğru yapılmış bir yatırım olarak duruyor. Bakalım konsol piyasaya çıktığında satış rakamları bize ne anlatacak?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum