Başlat'ımı Geri Ver Windows Efendii!

Başlat'ını özleyen bir Windows 8 kullanıcısı mısınız? Gelin!

Bilgisayarına Windows 8 yükleyeniniz oldu, "Windows 7 iyidir iyi." diyerek uzak duranınız oldu. Kimileriniz her şeyiyle Windows 8'i kabulendi, kimilerinizse "Bu ne ya, ühü." diyerek az önce kalktığı Windows 7'ye acil iniş yaptı. Ancak herkesin ortak bir çığlığı vardı: "BAŞLAT NEREDE?"

O nedenle bu ay, Windows 8 kullanıcılarının Başlat menüsünü geri getirmeleri için kullanabilecekleri yolları ve programları tanıtayım dedim. "Başlangıç ekranı da neymiş, ben Başlat'ı geri istiyorum yaa." diyeniniz varsa kulak kabartın derim. Treni kaçırırsanız bir daha Başlat'ı göremeyebilirsiniz sonra (usta dediğin atarlanmalı biraz).

Classic Shell

Ücretsiz bir uygulama olan Classic Shell ile Windows 98, Windows XP, Windows Vista ya da Windows 7 Başlat menülerinden herhangi birini seçip kullanabilirsiniz (kurulumun hemen ardından ve daha sonra ayarlara girerek tema olarak seçebiliyoruz bunları). Kurulduktan sonra görev çubuğuna bir Başlat tuşu ekleyen programa, Başlangıç ekranındaki kısayolundan da ulaşabiliyoruz. Yalnız Classic Shell'in kurulumunda dikkat etmeniz gereken bir nokta var; beraberinde pek çok program kurmak istemesi. Kurulumu esnasında buna dikkat etmenizi öneririm.

Classic Shell'i kurduktan sonra, uygulama ayarlarına girerek Başlangıç ekranı ve Başlat'a gitmek için farklı kısayollar atayabilirsiniz. Böylece, uygulamayı dilediğiniz gibi kişileştirmeniz mümkün. 10 saniyelik kurulumun ardından hemen kullanmaya başlayabileceğiniz, silince de hiç yokmuş gibi Windows 8 deneyiminize devam edebileceğiniz 8.4MB'lık boyuta sahip olan Classic Shell'i indirmek için şu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Pokki

Eğer Classic Shell'i beğenmediyseniz, size Pokki gibi şirin bir isme sahip olan bu yazılımı da önerebilirim. TweetDeck'i andıran çok daha temiz bir arayüze sahip olan program, Classic Shell'den çok daha fazla seçenek sunuyor. Örneğin Pokki dâhilinde Facebook, Twitter, Gmail, Pinterest gibi uygulamalar ve Angry Birds gibi oyunlar da yükleyebiliyoruz. Program çubuğuna da eklenebilen bu uygulama ve oyunlar, farklı bir pencere dâhilinde açılıyor (ne kadar gerekli olduğu tartışılır tabi). Kimi uygulamalar da bildirim desteğine sahip olduğundan, tek bir bakışla tüm bildirimlerimizi alabiliyoruz. Pokki panelinde, kişisel belgelerimize ve Denetim Masası'na ulaşmamızı sağlayan kısayollar da bulunuyor.

Windows 8'de bilgisayar direkt olarak Başlangıç ekranına açılıyor biliyorsunuz. Ancak Pokki, bilgisayarınızın tıpkı eski Windows'lar gibi masaüstüne açılmasını sağlıyor (madem öyle siz de Windows 8 yerine Windows 7 kullanın canım, aa. Mundar ettiniz işletim sistemini be!). Classic Shell ve IOBit StartMenu8 gibi ücretsiz olan Pokki'yi indirmek için hemen şu adrese alayım ben sizi. Farklı özellikleriyle iyi bir alternatif kendisi.


Start8

Tasarım açısından Windows 8 havasını en çok yakalayan Start 8, en beğendiğim “Başlat Kurtarıcısı” oldu benim. Siz belki öyle düşünmeyebilirsiniz elbette, zira yukarıdaki iki programdan da fazlası yok Start8'in. Windows 8'in havasını taşıması ve “Başlat” tuşu niyetine yeni Windows logosunu kullanması, Start8'in Windows 8'le beraber gelen bir özellik gibi görünmesini sağlamış. Eğer siz de benim gibi estetik kaygılar taşıyorsanız, aradığınız program bu diyebilirim.

Start8'i yüklemek hepsinden daha zahmetli yalnız. Öncelikle ürünün internet sitesine gidiyor ve Start8 altındaki Free Trial'a basıyorsunuz (evet, ne yazık ki bu uygulama ücretli. Ancak sadece 5$! Üstelik 1 aylığına da ücretsiz olarak deneyebiliyorsunuz Start8'i). E-posta adresinizde gelen link yoluyla 4.5MB'lık dosyayı indirip kurduktan ve ayarları yaptıktan sonra Start8 kullanıma hazır. Programda pek çok kişiselleştirme seçeneği bulunuyor. Simge boyutundan kullanıcı resminin kalıp kalmayacağına, görmek istediğiniz kısayollardan tuş kombinasyonlarına kadar her şeyi kendinize göre ayarlayıp Start8'i özelleştirebilirsiniz. Her yönüyle en çok bu uygulamadan memnun kalacağınızı garanti edebilirim (aslında edemem, zevk meselesi sonuçta).

IObit Start Menu 8

Game Booster programıyla tanıdığımız ve pek çok da sevdiğimiz IOBit, StartMenu8 yazılımıyla da göz dolduruyor. Hemen şu adrese girerek indirebileceğiniz yazılım, ücretsiz ve diğerleri gibi pek çok seçeneğe sahip: Bilgisayarınızı ilk açtığınızda Başlangıç ekranı'nın etkisizleştirilmesi, Başlat tuşunun biçimi, köşe kısayollarının etkisizleştirilmesi ve gösterilecek simgelerin belirlenmesi bunlardan sadece bir kaçı.

IOBit StartMenu 8, Start8 kadar olmasa da, diğerlerine nazaran daha başarılı bir Başlat deneyimi sunuyor. Görsel açıdan da Start 8 kadar tatmin edici değil, ancak asla kötü de değil. IOBit StartMenu 8 için “Fiyat/Performans Oranı En İyi Başlat Yazılımı” diyebiliriz sanırım. Yüklerseniz seve seve kullanırsınız, ancak Start8'in verdiği bütünlük ve pürüzsüzlük hissinden yoksun kalırsınız. Benden söylemesi (Start8'in, kendisini övmem için bana bir Asus RoG Tytan hediye ettiği söylentilerini reddediyorum!).

Zalım Smartscreen!

Windows 8'in SmartScreen özelliği, bu uygulamaların kurulumunda sorun çıkarabiliyor. O nedenle, kurulumlara geçmeden önce SmartScreen'in gözlerini bağlamak gerekiyor. Nasıl mı? Hemen anlatıyorum: Başlangıç ekranı'ndayken “smartscreen” yazın ve sağ yandan “Ayarlar” sekmesine tıklayın öncelikle. Solda beliren “SmartScreen ayarlarını değiştir”e tıkladıktan sonra açılan pencereden, yine sol taraftaki “Windows SmartScreen ayarlarını değiştir”e tıklayın. Son açılan pencereden de “Hiçbir şey yapma (Windows SmartScreen'i kapat)”ı seçtikten sonra tüm programları gönül rahatlığıyla kurabilirsiniz (görmeyeli de Windows pek bir küstahlaşmış canım).

Siz ne olur ne olmaz, işiniz bittikten sonra SmartScreen'i yeniden açın. Belki bir bildiği vardır. (:

Usta hangisini kullanacak?

Sanırım biraz fazla belli ettim zaten, ancak yine de söyleyeyim. Benim tercihim, bu dört programı da denedikten sonra Start8 oldu. Tertemiz arayüzü, diğerlerine göre çok daha kolay bir şekilde Başlangıç ekranına ulaştırması, “Ayarlar” ekranının bile Windows 8'e göre düzenlenmiş olması ve daha bir sürü şey. “E ama o ücretli??” derseniz de “Yapmayın yahu, neye 5$ vermiyorsunuz ki arkadaşlar?” derim (Usta dediğin biraz bayat şeyler söylemeli).

Bu arada bu, “Start8 güzel, diğerleri kötü programlar.” demek de değil. Diğer programlar da işinizi sonuna kadar görecektir. Estetik kaygılarınız yoksa Classic Shell'i ya da IOBit StartMenu8'i, “Başlat menüsünü geri getireyim, üzerine bilgisayarımı biraz daha şenlendireyim.” derseniz Pokki'yi, “Hiçbir şekilde Metro arayüzüne bulaşmadan, ancak Windows 8 çizgisinden kaçmadan tam bir Windows 7 deneyimi yaşayayım.” derseniz de Start8'i öneririm size. Ben 5 dolarımı verdim, seve seve kullanıyorum. Tavsiyem, sizin de öyle yapmanız.

O zaman... Görüşmek üzere diyelim oyungezerler. Esen kalın (Windows 8'inizin de ayarlarıyla oynamayın bakayım! Adamlar siz hiç kullanmayın diye mi geliştirdi o kadar şeyi!?).

YORUMLAR
Parolamı Unuttum