Oyun Fiyatlarını Etkileme İhtimali Olan E-Ticarete Vergi Yolda!

Tabii sadece Steam, GOG vb. değil mükellef olmayan tüm satış siteleri.

Yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye'de satış yapan internet sitelerinden yeni bir alışveriş vergisi alınacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın Hürriyetgazetesinden Neşe Karanfil'e verdiği röportajda internet ticareti yapanların arttığına vurgu yapıldı. Bununla birlikte pek çok dış kaynaklı internet satış sitesinin Türkiye'de herhangi bir mükellefiyeti olmadığı için bu alışverişler vergisiz yapılıyor. Türkiye'de mükellef olan ve internet satışı yapan firmaların bu düzenlemeden etkilenmeyeceğini sözlerine ekleyen Bakan Ağbal, mükellef olmayan alışveriş platformlarının vergiye tabi tutulacağını söyledi. 

Aslında bu olay geçtiğimiz hafta patlak verdi, ancak biz de Oyungezerler ve oyunseverlerle bu mevzunun oyuncuları nasıl etkileyebileceğini biraz konuşalım istedik. 

OYUN PLATFORMLARI BUNDAN ETKİLENEBİLİR

Bu alınan yeni karar Steam, GOG, HumbleBundle gibi pek çok oyun satış sitesinin satış politikalarını etkileyebilir. Bu vergilendirme sistemi de Türkiye'deki bankalar üzerinden yapılacak. Maliye Bakanı, elektronik ticaretin doğru bir şekilde vergilendirilmesi için farklı yollara baktıklarının altını çizdi. Bakanlar Kurulu'nun bu karar üzerinde hazırlık yaptıklarını belirtti. Dİjital ortamda bankalar üzerinden yapılan para transferlerinde, dışarıdan yapılacak ödemeler için stopaj kesileceğini söyleyen Ağball, “Örneğin İrlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. Türkiye’de iş yeri yok. Türkiye’de yapılan işlemler var. Normalde vergileme hakkı Türkiye’de. Biz de Türkiye’den yurt dışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurt dışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya (bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin) diyeceğiz.” şeklinde konuştu.

> Steam Yaz İndirimlerinde Kaçırılmaması Gereken 10 Indie Oyun

Yeni vergilendirme sistemi konusunda belirleyici faktörün de şirketin Türkiye'de vergi dairesine kayıtlı olup olmadığı olacak. Bakan Ağbal, “Vergi dairesine kayıtlı olup elektronik ticareti yürüten firmalarımız var. Ülkemizde vergi mükellefi olanlardan kesersek zorluk çıkarmış oluruz halbuki biz elektronik ticareti destekliyoruz. Daha çok yurt dışına yapılan satışlarda bir tevkifat çalışması var.” ifadelerini kullandı ve halihazırda vergi ödeyen dış yatırımcılara bir zorluk çıkarmayacaklarını söyledi..

turkiyede-gecen-oyunlar-haberici

VERGİYİ TÜKETİCİ ÖDEMEYECEK

Stopaj kesintisinin ne kadar olacağı ise henüz belli değil. Buna ek olarak kesintinin biz vatandaşlara değil firmalara uygulanacağı söylendi. Ancak firmalar kayıplarını fiyat yükselterek karşılamaya çalışabilir ve bu da her halükarda ürünlerin, oyunların fiyatının yükselmesine sebep olabilir. Bakan, konu hakkında “Yurt dışındaki firma, yurt içinde mükellefiyeti yok ben bu durumda banka ya da aracı kurumlara (Bunlara yapılan ödemelerden yüzde şu kadar vergi kesin) diyeceğim. Ödeme transferi yapılırken alınacak. Ben bu ülkede vergi mükellefi olsun istiyorum. Elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız. Yoksa bu çalışmaların hiçbirinde elektronik ticarete ilave vergi getirmek gibi bir bakış açımız yok ama elektronik ticaret yapan herkes de vergisini versin. Stopajı araç olarak kullanacağız. Herkes bu ülkede vergi mükellefi olmak zorunda. Bunu yapmayan işletmelerle de Maliye olarak gerekli mücadeleyi yapacağız” dedi. 

Bu sistemin takibi için de yaklaşık 100 ile 200 arası insanın çalışacağını ve dirsek teması halinde bir ekip olacağını söyledi. 

Bu yeni vergi sistemi oyuncular olarak sık sık kullandığımız Apple Store, Google Play gibi internet mağazalarını da etkileyecek tabii. Bakanlar Kurulu'ndan geçerse yakın zamanda oyun fiyatlarında bizi sevindirmeyecek değişiklikler görme ihtimalimiz var. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum