Apple, iOS 11'le Denetim Merkezi'ni Yine Değiştiriyor!

Bir sürü yeni özellik geliyor

Apple, 5 Haziran’da düzenlediği WWDC geliştirici konferansında hem donanım hem de yazılıma dair bir çok açıklama yaptı. Bence etkinliğin en dikkat çekici duyurularından biri, Apple’ın yeni işletim sistemi iOS'un yeni sürümü olan iOS 11'in açıklanmasıydı. Apple ayrıca diğer işletim sistemleri macOS, watchOS ve tvOS’a getirdiği yeni özelliklerden de bahsetti. Yeni iPhone’a dair bir açıklama olmadı.

Geliştiriciler, developer.apple.com aracılığıyla artık iOS 11'in bir ön izlemesini indirebilir. Bu ayın ilerleyen zamanlarında beta.apple.com adresinde iOS kullanıcıları için hazır bir açık beta programı da olacak. iOS 11'in genel sürümü, iPhone 5s ve sonraki sürümleri, tüm iPad Air'lar, tüm iPad Pro'lar, 5. nesil iPad, iPad mini 2 ve sonraki sürümleri ve 6. nesil iPod touch için sonbaharda sunulacak.

iOS 11'le gelecek yeniliklerden gözümüze çarpanlar:

Siri daha kullanışlı bir hale geliyor

Siri'ye birkaç güncelleme geliyor. Birincisi, makine sizi zamanla daha iyi tanıyor, isteklerinizi tahmin edebiliyor ve hatta siz daha sormadan önerilerde bulunabiliyor. Bir diğer yenilik ise, Siri artık daha kişiselleştirilmiş arama sonuçları sunmak için Safari, Haber, Posta, Mesajlar ve diğer uygulamalardaki kullanımınıza bakacak. Siri'ye cümleleri farklı dillere çevirme özelliği de geliyor.

Yeni Kilit Ekranı, Bildirim Merkezi ve Denetim Merkezi

apple-ios11-2

Apple, kilit ekranı ve bildirim merkezini birleştiriyor. Ekranın üstünden aşağıya doğru kaydırınca kilit ekranınız gelecek ancak daha sonra, bildirimlerin tam listesine erişmek için yukarı doğru kaydırıp hızlıca geçebileceksiniz. Ekranınızın altından yukarı doğru hızlıca kaydırdığınızda gelen, hızlı ayarlar paneli olan Denetim Merkezi'nin yeni hali de gözüktü. Tüm ayarlarınız artık tek bir bölmede bulunacak. Hücresel Veri tuşunun oraya gelmesi çok güzel bir gelişme.

Fotoğra ve Video

Fotoğraflara ve videolara çeşitli güncellemeler geliyor.

  • Canlı fotoğraflar artık en iyi çerçeveyi seçmenize izin verecek.
  • Artık Apple makine öğrenimi kullanarak kesintisiz canlı fotoğraf döngüsü oluşturabilecek.
  • Tripod kurulumuna gerek kalmaksızın uzun pozlamalar yaratmak için yeni makine öğrenme araçlarını kullanabileceksiniz.
  • Videolar artık, 2 kat daha fazla sıkıştırma için H.264 yerine HEVC sıkıştırma kullanacak. Resimler iPhone 7'de dosya boyutunu küçültmek için HEIF adlı yeni bir teknoloji kullanacak.
  • Portre modu efekti kullanan fotoğraflar, optik görüntü sabitleme, flaş ve HDR'ı çeşitli ışık koşullarında daha kullanışlı hale getirebilecek.

Apple Harita daha akıllı bir hale geliyor

Apple, Harita'yı rekabete karşı sağlam bir alternatif yapmak için, kullanıcıların bir süredir talep ettiği birkaç özelliği ekliyor. Dünya çapında yüzlerce havaalanının ve alışveriş merkezinin ayrıntılı haritalarına artık göz atabileceğiz. Dünya çapında yüzlerce havaalanının ve alışveriş merkezinin ayrıntılı haritalarına göz atın. Harita artık navigasyonla bir yere giderken dönüşleri veya çıkışları kaçırmamanız için hangi şeritte olmanız gerektiğini ve yoldaki hız limitlerini de gösterecek.

Ayrıca, artık iPhone’unuz direksiyon başında olduğunuzu algılayacak ve yol boyunca aramaların, mesajların ve bildirimlerin dikkatinizi dağıtmasını engelleyecek. Size ulaşmaya çalışanlara da o an araç kullanmakta olduğunuzu otomatik olarak bildirecek.

App Store yeni bir görünüm kazanıyor

apple-ios11-1

Apple, App Store'u piyasaya sunduğundan beri ilk kez tamamen yeniden tasarlıyor. Yeni kullanıcı arayüzü, yeni uygulamaları keşfetmeyi kolaylaştıran bir 'Bugün' sekmesiyle başlıyor. Bu arada, bireysel uygulamalar için ürün sayfaları, en önemli ayrıntıları vurgulamak üzere işlenmiş.

iOS'a dosya yönetimi uygulaması geliyor

Daha önce uygun bir dosya yönetimi türü istiyorsanız, iPhone'unuzu jailbreak yapmanız gerekiyordu. Uygulama, iç içe geçmiş klasörler, son dosyalar, arama ve seçtiğiniz ızgara veya liste görünümlerine erişmenize izin verecek şekilde çalışıyor. Ayrıca, iCloud, Google Drive, Box ve DropBox gibi bulut hizmetleriyle de entegre halinde.

Apple, AR'a odaklanıyor

iOS 11 ile, Apple, daha önce olmayan bir şekilde artırılmış gerçekliğe odaklanıyor. Şirketin ARKit'i, geliştirilmiş hareket izlemesi ve ortam ışığı farkındalığı sayesinde AR işlevlerini standartlaştırıp iyileştirerek AR işlevlerini kullanacak. Çevrenizi daha gerçekçi bir şekilde hesaba katan geliştirilmiş 3D modelleme ve animasyonlar AR nesnelerini dünyanıza daha iyi entegre edecek. Bunun anlamı, AR ile etkileşim kurduğunuz zaman, her şey daha doğal görünecek, hareket edecek ve hissettirecek.

iOS 11'in getireceği yeniliklerin hepsine buradan bakabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum